Στο τραπέζι νέα στοχευμένα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Επιδότηση παγίων και φορολογικές ελαφρύνσεις

στο-τραπέζι-νέα-στοχευμένα-μέτρα-για-ν-1178522

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία για το σχήμα επιδότησης παγίων που θα τεθεί μετά το τέλος Μαρτίου σε εφαρμογή. Όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στο Open γίνεται συζήτηση για το θέμα με κύριο στόχο την στήριξη με στοχευμένο και δίκαιο τρόπο επιχειρήσεων.

Όπως είπε θα αφορούν απώλειες που έχουν προκληθεί από τον Μάρτιο του 2020 ενώ είπε ότι κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη ώστε να διατηρηθούν σε ισορροπία τα δημοσιονομικά καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα έσοδα και μεγαλύτερες δαπάνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αν. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στο MEGA είπε για το πρόγραμμα κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να βελτιώσουμε την πιθανότητα βιωσιμότητας επιχειρήσεων που κινδυνεύουν. Δεν είναι μέτρο που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις». Το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση τζίρου της τάξης του 30%. «Θα βοηθήσει να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας» είπε. Ουσιαστικά με το νέο αυτό εργαλείο που θα ξεκινήσει μετά το πέρας του νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής (6 και 7) θα έχει στόχο όσες επιχειρήσεις έχουν στοιχεία βιωσιμότητας αλλά έχουν γράψει μεγάλες ζημίες λόγω της κρισης.

Παράλληλα στο πλαίσιο στοχευμένων μέτρων ειδικά ιδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Σταϊκούρας χτες σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν συμφωνήσει με τους θεσμούς για ένα πρόγραμμα ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι των δόσεων που έχουν προς το τραπεζικό σύστημα.

Όπως τόνισε, μάλιστα, η κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης έχει σηκώσει το βάρος του συνόλου της οικονομίας και έχει λάβει πρωτοβουλίες σχεδιασμού για όλη τη χρονιά, αναφέροντας ότι μόνο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις έχουν λάβει έως τώρα 6,6 δισ. ευρώ, σε εργαζομένους έχουν δοθεί μέσω αποζημιώσεων 2,9 δισ. και έχουν επεκταθεί τα επιδόματα.

Σημείωσε, δε, ότι αναζητούνται νέα εργαλεία ώστε να καλυφθούν στοχευμένα οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις, καθώς το μέγεθος της ζημίας είναι τόσο μεγάλο που το κράτος δεν μπορεί να το καλύψει ολοκληρωτικά. «Δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας. Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι στην παρούσα κατάσταση κάθε μήνας κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις πάγιες δαπάνες δεν τις εξειδίκευσε, σημείωσε ωστόσο, ότι θα αφορούν απώλειες που έχουν προκληθεί από τον Μάρτιο του 2020.

Συμπλήρωσε, ωστόσο ότι κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη ώστε να διατηρηθούν σε ισορροπία τα δημοσιονομικά καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα έσοδα και μεγαλύτερες δαπάνες. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν συμφωνήσει με τους θεσμούς για ένα πρόγραμμα ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι των δόσεων που έχουν προς το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα βέβαια με το πλαίσιο επιδοτήσεων και ενισχύσεων η κυβέρνηση αναζητεί και άλλα «φάρμακα» για την αγορά και τα νοικοκυριά κυρίως στο μέτωπο της φορολογικής ελάφρυνσης αλλά και της παράτασης πληρωμών.

Έτσι ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για το ζήτημα της συγκομιδής αποδείξεων από φορολογούμενους, ανέφερε πως «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω Αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνεβαίνε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση» και επεσήμανε ότι για το περασμένος έτος, θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ενόψει του τρέχοντος φορολογικού έτους «θα δούμε αν θα χρειαστεί αν θα κάνουμε κάποια παρέμβαση στη χρονιά αυτή».

«Τα δημόσια οικονομικά υπέστησαν πολύ σοβαρό πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας. Δεν έχουμε πλεονάσματα, έχουμε σοβαρά πρωτογενή ελλείμματα. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο που βοηθά να διορθωθεί η μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής. Θα είμαστε λογικοί στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επεναξετάσει το θέμα των τεκμηρίων. «Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».

Ουσιαστικά στο επίκεντρο πέρα από τις αλλαγές στις αποδείξει βρίσκονται διάφορα σενάρια για μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020 αλλά και η διαμόρφωση ενός αλγόριθμου για τον υπολογισμό με πιο δίκαιο τρόπο των τεκμηρίων διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για όσους πλήττονται από την πανδημία. Επίσης εξετάζεται να λαμβάνονται υπόψη και οι κρατικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook