Στο πλευρό των γιατρών η Ανυπόταχτη Κρήτη

στο-πλευρό-των-γιατρών-η-ανυπόταχτη-κρ-1019297

Την Τρίτη 7 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της, η Ανυπόταχτη Κρήτη στηρίζει τις δράσεις που έχουν προαναγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί και άλλα σωματεία και συλλογικότητες στους

προαύλιους χώρους των νοσοκομείων της Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Ανυπόταχτης Κρήτης»:

«Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για τον λαό η ύπαρξη ενός αποκλειστικά δημόσιου, υψηλού επιπέδου συστήματος υγείας. Εν μέσω πανδημίας, κι ενώ συμπληρώνονται ήδη 40 ημέρες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα και 25 ημέρες από το πρώτο θύμα της ασθένειας, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται επίμονα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών και των υγειονομικών. Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς υγειονομικό εξοπλισμό, χωρίς νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, χωρίς νέες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην υγεία αφήνονται απροστάτευτοι και άοπλοι να αντιμετωπίσουν την υγειονομική απειλή.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να διασφαλίσει κέρδη για το κεφάλαιο. Με διατάγματα και ΠΝΠ που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει σειρά αντεργατικών μέτρων (μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τηλεεργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.α.), ενώ παράλληλα μοιράζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο. Στους μεγιστάνες των ΜΜΕ 11 εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις σχετικά με την πανδημία (που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν) και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών. Στους καρχαρίες της ιδιωτικής υγείας 30 εκατομμύρια ευρώ για την χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της

ισχύουσας, αντί για επίταξη. Στους επιχειρηματίες των ΙΕΚ πακτωλός χρημάτων για «επανεκπαίδευση» των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων έναντι voucher 600 ευρώ, αντί για διασφάλιση του εισοδήματος τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στους πολίτες,

κατηγορώντας τους συστηματικά για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα που τεράστιοι χώροι δουλειάς παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργούν χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα (εργοστάσια, τηλεπικοινωνίες, εργοτάξια, delivery, κλπ). Ο θάνατος του 52χρονου εργάτη σε εργοστάσιο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες βρίσκονται στοιβαγμένοι στους καταυλισμούς κατά χιλιάδες υπό άθλιες συνθήκες και με τα πρώτα κρούσματα μεταξύ τους να είναι γεγονός. Την ίδια ώρα

που οι άστεγοι αφήνονται στο έλεος της πανδημίας, ανυπεράσπιστοι από το κεντρικό και το τοπικό κράτος.

Δεν περιμένουμε να απαντήσουμε μιαν άλλη στιγμή. Τώρα μας επιτίθενται,  εκμεταλλευόμενοι την πανδημία. Τώρα προσπαθούν να πάρουν μέτρα ενάντια στις οικονομικές κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Τώρα πρέπει να τους σταματήσουμε.

Διεκδικούμε τώρα:

 Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: γιατρών και νοσηλευτών. ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

 Άμεσο άνοιγμα επαρκούς αριθμού κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (κενών και νέων, τουλάχιστον 2000 ΜΕΘ, 1500 ΜΑΦ)

 Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Δέσμευση υγειονομικού υλικού και υποδομών ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη χωρίς αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, εργαστηρίων. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ένταξη των ιδιωτών γιατρών στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ να αναλαμβάνουν την αμοιβή τους καθώς και την παροχή των αναγκαίων μέσων προστασίας.

 Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσους χρήζουν διερεύνησης και συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Αύξηση της δυνατότητας των διαγνωστικών τεστ με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό. Κανείς σπίτι αδιάγνωστος. Να μην γίνει το «μένουμε σπίτι», πεθαίνουμε σπίτι!

 Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την καταπάτηση των ΣΣΕ και τη γενίκευση της

ελαστικής εργασίας. Απαγόρευση απολύσεων. Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη

εργοδοσίας και κράτους.

 Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη.

 Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάταξη της αισχροκέρδειας σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν στον πληθυσμό.

 Ειδική μέριμνα για όλες τις ευάλωτες ομάδες, τους αστέγους και τους πρόσφυγες-μετανάστες. Στέγαση όλων σε κατοικίες και κατάλληλα καταλύματα με αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους υγιεινής. Απεγκλωβισμός από τα στρατόπεδα, ελευθερία, προστασία της υγείας όλων των προσφύγων και μεταναστών.

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ!

Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους!

Να σωθούν ζωές, όχι τα κέρδη του κεφαλαίου!

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook