Super League: Ελληνικά ντέρμπι… χωρίς Έλληνες – Ελάχιστοι γηγενείς παίκτες στις επιλογές των προπονητών

super-league-ελληνικά-ντέρμπι-χωρίς-έλληνες-1427626

Τόσο στο ντέρμπι Θεσσαλονίκης Άρης-ΠΑΟΚ 1-0 όσο και στο «αιώνιο» ντέρμπι του ελληνικού αθλητισμού Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0, η απουσία Ελλήνων παικτών από τις συνθέσεις των τεσσάρων ομάδων ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Συγκεκριμένα, τέσσερις… συν ένας Έλληνες ξεκίνησαν στις ενδεκάδες των δύο σπουδαίων αναμετρήσεων για τα πλέι οφ της Super League, ενώ και οι τέσσερις προπονητές ήταν ξένοι.

Στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε στη σύνθεσή του, έχοντας τους Κώτσιρα και Ιωαννίδη, με τον δεύτερο να αφήνει τη θέση του στον Καρλίτος (72′) και τους Αλεξανδρόπουλο και Χατζηγιοβάννη να περνούν επίσης ως αλλαγή, αντί του Αϊτόρ (72′) ο πρώτος και του Παλάσιος στις καθυστερήσεις (90+1′) ο δεύτερος.

Ο Ολυμπιακός είχε στην αρχική ενδεκάδα του τους Παπασταθόπουλο και Μασούρα, με τον δεύτερο να δίνει τη θέση του στον Βαλμπουενά (59′) και τους Φορτούνη και Μπουχαλάκη να περνούν στον αγώνα, αντί του Κανέ (58′) ο πρώτος και του Εμβιλά (59′) ο δεύτερος.

Στη Θεσσαλονίκη, ο μοναδικός Έλληνας που ξεκίνησε αλλά και αγωνίστηκε στο ντέρμπι ήταν ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Μάλιστα, το παιχνίδι αυτό διεξήχθη υπό το βλέμμα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γκουστάβο Πογέτ.

Η απουσία πολλών Ελλήνων παικτών από τις συνθέσεις των ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος αποτελούν επιβεβαίωση του Ολλανδού πρώην προπονητή της εθνικής Ελλάδας, Τζον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος κατά την ανακοίνωση της αποχώρησής του είχε πει μεταξύ άλλων:

«Πιστεύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ταλέντο που συνάντησα στη χώρα, αλλά πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες, ώστε να παίξουν και να εξελιχθούν. Αυτό παίρνει χρόνο, πρέπει όμως περισσότεροι Έλληνες να παίζουν στη Super League, ώστε οι μελλοντικοί προπονητές να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν».

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης γερμανικής ιστοσελίδας Transfermarkt, περισσότερη από τη μισή ελληνική Super League είναι ποδοσφαιριστές μη γηγενείς. Για την ακρίβεια, το 58,2% (244 παίκτες) είναι ξένοι έναντι του 41,8% των Ελλήνων (175 παίκτες) στο σύνολο των 419 ποδοσφαιριστών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης σε όλη την Ευρώπη, με την πρώτη θέση να έχει το πρωτάθλημα της Ανδόρα με 79%. Τους περισσότερους ξένους -από 25- στο ρόστερ τους διαθέτουν Ολυμπιακός και Άρης, ενώ τους λιγότερους, από 12, έχουν ΟΦΗ, Ατρόμητος, Λαμία και ΠΑΣ Γιάννινα.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook