ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη μπορείς να μυρίσεις τα λουλούδια σε πίνακα του 17ου αιώνα

Η πανδημία μας στέρησε πολλά. Ένα από αυτά ήταν η αίσθηση της όσφρησης. Το Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία να αποκαταστήσει την «κανονικότητα». Έτσι σε έκθεση που φιλοξενεί οι υπεύθυνοι προνόησαν ώστε οι χιλιάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο κοντοστέκονται για να αποθαυμάσουν τον πίνακα του 17ου αιώνα του Γιαν Μπρύγκελ του Πρεσβύτερου «Η Αίσθηση της Όσφρησης» να απολαμβάνουν τις μυρωδιές της πλούσια χλωρίδας.

Ο εν λόγω πίνακας απεικονίζει μία γυμνή γυναίκα με ένα μικρό παιδί και τριγύρω ζώα και ολάνθιστα λουλούδια.

Η έκθεση βασίζεται στην ιδέα της σειράς έργων «Πέντε Αισθήσεις» που δημιούργησε ο Μπρύγκελ μεταξύ 1617 και 1618 στην Αντβέρπη μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ο οποίος ζωγράφισε τις αλληγορικές φιγούρες.

Η «La esencia de un cuadro. Una exposición olfativa (Η Ουσία Ενός Πίνακα. Μια Οσφρητική Έκθεση» όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φέρνει στο προσκήνιο ότι η ζωγραφική αντί να είναι μια απλή προσομοίωση της πραγματικότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εικονίσει μια μεγαλύτερη ομοιότητα με την ίδια την πραγματικότητα.

Από κοινού, ο Alejandro Vergara, επικεφαλής επιμελητής Φλαμανδικών και Βορειοευρωπαϊκών έργων ζωγραφικής στο Πράδο και ο Gregorio Sola, επικεφαλής αρωματοποιός στην ισπανική αρωματοποιία Puig επέλεξαν 10 αντικείμενα από τον πίνακα «Η Αίσθηση της Όσφρησης» – κυρίως λουλούδια, όπως γιασεμί, τριαντάφυλλο, αραλία, ίριδα, πορτοκαλανθό, ασφόδελο και γαρύφαλλο αλλά και μια συκιά και ένα ζευγάρι δερμάτινα γάντια- για να παρουσιάσουν τα αρώματά τους. Ενδιαφέρον έχει το ότι επέλεξαν να παρουσιάσουν και μια πλέον δυσάρεστη οσμή, αυτή της μοσχογαλής.

Καθώς οι επισκέπτες εισέρχονται στην Αίθουσα 83, σε τέσσερις σταθμούς που εκλύουν οσμές και βρίσκονται μπροστά από τον πίνακα έχουν τη δυνατότητα, σε οθόνη, να απομονώσουν και να κάνουν ζουμ στα οσφρητικά στοιχεία του έργου, εκλύοντας την οσμή που αντιστοιχεί. Οι συσκευές ακούν στο όνομα AirParfum (είναι πατέντα της Puig) εκλύουν στον αέρα σωματίδια τα οποία μπορεί να μυρίσει ο επισκέπτης φορώντας μάσκα – είναι υποχρεωτική – από απόσταση μισού μέτρου.

Ο Vergara εξήγησε ότι αποφάσισε να ενσωματώσει οσφρητικό στοιχείο αφότου διάβασε επιστολή που έστειλε στον Μπρύγκελ ένας από τους πάτρονές του, ο Ιταλός καρδινάλιος Φεντερίκο Μπορομέο. Στην επιστολή, ο φημισμένος μαικήνας καλλιτεχνών έγραφε ότι όταν έβλεπε τον χειμώνα λουλούδια που είχε ζωγραφίσει ο Μπρύγκελ μπορούσε να μυρίσει τους ευωδιαστούς ανθούς.

Η έκθεση «Η Ουσία Ενός Πίνακα. Μια Οσφρητική Έκθεση» στο Πράδο ολοκληρώνεται στις 3 Ιουλίου.

newsbeast.gr

Recent Posts

Θα είναι το καλοκαίρι του 2024 πιο θερμό από το 2023; – «Αυτή είναι πλέον η νέα κανονικότητα»

«Θα είναι πιο ζεστό το 2024;» ρωτήθηκε στον σταθμό Action24 ο μετεωρολόγος – ερευνητής του…

8 λεπτά ago

Εκδρομή με λεωφορείο στην Κρήτη το 1962 | Video

Βρισκόμαστε στην Κρήτη. Το φιλμ ανοίγει με ένα λεωφορείο εκείνης της εποχής, έναν νεαρό άντρα…

24 λεπτά ago

O ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για τον λόφο Καστέλι: H Kυβέρνηση έχει διαμορφώσει κάθε δυνατό νομοθετικό πεδίο που εξασφαλίζει fast track αδειοδοτήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που στήνει δίχτυ προστασίας ενάντια στη…

43 λεπτά ago

Ήττα από τη Γλυφάδα για τις γυναίκες του ΝΟΧ στο πόλο

Νικήτρια του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ΑΝΕΚ LINES αναδείχθηκε η Γλυφάδα στον αγώνα της 21ης και…

57 λεπτά ago

Παρίσταναν τους λογιστές και άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλη την Ελλάδα: Είχαν δράση και στα Χανιά

Στην ταυτοποίηση οκτώ αντρών και μίας γυναίκας, που μαζί με άγνωστους συνεργούς τους είχαν συστήσει…

2 ώρες ago

Πειραιάς: Προφυλακιστέος ο εργολάβος του κτηρίου που κατέρρευσε – Πόνος και θλίψη στην κηδεία του αστυνομικού

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στα Δικαστήρια Πειραιά ο εργολάβος του κτιρίου στο Πασαλιμάνι,…

2 ώρες ago