Στόλτενμπεργκ: Από ουκρανικό πύραυλο η έκρηξη στην Πολωνία

στόλτενμπεργκ-από-ουκρανικό-πύραυλο-1567415

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία πιθανότατα προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι την τελική ευθύνη φέρει η Ρωσία που ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο που προκάλεσε την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν είναι λάθος της Ουκρανίας», διότι η Ρωσία είναι αυτή που φέρει την τελική ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η χθεσινή έκρηξη στην Πολωνία, σημειώθηκε επειδή η Ρωσία εξαπέλυσε ένα τεράστιο κύμα επιθέσεων με πυραύλους σε όλη την Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι λάθος της Ουκρανίας», τόνισε.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει «καμία ένδειξη» που να επιτρέπει την απόδοση της θανατηφόρας έκρηξης στην Πολωνία «σε εσκεμμένη επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Cruise», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον «παράλογο πόλεμο». Τόνισε επίσης ότι από την έναρξη του παράνομου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την επαγρύπνηση σε όλη την ανατολική πλευρά και παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεχή βάση. Πρόσθεσε ακόμη ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Ντούντα και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. «Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε και να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους μας», δήλωσε.

Το συμβάν αποδεικνύει τους κινδύνους του πολέμου στη Ουκρανία, αλλά δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση που έχει κάνει η Συμμαχία για τον κίνδυνο απέναντι στα μέλη της, είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά των νατοϊκών συμμάχων.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας ανέφερε τέλος ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ζωών. Εξέφρασαν την έντονη αλληλεγγύη τους με τη σύμμαχό τους Πολωνία και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν ετοιμότητα για την προμήθεια αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία. Χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει εντός της ημέρας με κύριο θέμα συζήτησης την αντιαεροπορική άμυνα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook