Super League 1, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-2: Πρωταθλητής για 45η φορά στην ιστορία του με «διπλό» στο ΟΑΚΑ

super-league-1-αεκ-ολυμπιακός-1-2-πρωταθλητής-για-45η-1066486

Και με τη βούλα πρωταθλητής Ελλάδας είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος με το νικηφόρο πέρασμά του από το ΟΑΚΑ (1-2) κόντρα στην ΑΕΚ «κλείδωσε» και μαθηματικά τον τίτλο, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος των πλέι οφ! Μια δίκαιη νίκη των ερυθρόλευκων, οι οποίοι έβαλαν τις βάσεις της επικράτησης στο ντέρμπι από το πρώτο ημίχρονο, όπου κυριάρχησαν κατά κράτος, χάρη στα γκολ των Ελ Αραμπί και Καμαρά, και την ΑΕΚ να βγάζει μια αντίδραση από το 60′ και μετά και να μειώνει με τον Αραούχο στο δεύτερο μέρος.

Πλέον ο Ολυμπιακός, έχοντας εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο, έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται για τον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και για τη ρεβάνς με τη Γουλβς τον Αύγουστο. Όσο για την ΑΕΚ, έμεινε πλέον τρεις βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ στη μάχη για τη 2η θέση και το ματς της Τετάρτης στην Τούμπα είναι καθοριστικό για τον στόχο των κιτρινόμαυρων.

Απόλυτη κυριαρχία Ολυμπιακού και 0-2 με Ελ Αραμπί και Καμαρά

Ο Καρέρα παρέταξε την ΑΕΚ με την αναμενόμενη ενδεκάδα σε σχηματισμό 4-2-3-1 και τον Λιβάια πίσω από τον Αροαύχο στην κορυφή της επίθεσης, ωστόσο οι αρκετές απουσίες ανάγκασαν τον Ιταλό κόουτς της Ένωσης να έχει στον πάγκο αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές, με πέντε από αυτούς να είναι γεννημένοι μετά το 2000. Ο Μαρτίνς επίσης επέλεξε τον Ολυμπιακό με το αναμενόμενο 4-3-3, δίνοντας φανέλα βασικού στον Φορτούνη στη μια πτέρυγα, ενώ στην άλλη ξεκίνησε ο Μασούρας με τον Ελ Αρμαπί «φουνταριστό».

Ο Ολυμπιακός πήρε τα ηνία από νωρίς, με την ΑΕΚ να χάνει το κέντρο και τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν την κατοχή της μπάλας στα επίπεδα του 75%! Στο 14′ οι παίκτες του Μαρτίνς πλησίασαν για πρώτη φορά στο γκολ, αλλά η κεφαλιά του Ελ Αραμπί έπειτα από τη σέντρα του Φορτούνη έξυσε το κάθετο του Τσιντώτα. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να απειλεί με την Ένωση να μην μπορεί να κρατήσει μπάλα και να απαντήσει στις επιθετικές ενέργειες των ερυθρόλευκων. Στο 19′ ο Φορτούνης είδε το καλοζυγισμένο του σουτ εκτός περιοχής να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Καρέρα βλέποντας την ΑΕΚ να υποφέρει με τη συμπλήρωση μισής ώρα παιχνιδιού άλλαξε τον σχηματισμό του σε 3-5-2 περνώντας τον Οικονόμου στη θέση του Αλμπάνη, ωστόσο λίγο αργότερα τα λάθη της αμυντικής του γραμμής θα έβαζαν την Ένωση με την πλάτη στον τοίχο.

Στο 33′ η κεφαλιά του Ελ Αραμπί πέρασε άουτ, ωστόσο ο Μαροκινός φορ στην τρίτη ευκαιρία που του δόθηκε δεν αστόχησε. Πέντε λεπτά αργότερα ο Μπουχαλάκης είδε την κίνηση του Μασούρα από αριστερά, με τον τελευταίο να βγάζει τη σέντρα και τον Ελ Αραμπί με σουτ στην κίνηση να γράφει το 0-1 με ένα εντυπωσιακό τρόπο! Σε μια φάση που τα μαρκαρίσματα στην κιτρινόμαυρη άμυνα χάθηκαν, με τον Τσιγκρίνσκι να πηγαίνει να μαρκάρει τον Μασούρα και τον Σβάρνα να μην αντιλαμβάνεται την κίνηση του Ελ Αραμπί στην περιοχή. Με τη συμπλήρωση των 45′ ήρθε και το δεύτερο ερυθρόλευκο γκολ. Ο Σβάρνας έβγαλε την μπαλιά προς τον χώρο του κέντρου, ο Μπουχαλάκης έκλεψε, τροφοδότησε τον Φορτούνη και ο τελευταίος έστρωσε τον Καμαρά, ο οποίος τελείωσε τη φάση στη γωνία του Τσιντώτα για το 0-2.

Μείωσε ο… σκόρερ των ντέρμπι Αραούχο, αλλά δεν αρκούσε

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη τελική της ΑΕΚ στο ματς ήρθε στο 49′ με ένα σουτ του Κρίστιτσιτς, το οποίο ωστόσο δεν ανησυχούσε καθόλου τον Σα. Οι ερυθρόλευκοι συνέχιζαν να βγάζουν φάσεις. Στο 50′ ο Ελ Αραμπί βρήκε ξανά δίχτυα, ωστόσο το γκολ του σωστά δεν μέτρησε καθώς είχε ξεκινήσει από θέση οφσάιντ, ενώ δύο λεπτά αργότερα το επικίνδυνο σουτ του Μασούρα πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Η ΑΕΚ είχε ανεβάσει τα επίπεδα στην κατοχή της μπάλας, ωστόσο οι επιλογές της στην τελική προσπάθεια δεν είχαν απολύτως καμία τύχη. Όπως το σουτ του Βέρντε στο 63′ που πέρασε πολλά μέτρα άουτ.

Η πρώτη πραγματικά καλή στιγμή της Ένωσης ήρθε ένα λεπτό αργότερα με το σουτ του Χουλτ στην κλειστή γωνία του Σα που απέκρουσε ο Πορτογάλος τερματοφύλακας. Στο 66′ όμως, έπειτα από συνεχόμενα κόρνερ, η ΑΕΚ μπήκε ξανά στο παιχνίδι με σκόρερ τον… συνήθη ύποπτο στα ντέρμπι, τον Σέρχιο Αραούχο. Ο Λιβάια εκτέλεσε το κόρνερ, ο Αραούχο με κεφαλιά που άλλαξε πορεία στον Ομάρ είδε τον Σα να αποκρούει την μπάλα με τη βοήθεια του δοκαριού, αλλά ο Αργεντινός επιθετικός με δεύτερη προσπάθεια την έστειλε στα δίχτυα για το 1-2.

Η ΑΕΚ είχε περιορίσει την ανάπτυξη των παικτών του Ολυμπιακού, χωρίς να δέχεται φάσεις και πιέζοντας την ερυθρόλευκη άμυνα. Ο Μαρτίνς αποφάσισε να φρεσκάρει την ομάδα του περνώντας τους Καφού και Χασάν, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Καρέρα έριξε στο ντέρμπι έναν από τους μικρούς της αποστολής, τον Θεοδόση Μαχαίρα και πριν τη συμπλήρωση των 90′ τον Χριστόπουλο. Παρά τη διαφορετική εικόνα, το γκολ της ισοφάρισης δεν ήρθε για τους κιτρινόμαυρους, με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει τη νίκη και τον τίτλο.

MVP: Ο Μπουχαλάκης πραγματοποίησε μια «γεμάτη» εμφάνιση στο κέντρο και είχε συμμετοχή τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο ερυθρόλευκο γκολ, τα οποία ξεκίνησαν από τα πόδια του.

Στο ύψος του: Ο Ελ Αραμπί με το εξωτερικό του τέρμα έδειξε και πάλι τη δυναμική του μέσα στην αντίπαλη περιοχή, βρίσκοντας για ακόμα ένα παιχνίδι δίχτυα. Καλό παιχνίδι και από τον Φορτούνη στο πρώτο μέρος.

Αδύναμος κρίκος: Κρίστιτσιτς και Σιμάνσκι σε ακόμα ένα παιχνίδι ήταν άφαντοι με την ΑΕΚ να χάνει τη μάχη στον χώρο του κέντρου και να βρίσκεται στα σχοινιά από το πρώτο μέρος του ντέρμπι.

Η γκάφα: Την έκανε ο Σβάρνας στο πρώτο γκολ που δέχεται η ΑΕΚ, όπου έχει χάσει τελείως τον Ελ Αραμπί.

Το στραγάλι: Ο Κλεμέν Τουρπέν έκανε μια καλή διαιτησία σε ένα παιχνίδι που δεν είχε δύσκολες φάσεις.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Απολύτως δίκαιη η νίκη του Ολυμπιακού, ο οποίος εξασφάλισε και μαθηματικά το 45ο πρωτάθλημα στην ιστορία του έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος των πλέι οφ. Οι ερυθρόλευκοι κυριάρχησαν πλήρως στο πρώτο μέρος και έβαλαν τις βάσεις της νίκης. Η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει από το 60′ και μετά, αλλά το γκολ του Αραούχο που συνηθίζει να σκοράρει στα ντέρμπι δεν έφτανε.

Η Ένωση έχασε κατά κράτος στο πρώτο μέρος σε όλα τα σημεία, αναγκάζοντας τον Καρέρα να αλλάξει τον σχηματισμό του σε 3-5-2 στο μισάωρο της αναμέτρησης, ωστόσο ο Ιταλός στο δεύτερο μέρος, λόγω και των απουσιών, δεν είχε επιλογές από τον πάγκο για να αλλάξει πολλά πράγματα. Πλέον ο Ολυμπιακός, έχοντας εξασφαλίσει τον τίτλο, έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερο τόσο για τον τελικό του Κυπέλλου, όσο και για τη ρεβάνς με τη Γουλβς που θα έρθει αργότερα. Για την ΑΕΚ, η ήττα αυτή την αφήνει τρεις βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ και πλέον το παιχνίδι της Τετάρτης στην Τούμπα είναι κρίσιμο για τον στόχο της 2ης θέσης.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Χουλτ, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας (89′ Χριστόπουλος), Παουλίνιο, Σιμάνσκι, Κρίστιτσιτς, Αλμπάνης (31′ Οικονόμου), Βέρντε (83′ Μαχαίρας), Λιβάια, Αραούχο

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Μπα, Σεμέδο, Ομάρ, Μπουχαλάκης, Καμαρά (92′ Λοβέρα), Γκιγέρμε, Φορτούνης (71′ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας (77′ Καφού), Ελ Αραμπί (77′ Χασάν)

gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook