Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για το κόστος παραγωγής

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας με την οποία προσέρχονται σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, οι εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ηρακλείου ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, το κόστος παραγωγής έχει διογκωθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναμένεται να εκτιναχθεί περαιτέρω και λόγω της ρωσοουκρανικής κρίσης, και προκειμένου ο κλάδος να αντέξει θα πρέπει να στηριχθεί.

Όπως είπε, προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχει ζητηθεί οικονομική στήριξη, η οποία υπολογίζεται στο 30% της αξίας του τζίρου του 2020, όπως αποτυπώνεται στα τιμολόγια που έχουν στη διάθεσή τους οι κτηνοτρόφοι.

Ακόμη οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να θέσουν θέμα αναφορικά με τις προκηρύξεις των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και των Νέων Γεωργών, οι οποίες, όπως ανέφερε, αδικούν κατάφορα την Κρήτη, καθώς με τα προβλεπόμενα κριτήρια τίθενται συντριπτικά εκτός αυτών των προκηρύξεων οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού.

Η νέα ΚΑΠ, για την οποία ζητούν ενημέρωση και συμμετοχή στη διαβούλευση οι κτηνοτρόοφοι, η μη πληρωμή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς που έχουν ακόμη εκκρεμότητες με το σύστημα ΟΣΔΕ και η ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και στελέχωσής του, συμπληρώνουν την λίστα των θεμάτων που θα θέσουν στον κ. Γεωργαντά οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου του νησιού.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό θα συζητηθούν αύριο, στις 8.30 το βράδυ, στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, όπου καλούνται να βρεθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου, τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά και την ανασυγκρότηση του τοπικού κτηνοτροφικού συλλόγου, με τον προσδιορισμό αρχαιρεσιών για την ανάδειξη διοίκησης.

ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ