Στον Άρειο Πάγο η ρήτρα αναπροσαρμογής

στον-άρειο-πάγο-η-ρήτρα-αναπροσαρμογή-1465501

Το μείζον ζήτημα των ημερών που έβαλε «φωτιά» σε χιλιάδες νοικοκυριά πρόκειται να απασχολήσει την Τρίτη την ανώτατη βαθμίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο Άρειος Πάγος καλείται να εξετάσει αν θα ασχοληθεί ο ίδιος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία αποτέλεσε την αιτία της κατακόρυφης αύξησης των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ενώπιον του αρμόδιου τμήματος θα βρεθούν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι φορείς, οργανώσεις και πολίτες που στρέφονται κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, προκειμένου θα τοποθετηθούν για το αν θα πρέπει να συζητηθεί η υπόθεση στο πλαίσιο πιλοτικής – πρότυπης δίκης.

Αυτή την οδό επιθυμεί η δημόσια επιχείρηση, αφού εκείνη ήταν που υπέβαλε το σχετικό αίτημα, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί μία δίκη σε ανώτατο επίπεδο έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αντιφατικών αποφάσεων από κατώτερα δικαστήρια, αλλά και να αποφευχθούν οι βέβαιες καθυστερήσεις που θα προκληθούν αν υπάρξουν διαφορετικές αγωγές.

Άλλωστε, η σημερινή συζήτηση αποτέλεσε και το λόγο που το Πρωτοδικείο Αθηνών πριν μερικές ημέρες ανέβαλε την πρώτη αγωγή κατά της ρήτρας για τον Ιούλιο. Έτσι, σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος ασχοληθεί με την ουσία του ζητήματος, το Πρωτοδικείο θα είναι πλέον αναρμόδιο να αποφασίσει.

Σε κάθε περίπτωση, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή, κάνοντας εν μέρει δεκτό αίτημα καταναλωτικών φορέων.

Συγκεκριμένα, απεφάνθη ότι απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook