Στο «ζύγι» τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας

στο-ζύγι-τα-μέτρα-ανάσχεσης-της-ακρί-1181642

Ανακοινώνει αύριο η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κι έτσι αναμένεται να αποτυπωθεί μια σαφής εικόνα για την πορεία των τιμών αλλά και το ύψος «του κουρέματος» που υφίστανται τα νοικοκυριά. Παράλληλα αναμένεται να δοθεί και η εικόνα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού με την καταναλωτική ζήτηση κι άρα και τις εισπράξεις από το μέτωπο του ΦΠΑ να είναι το μεγάλο ζητούμενο, πέρα από το σχεδιασμό μέτρων «ανάσχεσης» της επίπτωσης της ακρίβειας στα νοικοκυριά.

Σαφώς οι εξελίξεις στο μέτωπο του κόστους δανεισμού, με την άνοδο των επιτοκίων αλλά και η ανάγκη για «συντήρηση δυνάμεων», καθώς η ενεργειακή κρίση αναμένεται να κρατήσει για καιρό οδηγούν αναπόφευκτα σε λελογισμένες κινήσεις. Αυτό άλλωστε ανέφερε ο Πρωθυπουργός τόσο στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη όσο και κατά την παρουσία του στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

«Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση μπροστά σε ακροατήριο Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών και με αφορμή τις αναταράξεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, συμπλήρωσε με νόημα: «στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όπως ήδη έχουμε κάνει, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Το ΑΕΠ

Βασικό «όπλο», πάντως, σε αυτήν την προσπάθεια είναι η παρακαταθήκη που αφήνει η πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ για το 2021 και η τροχιά της πραγματικής οικονομίας τους πρώτους μήνες του έτους. Έτσι αναμένεται ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 ότι θα υπερβεί την κυβερνητική πρόβλεψη για 6,9% δίνοντας χώρο για κάποιες επιπλέον κινήσεις με τα τελικά δεδομένα να έρχονται με την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό πέρα από τις επιδοτήσεις για το ρεύμα μέσω του Ταμειακού Ενεργειακής Μετάβασης, εξετάζονται και μια σειρά από άλλα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων αλλά όχι το ενδεχόμενο γενικευμένης μείωσης ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης. Έτσι επί τάπητος είναι άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και μια περαιτέρω «κούρεμα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή που μπορεί να φθάνει και στο 100% για τις επιχειρήσεις της εστίασης. Σημειώνεται ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση έχει χαρίσει τα 5,3 δισ. ευρώ. Από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται μια αισθητά υψηλότερη του 2% αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου με στόχο να διαμορφωθεί κοντά στα 725 ευρώ .

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook