Στο μυαλό του Μητσοτάκη: Κάνε εκλογές για τις φωτιές, όπως ο Καραμανλής το 2007

στο-μυαλό-του-μητσοτάκη-κάνε-εκλογές-γ-869133

Οι μεγάλες καταστροφές σε όλη τη χώρα, μαζί με το δύσκολο κοινωνικό χειμώνα κάνουν τον πρωθυπουργό να ξανασκέφτεται τις πρόωρες κάλπες αρχές του φθινοπώρου, παρά τα εμπόδια που βάζει η πανδημία!

Νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα δημιουργούν οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα δεν τα είδαμε ακόμα σε όλη τους την έκταση, ούτε πρωτίστως στο περιβάλλον, ούτε όμως στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση, με το ζόρι δεν… πανηγυρίζει δημοσίως για τις επιδόσεις της (!), αλλά αυτό είναι η πρώτη ανάγνωση. Το γεγονός και μόνο ότι επιχειρείται να μείνει ο πρωθυπουργός εκτός κάδρου, δείχνει πως το πολιτικό κόστος για το Μαξίμου να είναι ήδη μεγάλο, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επικίνδυνη περίοδος του Αυγούστου και ο κίνδυνος για νέες πυρκαγιές εξακολουθεί να υπάρχει.

Οι μεγάλες καταστροφές, που το μέγεθός τους δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στο σύνολό του, μαζί με την έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα» και τις κοινωνικές επιπτώσεις από την περίοδο της οικονομίας που θα αρχίσουν να βιώνονται από το φθινόπωρο, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, όσο και αν ο ίδιος, με πολύ λεπτές κινήσεις, επιχειρεί να προστατεύσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Στο παρασκήνιο, μάλιστα, έχει ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες ποτέ δεν έχουν φύγει από το μυαλό του πρωθυπουργού, όσο και αν επέμενε στις δημόσιες δηλώσεις του για εξάντληση της τετραετίας.

Το «κάντο όπως ο Καραμανλής το 2007», που προκήρυξε κάλπες εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών, ακούγεται όλο και περισσότερο, χωρίς βεβαίως εν θερμώ να μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Το 2007, υπενθυμίζεται ότι εκδηλώθηκαν σειρά πυρκαγιές στη χώρα, με μεγαλύτερη αυτή που ξέσπασε στο νομό Ηλείας και στη Ζαχάρω, που κόστισε τις ζωές σε 49 ανθρώπους, αλλά και αυτές στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, την Αχαΐα κοκ.

Ο Κώστας Καραμανλής, νοιώθοντας πίεση και από την κατάσταση της οικονομίας, βρήκε διέξοδο στις κάλπες, επιδιώκοντας να μηδενίσει το κοντέρ, αλλά και να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση σε στρατηγικά αδιέξοδα, μέσω μιας δεύτερης ήττας του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα αποτελέσματα, βεβαίως, της επιλογής αυτής είναι γνωστά, ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, αλλά με μικρότερο αριθμό βουλευτών από αυτούς που διέθετε, ενώ το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια μεγάλη εσωστρέφεια, με τη μάχη Παπανδρέου-Βενιζέλου για την εξουσία. Ωστόσο, η κατάσταση στην οικονομία οδήγησε στις πρόωρες εκλογές του 2009, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη διαφορά ο Γιώργος Παπανδρέου, με την πραγματική όμως κατάσταση στην οικονομία να μην μπορεί πλέον να κρυφτεί!

Αυτή τη στιγμή, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης-ίσως να μην έχει σκεφτεί ούτε ο ίδιος, καθώς πρώτο του μέλημα δεν μπορεί παρά να είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών. Το σενάριο όμως των πολιτικών εξελίξεων δεν μπορεί παρά να μπει και πάλι πάνω στο τραπέζι-και το «κάντο όπως ο Καραμανλής το 2007» να ακούγεται όλο και από περισσότερα χείλη.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook