Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

στρατόπεδο-μαρκοπούλου-σαν-να-μην-πέρ-846010

Τις τελευταίες μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έγινε συνάντηση στις 4 Ιουνίου του 2021 μεταξύ Δημάρχου Χανίων και Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στην οποία ο μεν Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος από την παραχώρηση θα εξαιρεθούν δύο κτίρια του Διοικητηρίου από την μελλοντική διαμόρφωση για να γίνουν 8 διαμερίσματα, ενώ αυτό ο Υπουργός κ. Στεφανής το χαρακτήρισε ανεπαρκές, αφού οι ανάγκες του στρατού είναι τουλάχιστον 100 κατοικίες.

Δεν γνωρίζουμε αν στις 100 κατοικίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές που θα απαιτηθούν στο μέλλον στα Χανιά με τις επεκτάσεις των στρατιωτικών εγκαταστάσεων…

Σαν να μην πέρασε μια μέρα λοιπόν, αφού το πρόβλημα με το στρατόπεδο ξεκίνησε το 2007 με τον πρόταση πολεοδόμησης του στρατοπέδου επί δημαρχίας Βιρβιδάκη, όπου είχε προταθεί να παραχωρηθούν στο στρατό 10 στρ. για κατοικίες. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει έκταση 55 στρέμματα, ανήκε στην τοπική κοινωνία και πέρασε στο στρατό με τον πόλεμο, χωρίς να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ως είθισται, κυρίως για λόγους ασφαλείας, τα στρατόπεδα αυτά απομακρύνονται και περνάνε στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως για την δημιουργία χώρων πρασίνου. Ήδη έχει ξεκινήσει η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου. Η τοπική κοινωνία έχει δείξει με τις διεκδικήσεις της από το 2007 ότι έχει ανάγκη το χώρο αυτό, αφού σύμφωνα με τα πολεοδομικά standards στα Χανιά υπάρχει έλλειψη τόσο σε πράσινο 300 στρ. όσο και σε χώρους άθλησης άλλα 300 στρ.

Μετά από τις πιέσεις του τοπικού κινήματος διεκδίκησης μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 4 ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με τις οποίες έχει διαμορφωθεί το πάνδημο αίτημα για παραχώρηση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και ενός σχολείου.

Θλιβερή εξαίρεση αυτών των αποφάσεων αποτελεί η 520/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που υπερψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι του τότε Δημάρχου κ. Βάμβουκα, κατά την οποία αποφασίστηκε το στρατόπεδο να ενταχθεί ως οικόπεδο στο σχέδιο πόλης με συντελεστή δόμησης 0,20, δηλ. να μπορούν να χτιστούν 11.000 τ.μ. Η παραπάνω απόφαση συνοδεύεται και από τις επιτρεπόμενες χρήσεις που είναι : κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώροι συνάθροισης κοινού, εκθεσιακά κέντρα, εστίαση, αναψυκτήρια, στάθμευση, γωνίες ανακύκλωσης και πράσινα σημεία. Από τότε δεν έχει υπάρξει νεώτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πουθενά στην Απόφαση αυτή ωστόσο δεν αναφέρεται ότι τμήμα του στρατοπέδου θα παραχωρηθεί στο στρατό για να γίνουν κατοικίες. Δεν έχει λοιπόν κανένα δικαίωμα ο κ. Βάμβουκας να καλεί σε … «εγρήγορση», αφού με δική του απόφαση άνοιξε η όρεξη των στρατιωτικών για …αξιοποίηση του στρατοπέδου με δόμηση.

Η σημερινή δημοτική αρχή παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, αφού χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα. Μέσω της Επιστημονικής αλλά και της Εισηγητικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πέρασε η πρότασή της, για μείωση του συντελεστή δόμησης σε 0,10 και χρήσεις: πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόνοιας, πολιτιστικές χρήσεις, διοίκηση (μόνο για την υποστήριξη του χώρου πρασίνου), εστίαση, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και στάθμευση για την εξυπηρέτηση των προτεινόμενων λειτουργιών.

Έτσι προτείνεται η συνολική δόμηση των 11.000 μ² να μειωθεί σε 5.500 μ² και επίσης αφαιρέθηκαν οι ασύμβατες χρήσεις των εκθεσιακών κέντρων, της δημόσιας διοίκησης και της συνάθροισης κοινού, αλλά περαιτέρω ουδέν, αφού οι αποφάσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και δεν έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Πουθενά ξανά δεν αναφέρεται η κατασκευή κατοικιών. Από την άλλη μαθαίνουμε ότι ο κ. Δήμαρχος σε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συμφωνεί για να γίνει ένα τμήμα του στρατοπέδου κατοικίες των στρατιωτικών, που από αυτούς θεωρείται ανεπαρκές… Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα και ότι θα πρέπει να σεβαστεί το πάγιο αίτημα του χανιώτικου λαού να γίνει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου χώρος πρασίνου.

Ας πάψει επιτέλους ο κάθε Δήμαρχος να ενδίδει στα παζάρια. Μία να δώσουμε ενοίκιο στο στρατό, (μα λίγα είναι 88.000 € ), μία να το «αξιοποιήσουμε» χτίζοντας δημόσια κτίρια, (λες και λίγα αχρησιμοποίητα υπάρχουν στα Χανιά), μία να το κάνουμε χώρο για να παρκάρουν αυτοκίνητα, μία να του κόψουμε μια φέτα για να κάνει κτίρια ο στρατός. Έτσι σιγά-σιγά ροκανίστηκε το όραμα. Όχι όμως για μας! Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε τον τελευταίο ελεύθερο χώρο στα Χανιά, που μπορεί να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Εξ άλλου αρκετά έχει δώσει η τοπική κοινωνία στο στρατό. Να θυμίσουμε στον κ. Στεφανή ότι το Ακρωτήρι που φιλοξενεί δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις πάλι Χανιά είναι. Επίσης και η Αγυιά που μεταφέρεται το στρατόπεδο Μαρκοπούλου επίσης Χανιά είναι.

Αν οι Δήμαρχοι και η πολιτική ηγεσία δεν είναι ικανοί να καταλάβουν την σπουδαιότητα του χώρου ως εν δυνάμει χώρου πρασίνου και άθλησης για την τοπική κοινωνία, ας το αφήσουν έτσι, μπορεί στο μέλλον να έχουμε πιο ικανές τοπικές και κεντρικές ηγεσίες! Εξ άλλου έτσι όπως είναι κανείς δεν μπορεί να «αξιοποιηθεί», αφού είναι εκτός σχεδίου.

Καλούμε τους πολίτες των Χανίων σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην περάσουν τα σχέδια για να χτιστεί το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, είτε για κατοικίες στρατιωτικών, είτε με άλλες χρήσεις, που δεν είναι συμβατές με το πράσινο!

«Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου»

2 thoughts on “Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

  1. Τσιμέντο και χρήμα μόνο. Αυτά θέλουν και καταλαβαίνουν οι διεφθαρμένοι κι αποκομμένοι από την κοινωνία πολιτικοί. Είναι χυδαίοι και αισχροί. Κόβουν δέντρα και δεν έχουν φτιάξει έναν κήπο, έναν χώρο πρασίνου. Μόνο τσιμέντο σκέφτονται. Πως θα φάνε οι εργολάβοι. Παρακμή

  2. Φτιαξτε πρωτα το «Ειρηνης και Φιλιας»,σπαστε τα μπετα τις πισινες και τα σφηνοτουβλακια,δωστε του ενα φυσικο χαρακτηρα οπως τα παρκα της ευρωπης ανοικτο απο γυρω γυρω
    και μετα ασχοληθειτε με το στρατοπεδο.Προς το παρον το Μαρκοπουλου ειναι μια χαρα χωρος πρασινου.Περαστε να δειτε ποσα δεντρα εχει μεσα….η να τα κανουμε θυσια σε ευφανταστες-εναλλακτικες αχιτεκτονικες……..μελετες? Ωχ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook