Στο τεχνικό «μικροσκόπιο» των θεσμών ο ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση συντάξεων

στο-τεχνικό-μικροσκόπιο-των-θεσμών-1267637

Εύσημα για την πορεία της οικονομίας, συστάσεις για δημοσιονομική «ορθοδοξία». αλλά και αναμονή για περαιτέρω αναλύσεις των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ και των συντάξεων περιελάμβανε το μενού της 13ης αξιολόγησης που σε επίπεδο επικεφαλής ολοκληρώθηκε χτες.

Εν όψει της έκθεσης αξιολόγησης που θα κληθούν συντάξουν και να υποβάλουν στα ευρωπαϊκά όργανα, οι θεσμοί ζητούν περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίας τόσο στο θέμα της νέας δομής του ΕΝΦΙΑ όσο και στο σχέδιο εκκαθάρισης των συντάξεων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισαν ότι δε θα πρέπει να διαταραχθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και παράλληλα να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μια αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου, έως και το 90% από το 70% που είναι τώρα.

Έτσι, οι δανειστές αναμένουν μια νέα φάσης της άσκησης εκκαθάρισης από την ΑΑΔΕ, ώστε να δουν αναλυτικά, το πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα που προβλέπει φρένα και κόφτες στις επιβαρύνσεις για μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητα μετά τις αυξήσεις έως και 250% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο λογαριασμός στα περισσότερα από 7 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βάση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να περιλαμβάνει μεσοσταθμικά, ελαφρύνσεις 3,5%. Προβλέπεται δηλαδή, «κούρεμα» των φετινών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ με τη κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι σωρευτικά το ποσοστό θα φθάσει το 30% το 2023.

Μετά και την αξιολόγηση, πάντως, η όλη διαδικασία νομοθέτησης πάει για το τέλος Φεβρουαρίου, όπου θα πρέπει να αποτυπωθεί η συγχώνευση του βασικού και συμπληρωματικού φόρου σε μία ενιαία κλίμακα, η πύκνωση των συντελεστών, οι αλλαγές στους «ρυθμιστές» παλαιότητας, οι «κόφτες» στις αυξήσεις για περιοχές όπου μέχρι φέτος οι ιδιοκτήτες πλήρωναν ΕΝΦΙΑ σαν αγροτεμάχια και όχι με βάση το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Παράλληλα οι θεσμοί ζήτησαν και πάλι αναλυτικές πληροφορίες για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών ζητώντας να δουν απτά αποτελέσματα. Παράλληλα αναμένουν τις εξειδικεύσεις για το μεταβατικό πλαίσιο για την προστασία των ευάλωτων, όπου υπήρξε συμφωνία ενώ εξέφρασαν αντιρρήσεις στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ορίζει πλειοψηφία της αρεσκείας της στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (ΤΧΣ).

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook