Στο «κόκκινο» οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο

στο-κόκκινο-οι-ελληνικές-ένοπλες-δυ-1057196

Μονάδες επιφανείας και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιούσαν περιπολίες επιφυλακής στον Νότιο Τομέα κατευθύνθηκαν προς την περιοχή που όριζε η τουρκική NAFTEX.

Ο Πομπέο ή ο Μακρόν έφερε το Oruc Reis και πάλι στο Καστελλόριζο ή μήπως η δαμόκλειος σπάθη της ΕΕ που μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αιωρείται πάνω το κεφάλι του Ερτογάν γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό.

Το σίγουρο είναι ότι η επανεμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ανοιχτά του Καστελλόριζου αναστάτωσε την Καγκελάριο Άγκελα Μερκελ η οποία είχε χτες διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Τ. Ερτογαν και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Άγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη στον Τ. Ερντογάν φέρεται να του είπε : «Δεν με βοηθάς για να σε βοηθήσω». Επι της ουσίας χτες η Άγκυρα με την αποστολή του Oruc Reis στο Καστελοριζο τίναξε στον αέρα τις μέχρι τώρα διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Καγκελαρίας.

Η επανεμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως του Αιγαίου, για την Αθήνα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά αναμενόμενη κίνηση. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επαναπαύτηκαν ούτε στιγμή καθ´ όλο το διάστημα που το τουρκικό σκάφος βρίσκονταν για …επισκευή.

Από την στιγμή που εκδόθηκε η τουρκική NAFTEX τα όρια της οποίας εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, ετέθη σε εφαρμογή συγκεκριμένο Διακλαδικό Σχέδιο.

Μονάδες επιφανείας και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιούσαν περιπολίες επιφυλακής στον Νότιο Τομέα κατευθύνθηκαν προς την περιοχή που όριζε η τουρκική NAFTEX.

Μαχητικά αεροσκάφη και αλλά ιπτάμενα μέσα μετασταθμευσαν στα αεροδρόμια επιφυλακής της Κρήτης.

Χερσαίες δυνάμεις , πλήρως εξοπλισμένες μετακινήθηκαν και έλαβαν θέσεις «μάχης» σε σημεία «κλειδιά» της νησιωτικής Ελλάδας.

Η αντιαεροπορικη ομπρέλα ετέθη σε πλήρη λειτουργία (ΠΑΤΡΙΟΤ , S-300 , TOR M-1 , OSA )  και τα μικρονήσια ενισχύθηκαν με καινούργιους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους «Red eyes» που βάλουν κατά ελαφρών ιπτάμενων μέσων (ελικόπτερα) που κινούνται σε χαμηλό ύψος.

Ενώ τα νησιά του Αιγαίου προετοιμάζονται να υποδεχτούν σύντομα τους Ισραηλινούς πυραύλους Spike NLOS της Rafael που βάλουν κατά στόχων επιφανείας είτε στην στεριά (αρμάτων) , είτε στην θάλασσα κατά πλοίων και ταχύπλοων…

Όπως τόνιζε στο iEidiseis.gr κορυφαία πηγή του υπουργείου Άμυνας : «Δεν πάμε για πόλεμο στο Καστελόριζο , αλλά προετοιμαζόμαστε για να αποφύγουμε το πόλεμο».

Οι οδηγίες της Ηγεσίας προς τους χειριστές και τα πληρώματα της πρώτης γραμμής είναι σαφείς : «Αποφεύγετε τις παγίδες και τις προκλήσεις των αντιπάλων. Ωστόσο δεν επιτρέπουμε σε κανένα να επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook