Στον… αέρα ακόμα οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κρήτης

στον-αέρα-ακόμα-οι-φορείς-διαχείριση-784704

Στον “αέρα” βρίσκεται το επίμαχο θέμα της συγκρότησης των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται διχασμένα σε σχέση με το αν θα πρέπει τελικά να συγκροτηθούν δύο ή τρεις φορείς σε ολόκληρο το νησί.

Στο μεταξύ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων των φορέων που πρέπει να συγκροτηθούν προκειμένου να καθορίσουν τόσο το εργοταξιακό πλάνο τους σε σχέση με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να εκτελεστούν στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και την τιμολογιακή πολιτική των σκουπιδιών που για να διαμορφωθεί είναι κρίσιμο ζήτημα να έχει πρώτα ξεκαθαριστεί ο ακριβής αριθμός των δήμων που τελικά θα συμμετέχουν στον νέο φορέα.

Όπως είναι γνωστό, τα πράγματα εξελίχθηκαν ανατρεπτικά, μετά την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που χαρακτηρίζει ως «μηδέποτε εκδοθείσες» τις διαπιστωτικές πράξεις που έχουν εκδώσει οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ασφαλώς, η απόφαση αυτή δεν προσωποποιείται με συγκεκριμένο τρόπο και στην Κρήτη, αλλά σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνει την πλευρά όσων υποστηρίζουν τη δημιουργία και τρίτου ΦΟΔΣΑ.

Από την πλευρά της τοπικό επίπεδο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ζητήσει διευκρινίσεις ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο συγκρότησης των νέων ΦΟΔΣΑ που όμως ακόμα εξακολουθεί να μην έχει δοθεί. Την ίδια στιγμή, καταγράφεται ένα σκηνικό ισχυρότατων πιέσεων που ασκούνται αρμοδίως, σε σχέση με τους όρους συγκρότησης των νέων ΦΟΔΣΑ, με την ανατολική Κρήτη να αισιοδοξεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία και τρίτου φορέα στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι σε τοπικό επίπεδο στις 20-6-19 η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία δημιουργούνται πλέον δύο φορείς διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί. Ο ένας φορέας είναι η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και ο άλλος φορέας είναι ο ΕΣΔΑΚ που διευρύνει θεαματικά την εμβέλειά του και πλέον καλύπτει τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Το όλο θέμα πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από τον Δήμο Χερσονήσου που προσέφυγε και δικαστικά, καθώς με τη διαπιστωτική πράξη καταργείται ο ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος.

Και ενώ το επίμαχο θέμα του ακριβή αριθμού των ΦΟΔΣΑ της Κρήτης είναι στον “αέρα”, βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις αυτοδιοικητικών με κυβερνητικά στελέχη. Από την πλευρά πάντως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκύπτει ότι έχει θεμελιωθεί μια πολύ ισχυρή διαπιστωτική πράξη για τη δημιουργία δύο φορέων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν κλονίζεται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια, οι οποίες στην πράξη δεν την επηρεάζουν.

Μάλιστα, έχουν κατατεθεί και σχετικά ερωτήματα από την πλευρά της Αποκεντρωμένης που δυστυχώς δεν απαντήθηκαν ποτέ, ενώ χθες η νομική υπηρεσία συνέταξε και δεύτερο έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα για την κατάσταση που υπάρχει στην Κρήτη σε σχέση με τους ΦΟΣΔΑ, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά την ακλόνητη ισχύ της διαπιστωτικής πράξης.

Πηγή: patris.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook