Στους κινηματογράφους «Το Τρίγωνο της Θλίψης»: Η ταινία που κέρδισε στις Κάννες και γυρίστηκε στη Χιλιαδού

στους-κινηματογράφους-το-τρίγωνο-τη-1527352

Στις κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Έστλουντ, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και γυρίστηκε στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Χιλιαδού.

Περίληψη:

Δυο μοντέλα influencers, ο Καρλ και η Γιάγια, κερδίζουν μια κρουαζιέρα σε ένα υπερπολυτελές γιοτ και βρίσκονται να συνταξιδεύουν με Ρώσους ολιγάρχες, εκκεντρικούς εκατομμυριούχους που θέλουν να κάνουν μπάνια με το πλήρωμα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών που έβγαλε χρήματα πουλώντας τις εφευρέσεις του, μια αυστηρή θαλαμηπόλο που κουμαντάρει τους εργαζόμενους με στρατιωτική πειθαρχία, και έναν Αμερικανό μαρξιστή καπετάνιο, που αρνείται να αφήσει την καμπίνα του.

Στα decks και στο κατάστρωμα, μαίνεται η πάλη των τάξεων, ενώ η Γιάγια ποστάρει ανελέητα φωτογραφίες με μακαρονάδες που δεν τρώει, επιδεικνύοντας μια χλιδή για την οποία ποτέ δεν δούλεψε. Κι ενώ η θαλαμηπόλος πείθει τον καπετάνιο να παραστεί σε ένα επίσημο δείπνο, όπου εκεί ο ίδιος θα βρεθεί σε μια σπαρταριστή λεκτική αντιπαράθεση με τον καπιταλιστή Ρώσο «βασιλιά του σκατού», όπως αποκαλεί τον εαυτό του, μια τρικυμία θα προκαλέσει αναταράξεις και εμετούς στους επιβάτες, ενώ μια έκρηξη θα στείλει τους μισούς στον άλλο κόσμο και τους υπόλοιπους σε μια ερημική παραλία. Οι ναυαγοί δεν έχουν κανένα τρόπο και καμία δεξιότητα να επιβιώσουν, αλλά ευτυχώς – ή δυστυχώς- καταφτάνει με μια λέμβο η Φιλιππινέζα καθαρίστρια μαζί με μπουκάλια Evian και πατατάκια. Μόνο που δεν έχει καμία διάθεση να διατηρήσει την ιεραρχία, στην οποία έχουν συνηθίσει: εκείνη ξέρει να ψαρεύει, εκείνη μπορεί να τους κρατήσει ζωντανούς, οπότε εκείνη θα γίνει ο «καπετάνιος» τους.

Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλουντ
Παίζουν: Χάρις Ντίκινσον, Τσάρλμπι Ντιν, Ντόλι ντε Λεόν, Βίκι Μπερλίν, Γούντι Χάρελσον

Ο Έστλουντ στο τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, μετά από την «Ανωτέρα Βία» αλλά και το «Τετράγωνο», γίνεται ο μόλις τέταρτος σκηνοθέτης που κατακτάει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα, με μια βιτριολική σάτιρα πάνω στον κόσμο της ομορφιάς, στον καπιταλισμό, αλλά και στην εξουσία, που σε κάθε μορφή της παραμένει αμείλικτη και αδυσώπητη. «Τρίγωνο της θλίψης» ονομάζεται αυτή η ρυτίδα ανάμεσα στα φρύδια, που η Γιάγια και ο Καρλ θα έδιναν και τη ζωή τους για να εξαφανίσουν, προκειμένου να μην χάσουν τους ακόλουθούς τους στα social media. Με βασικό άξονα την υστερία της εικόνας και της τελειότητας, ο Σουηδός auter, στο πνεύμα των «Παράσιτων», φτιάχνει μια διασκεδαστική αλληγορία, με σουρεαλιστικές στιγμές και απολαυστικές ατάκες, που όμως εξαντλείται από ένα σημείο και μετά, χωρίς να αποφεύγει κάποιες χοντροκοπιές.

Στις δυόμιση ώρες που διαρκεί, η ταινία με την οποία μάλιστα ο Έστλουντ δεν είναι ικανοποιημένος- θέλει να κυκλοφορήσει μια μεγαλύτερη κόπια- συχνά επαναλαμβάνει μοτίβα. Έτσι λοιπόν, μετά από το πρώτο μέρος, όπου χωρίς καμία οικονομία, – προφανώς ηθελημένα, μια και καμία «οικονομία» δεν δείχνουν και τα πρόσωπά του- μας συστήνει ένα πλήθος ξεκαρδιστικών χαρακτήρων με καλύτερο αυτόν του καπετάνιου που υποδύεται ο Γούντι Χάρελσον, στη συνέχεια εγκαταλείπει στους ήρωές του στη Χιλιαδού, αποκαθιστώντας μια νέα μητριαρχία, εξίσου ανελέητη με την πατριαρχία.

Χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν, τολμηρός, αλλά με αρκετές φλυαρίες, φτιάχνει μια μαύρη κωμωδία με πολιτικό προσανατολισμό- ενίοτε και προφανείς διαπιστώσεις- διασκεδαστική και ταυτόχρονα σκληρή, χωρίς ελιτισμούς, με λαϊκή διάθεση που όμως δεν ξεπέφτει στον λαϊκισμό. Κι αν κάπου κουράζει με την έλλειψη μέτρου, ίσως είναι γιατί θέλει να μας υπενθυμίσει πόσο επικίνδυνο είναι τελικά να ξεπερνάμε τα όρια.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook