Σβήνουν φώτα και κλιματιστικά εν μέσω καύσωνα για να κάνουν οικονομία

Η ακρίβεια «στραγγαλίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όλοι πλέον κάνουν λόγο για δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Το ενεργειακό κόστος τρομάζει και ακόμα και μέσα στον καύσωνα, οι επιχειρηματίες κλείνουν τα φώτα και τα κλιματιστικά προκειμένου να κάνουν όση οικονομία μπορούν. Τα έξοδα για την ενέργεια έχουν γίνει δυσβάστακτα και αναζητούν τρόπους για να γλιτώσουν τις μεγάλες εκπλήξεις από τους λογαριασμούς ρεύματος στο τέλος του μήνα.

«Ανάβω κλιματιστικό αν μπει πελάτης» λέει στην κάμερα του OPEN μια επιχειρηματίας.

Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει τις «εκπτώσεις» στην κατανάλωση ρεύματος, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να επιβιώσουμε κάνοντας αλχημείες». «Ο λογαριασμός έρχεται τρεις φορές πάνω» παρά την οικονομία που κάνουν.

Αγωνία για τους λογαριασμούς ρεύματος
Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο ανακοινώνονται τα επόμενα 24ωρα και όλα δείχνουν ότι θα έρθουν νέες αυξήσεις. Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται και αναμένεται και στην Ελλάδα να αυξηθεί η τιμή ανά κιλοβατώρα.

Εκτιμάται πως αυξήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι εκτιμήσεις αυτές οδηγούν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών στη χορήγηση επιδοτήσεων τέτοιας αξίας προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ, όμως θα απαιτηθεί ακόμη υψηλότερο κονδύλι από το προηγούμενο διάστημα για να καλυφθούν οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου.

Στο 8,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο
Στο 8,9% σκαρφάλωσε τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, από 8,6% τον Ιούνιο και 2,2% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% τον Ιούλιο από 9,6% τον Ιούνιο και 2,5% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μικρή αποκλιμάκωση στο 11,3% τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο.

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ