Στον… πάγο μπαίνει το «νέο» επίδομα ανεργίας – Τι θα αλλάξει στο ποσό από την 1η Ιανουαρίου

Ανατροπή με το επίδομα ανεργίας. Στον “πάγο” μπαίνουν τα σχέδια για σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης, κάτι που θα σήμαινε την αύξησή του ακόμη και στα 700 ευρώ.

Η πίεση που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός τόσο από τα ενεργειακά κόστη, όσο και από την εξέλιξη της πανδημίας καθιστά απαγορευτικό αυτή την στιγμή κάθε είδους «άνοιγμα» προς αυτή την κατεύθυνση: Σε κάθε περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας πάει σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε σχέδιο νόμου το οποίο είναι υπό κατάρτιση, υπήρχε η πρόθεση να υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022.

Η καταβολή του σχετικού επιδόματος σταδιακά επρόκειτο να συνδεθεί με νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας.

Επίδομα ανεργίας στα 700 ευρώ

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό.

Η σκέψη ήταν λοιπόν, το επίδομα ανεργίας να «συνδέεται» με προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και να χορηγείται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου – το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα.

enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ