Στο Θέρισο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη | Φωτογραφίες από τα λαμπερά εγκαίνια του Μουσείου – Στρατηγείου του Βενιζέλου

Στο Θέρισο βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Μουσείο–Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905).

Κατά την άφιξή της η κα Μενδώνη δήλωσε:

“Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το Θέρισο καθώς αποδίδεται ανακαινισμένο το στρατηγείο του Βενιζέλου, μιας προσωπικότητας που έχει σφραγίσει την πορεία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που εγκαινιάζουμε σήμερα το ανακαινισμένο στρατηγείο του Βενιζέλου και εύχομαι να έχει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Ίδρυμα Ελ Βενιζέλος επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Μόνο θετικά στοιχεία, γνώσεις και εμπειρίες μπορεί να αντλήσει όποιος επισκέπτεται το σπίτι του Βενιζέλου και το στρατηγείο στο Θέρισο”Στο ίδιο ύφος ήταν και η ομιλία της: Στην τελετή έδωσαν επίσης το παρών, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η ειδική σύμβουλος του Υπ.Πολιτισμού Άννα Παναγιωταρέα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Χανίων Νίκος Καλογερής και Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης, ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς των ενόπλων σωμάτων/σωμάτων ασφαλείας.

Αμέσως μετά τη δοξολογία που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, η υπεύθυνη αρχείου του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” κα Χαρά Αποστολάκη, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του μουσείου μετά την ανακαίνιση και περιέγραψε τα εκθέματα που περιλαμβάνονται εντός του.

Κύριοι χορηγοί της ανακαίνισης του Μουσείου Επανάστασης του Θερίσου είναι η Cosmote, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Ιωάννη Σ. Λάτση και η Εριέττας Λάτση” ενώ σημαντική ήταν η προσφορά και άλλων εταιριών μεταξύ άλλων των σούπερμάρκετ ΣΥΝΚΑ, της ΑΝΕΚ LINES, των νερών SAMARIA, της ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ, του ΤΕΕ-ΤΔΚ κα.Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ για τη συγκεκριμένη χορηγία, καθώς ο ίδιος έχει καταγωγή από τον Θέρισο και ο παππούς του έλαβε μέρος στην επανάσταση, όπως είπε.

“Ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, στον Όμιλο ΟΤΕ θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ελληνικής κληρονομιάς. Να προωθούμε τη μετάδοσή της στους νέους. Γι’ αυτό στηρίξαμε τη συντήρηση του Στρατηγείου της Επανάστασης στο Θέρισο, κρατώντας ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες για να πάμε μπροστά, πρέπει να γνωρίζουμε τον τόπο και τις ρίζες μας. Να θυμόμαστε από πού ερχόμαστε.” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαμάζ στην ομιλία του:

Ο πρόεδρος του ιδρύματος ερευνών και μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης αφού ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς και όσους βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο, είπε ότι τότε το συγκεκριμένο σημείο ήταν μια σπηλιά και από δω ξεκίνησαν όλα για τον ίδιο τον Βενιζέλο. Επίσης ευχαρίστησε την κα Λίλη Βενιζέλου, την σύζυγο του εγγονού του Ελ. Βενιζέλου. Την Σύλλογο του Θερίσου “Η Επανάσταση του 1905″ τον μέχρι πρότινος ξεναγό του μουσείου κο Βιδάκη, τον δήμο Χανίων για τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, την Χαρά Αποστολάκη η οποία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο”:
Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας από την Υπουργό Πολιτισμού και έπειτα οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, με σπάνια κειμήλια και εκθέματα από την Επανάσταση του 1905:

Στο Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905) πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και μουσειακής αναβάθμισης και λειτουργεί, από τον Ιούλιο του 2019, ως μουσειακός χώρος υπό τη διαχείριση και τη φροντίδα του Ιδρύματος. Κύριοι χορηγοί του έργου της ανακαίνισης του Μουσείου είναι η Cosmote, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Εριέττα Λάτση. Η έκθεση εκτείνεται σε δύο ορόφους και περιλαμβάνει πρωτότυπο μουσειακό και αρχειακό υλικό. Το μουσειακό υλικό που ήδη βρισκόταν στο μουσείο συντηρήθηκε και επανεκτέθηκε και η έκθεση συμπληρώθηκε με πλούσιο, ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, πρωτότυπο αρχειακό υλικό του Ιδρύματος, καθώς και με πρόσφατες δωρεές.

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ