Στον αέρα η Credit Suisse: Φόβοι για τραπεζικό ντόμινο στην ΕΕ – Κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

στον-αέρα-η-credit-suisse-φόβοι-για-τραπεζικό-ντό-1649746

«Μαύρη» Τετάρτη για τα χρηματιστήρια, στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank. Με τον «τυφώνα» Credit Suisse να χτυπά τις αγορές και τραπεζικό sell off στα χρηματιστήρια, η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση: Τι θα κάνει τελικά με την πολυδιαφημισμένη αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια ανακοπής του πληθωρισμού;

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να κρίνουν εάν η αναταραχή στην αγορά μετά τις εξελίξεις στην Credit Suisse είναι τόσο άσχημη που θα εκτροχιάσει την περίφημη αύξηση των επιτοκίων. Όπως σημειώνει το Bloomberg, εάν επιτύχουν την αύξηση κατά μισή μονάδα – κάτι που επισήμανε για πρώτη φορά η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας ότι ήταν «πολύ, πολύ πιθανή» και πριν από 10 ημέρες – κινδυνεύουν με δύσκολες κρίσεις στη συνέχεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. H EKT εξέτασε αν θα έπρεπε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πανικό στην αγορά.

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα των ευρωτραπεζών στην Credit Suisse, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Εποπτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Credit Suisse ως μεμονωμένα για την εν λόγω τράπεζα και όχι ως συστημικά. Από την πλευρά της η ΕΚΤ, αρνήθηκε να κάνει, όπως αναφέρει το Reuters, σχόλιο για το θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ, που εξετάζουν την έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην Credit Suisse. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη (15/3): «Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί αυτήν την κατάσταση και έχει έρθει σε επαφή με ομολόγους του σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αλμα στα CDS – Ξυπνούν μνήμες της ελληνικής κρίσης χρέους

Την ίδια ώρα, μνήμες από την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους ξύπνησε η εκτίναξη του κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Credit Suisse, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές. Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της ελβετικής τράπεζας διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη. Ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της Credit Suisse να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Tιμή spread άνω των 1.000 μονάδων βάσης σε μονοετή CDS τραπεζών είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Το επίπεδο που καταγράφηκε την Τρίτη είναι περίπου 18 φορές υψηλότερο από το συμβόλαιο της UBS Group και περίπου 9 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Επίσης, άλμα έκαναν και τα 5ετή CDS, φτάνοντας στις 766 μονάδες βάσης. Μάλιστα, αναλυτές σημειώνουν ότι η καμπύλη των CDS είναι βαθιά ανεστραμμένη: Αυτό σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης κατάρρευσης της τράπεζας αντί μιας πιο μακροπρόθεσμης πιθανότητας χρεοκοπίας.

Sell off τραπεζικών μετοχών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στην Αθήνα, βαριές είναι οι απώλειες άνω του 8% – στο 8,44% έφτασε η «βουτιά»- για τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ακολούθησε το νέο κύμα πωλήσεων στην Ευρώπη. Το ΧΑ αντέδρασε με πτώση κοντά στο 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αντιδρώντας τόσο στην αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο και στις εξελίξεις που ήρθαν από την Credit Suisse: Αυτό συνέβη όταν ο βασικός της μέτοχος ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεισφέρει νέα κεφάλαια στην τράπεζα.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις μετά τις 12:30 στην 4άδα των τραπεζών – Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank -10,03% (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%).

Έκκληση από Credit Suisse για στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Credit Suisse, κριση τραπεζεσ, χρηματιστηρια, μετοχες, εθνικη, αλφα, πειραιως, eurobank

H Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Ελβετική Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης της τράπεζας. Το αίτημα της ελβετικής τράπεζας υποβλήθηκε μετά την ελεύθερη πτώση της μετοχής ώς και 25% και την αναστολή της διαπραγμάτευσης της στο ελβετικό χρηματιστήριο, όπως ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Πολλές κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις στις ελβετικές αρχές να παρέμβουν τις επόμενες ώρες για την Credit Suisse, σύμφωνα με το Reuters.

Παρόμοια στήριξη ζήτησε η Credit Suisse και από την Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA), όπως σημείωσαν πηγές. Προς το παρόν ούτε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ούτε η FINMA έχουν αποφασίσει αν θα παρέμβουν δημόσια.

Η απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse ήρθε στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγόρασε το 10% των μετοχών της Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερης οικονομικής βοήθειας.

Η τράπεζα έχει βρεθεί στη δίνη σειράς σκανδάλων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εμπορικής ζημίας στα 167 χρόνια ιστορίας της, με την κατάρρευση της Archegos Capital και το επιζήμιο κλείσιμο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικών κεφαλαίων που συνδέονται με την καταρρέουσα χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill.

«Φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να παρέμβει και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας», δήλωσε ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas. «Η [Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας] και η ελβετική κυβέρνηση γνωρίζουν πλήρως ότι η αποτυχία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες από τους κατόχους καταθέσεων θα καταστρέψει τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Eν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. H EKT εξέτασε αν θα έπρεπε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση αλλά αποφάσισε να μην τον κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πανικό στην αγορά.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη (15/3): «Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί αυτήν την κατάσταση και έχει έρθει σε επαφή με ομολόγους του σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τα δεινά της Credit Suisse αναζωπύρωσαν ένα ευρύτερο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ήδη κλονιστεί αυτή την εβδομάδα μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Κατρακυλά το πετρέλαιο λόγω της Credit Suisse

Διευρύνονται οι απώλειες του πετρελαίου την Τετάρτη (15/3), με το brent να κατρακυλά σε χαμηλό τριμήνου καθώς η ανησυχία γύρω από την Credit Suisse έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές, υπερκαλύπτοντας την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης για μαύρο χρυσό. Το δε αμερικανικό αργό έσπασε για λίγο προς τα κάτω το φράγμα των 70 δολ. το βαρέλι.

Τα μικρά σημάδια επιστροφής σε μια κανονικότητα ξεθώριασαν αφότου ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse ανέφερε ότι δεν πρόκειται να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περαιτέρω χρηματοοικονομική ενίσχυση, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή της – και μαζί εκείνες πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών – σε ελεύθερη πτώση.

«Οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης κερδίζουν έδαφος», σημειώνει ο Tamas Varga of της PVM στο πρακτορείο Reuters. «Ως αποτέλεσμα, το δολάριο ενισχύεται και οι μετοχές αποδυναμώνονται – κακοί οιωνοί για το πετρέλαιο».

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, υποχωρεί κατά 4,88 δολ. ή 6,25%, στα 72,62 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου «χάνει» 4,59 δολ. ή 6,50%, στα 66,67 δολ. το βαρέλι.

Moody’s: Αρνητικές οι προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος

Στις αγορές, ήταν άλλο ένα χτύπημα εμπιστοσύνης στον Τραπεζικό κλάδο και ήρθε μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank.

Αυτό ανάγκασε τη Moody’s να αναθεωρήσει τις προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος, σε «αρνητικές» από «σταθερές». Επισήμανε δε, «την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στον κλάδο, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση εμπιστοσύνης τόσο από τους επενδυτές, όσο και από τους καταθέτες».

Ρουμπινί: Στιγμή αλά Lehman η κατάρρευση της Credit Suisse

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom, δήλωσε ότι η κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007, στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. «Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί». Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Νωρίτερα, το iEidiseis, μετέδωσε ότι η Φρανκφούρτη έκανε 3%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 3,5%, η Μαδρίτη 3,9%, το Μιλάνο 3,7%, ενώ πτωτικά κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 3%, ενώ ο τραπεζικός 6,8%, με τη μετοχή της Credit Suisse να κάνει νέα βουτιά, κατά 18%.

Υπενθυμίζεται πως αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για ακόμη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ η οποία προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αναστολή διαπραγμάτευσης Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi, UniCredit

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τα ευρωπαϊκά ταμπλό τέθηκαν πολλές φορές νωρίτερα από τις ρυθμιστικές αρχές σήμερα οι Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit καθώς οι μετοχές τους κατέγραψαν τεράστιες απώλειες.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν ακόμα και στο 24% στο ελβετικό χρηματιστήριο φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, τα 5ετή CDS – μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας – εκτινάσσονται 69 μονάδες βάσης (15%), φτάνοντας στις 554 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το CNBC.

«Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy την Τετάρτη.

Η τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μερίδιο σχεδόν 10% πέρυσι στην Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,5 δισ. δολάρια).

Η Credit Suisse δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022 λέγοντας ότι η τράπεζα εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης καθώς και ότι δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια).

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook