Στο ΣτΕ για το αντλιοστάσιο οι κάτοικοι του Σταυρού

στο-στε-για-το-αντλιοστάσιο-οι-κάτοικο-1608778

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό προσέφυγε η Πρωτοβουλία κατοίκων Σταυρού & αλλοδαπών κατοίκων Ακρωτηρίου που με επιστολή προς το Δημοτικό

Συμβούλιο Χανίων αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χανίων ,

Δυο μήνες έχουν περάσει από την ημερομηνία που μας δώσατε βήμα να εκφράσουμε τις ανησυχίες μιας μικρής ομάδας κατοίκων του οικισμού Σταυρού, η ομάδα μεγάλωσε και έφτασε τον αριθμό των 70,000 διαφωνούντων με την χωροθετηση μέχρι αυτή την στιγμή που γράφεται αυτή η επιστολή, 952 μέλη ομάδας υποστήριξης του νέο ιδρυθέντος συλλόγου ‘’Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού’’ . Οι γνώσεις μας επί διαδικαστικών θεμάτων , νομικών , τεχνικών και περιβαλλοντικών διαδικασιών έγιναν πλουσιότερες αφού σχεδόν κάθε μέρα ανακαλύπτουμε μια καινούργια πληροφορία και νόμο προβληματικής διαχείρισης και παράνομης χωροθετησης αντλιοστασίου λυμάτων από την ΔΕΥΑΧ, σε παραλία σπάνιου φυσικού κάλους, παραβιάζοντας ταυτόχρονα περισσότερο από 60 περιβαλλοντικούς νόμους .

Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας τόσο στα Χανιά – στην Αθήνα όσο και από το εξωτερικό .

Προσπαθήσαμε να παγώσουμε το έργο ζητώντας την συμβολή νομικών , εισαγγελέων , μελετητών , περιβαντολογων κλπ όχι γιατί διαφωνούσαμε με το project, αλλά γιατί θέλαμε να κατανοήσουμε το όλο τεχνικό εγχείρημα επιλογής μιας τόσο μεγάλης κατασκευής επάνω στην παραλία λίγα μέτρα από το κύμα, σε μια από τις ομορφότερες , αγνές και παρθένες παραλίες, σε μια τόσο ιστορική και τουριστικά επισκεπτόμενη περιοχή που τηρούμενων των αναλογιών σε εδαφική έκταση, ίσως να ξεπερνά την φήμη από Ελαφονησι η και Μπάλο λογω του αρχαίου Ενετικού λατομείου με τις υπό ερεύνα βυθισμένους οικισμούς , τα αρχαία ριζώματα του απολιθωμένου δάσους και την σπάνια βίο ποικιλότητα άγριας πανίδας και χλωρίδας που σε συνδυασμό με την κατά χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο επισκεπτόμενη περιοχή λογω της σπηλιάς Λέρα , της παραλίας του Ζορμπά κλπ προσδίδουν έναν μοναδικό οικισμό σπάνιου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στην συνέχεια της έρευνας μας ζητήσαμε από την ΔΕΥΑΧ την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν έχει καμιά σχέση με τις λεγόμενες ΑΕΠΟ ( Αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών όρων) . Οι ΜΠΕ συνήθως είναι περισσότερο από 500 σελίδες μελέτες και προσδιορίζουν επακριβώς τις επιπτώσεις όχλησης η καταστροφής του περιβάλλοντος από ανθρώπινη παρέμβαση . Μέχρι σήμερα δεν μας έχει δοθεί ΜΠΕ , μας δόθηκε μη επικαιροποιημενο οριζοντιογραμμα αποτύπωσης των αγωγών και αντλιοστασίων του 2014 αφού το 2016 η ΔΕΥΑΧ άλλαξε μονομερώς την πορεία των αγωγών παραβιάζοντας κορυφαίο Ν1650/1986 αρθ.7 «Σε περίπτωση διαφοροποίησης σχεδιασμού ο φορέας έργου υποβάλλει Φάκελο Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού (ΦΣΤΣ) ότι δεν επέρχονται διαφοροποιήσεις και επιπτώσεις στο περιβάλλον . Με αποτέλεσμα να προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα με μη επικαιροποιημενα έγγραφα που αυτό συνιστά κακοδικία από την πλευρά της ΔΕΥΑΧ εις βάρος μας.

Προσλάβαμε πολιτικό μηχανικό πήραμε συντεταγμένες από το επίμαχο σημείο και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο χώρος όπου κατασκευάζεται όλο το αντλιοστάσιο και όχι μέρος του, είναι αρχαιολογικός χώρος δεν επιτρέπονται οικοδομικές κατασκευές . Το οξύμωρο είναι ότι υπάρχει έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία και χθες που καταθέσαμε τα ευρήματα των συντεταγμένων, μας είπαν ότι είναι μια παλιά αδειοδοτηση που εάν ακυρωθεί στο ΣΤΕ θα εκδώσουν νέα με τα νέα στοιχεία .

Καταθέσαμε συντεταγμένες στην Κτηματική υπηρεσία λέγοντας ότι ο σκαμμένος χώρος είναι 1,5μ από την αιγιαλίτιδα ζώνη και 15,6μ από πλατφόρμα μπετου που ήδη έπεσε με συνοπτικές διαδικασίες προ παραμονή Χριστουγέννων στις 23/12/2022.

Η διαδικασία με την Κτηματική υπηρεσία αφορά να ζητήσουμε επαναπροσδιορισμό Αιγιαλού και Παραλίας ως έννομο συμφέρον σε τσιμεντένια κατασκευή εντος παραλίας κανονικής ωοτοκίας caretta caretta/ Εθνικό σχέδιο δράσης αριθ. ΥΠΕΝ ΔΑΦΠΒ/68083/2147 16-7-2021 ΦΕΚ Β 3678 10-8-2021. (Παραλιακό τόξο 6 θεωρείται παραλία κανονικής και όχι σποραδικής ωοτοκίας).

Στις 24/1/2023 αναγκαστικά προσφύγαμε στο ΣΤΕ σε συνδυασμό με τον υπό σύσταση Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού με έδρα τον Σταυρό Ακρωτηρίου με την υπ αριθμό 21/2023 διάταξη του Ειρηνοδικείου Χανίων , με αίτηση ακύρωσης όλων των διοικητικών πράξεων , εκκρίσεων , αδειοδοτησεων κλπ λογω μη ΜΠΕ για το έργο Κουμπελη και υποέργων του αφού αναγκαστικά δεν είχαμε καμιά ανταπόκριση από την ΔΕΥΑΧ μέσα από δημοσιευμένες εκκλήσεις στον τοπικό τύπο όσο και προφορικά σε στέλεχος της ΔΕΥΑΧ που μας επισκέφτηκε στις 18/1/2023 ζητώντας μας να υποδείξουμε νέα σημεία χωροθετησης κρατώντας τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του οικισμού Σταυρού.

Στις 25/1/2023 Καταθέσαμε στο ΣΤΕ αίτηση αναστολής πρωτοκολλημένη με κοινοποίηση στο υπουργείο περιβάλλοντος στο προσωπικό email του υπουργού κου Κ. Σκρεκα.

1) Ζητάμε από το Δ.Σ Χανίων να εξετάσει το πάγιο αίτημα αλλαγής χωροθετησης του αντλιοστασίου λυμάτων στην Παχιά Άμμο, με αποδοχή της πρότασης μας από την ΔΕΥΑΧ ώστε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι συνεννόησης και τελικών αποφάσεων , οι ομάδα εργασίας (εκπρόσωποι) των Πρωτοβουλιών κατοίκων Σταυρού και αλλοδαπών κατοίκων Ακρωτηρίου, ο σύλλογος Προστασίας περιβάλλοντος Σταυρού (εκπρόσωπος) και η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΧ με κοινής αποδοχής μελετητές – περιβαντολλογους μηχανικούς να βρεθεί άμεσα μια βιώσιμη περιβαλλοντικά , κοινωνικό-οικονομικά και εύρυθμα τουριστικά λύση ώστε να μην υπάρχει περεταίρω καθυστέρηση του έργου .

Εμείς δεσμευόμαστε να συζητήσουμε με τις ομάδες την απόσυρση των δυο προσφυγών μας στο ΣΤΕ και οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο εφόσον καταλήξουμε σε σύγκλιση ».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook