Στο φως η επιταγή των 4.000 λιρών που έδωσε ο λόρδος Βύρων για την Ελλάδα | Photo

στο-φως-η-επιταγή-των-4-000-λιρών-που-έδωσε-ο-1209000

Δύο αιώνες μετά την ελληνική επανάσταση, η βρετανική εφημερίδα «Observer» φέρνει στην επιφάνεια μια τραπεζική επιταγή, που αποτελεί απόδειξη της γενναιοδωρίας, αλλά – πάνω από όλα – της αφοσίωσης του Λόρδου Βύρωνα στον ελληνικό σκοπό.

Πρόκειται για μια επιταγή αξίας 4.000 λιρών που έφεραν στο φως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και σήμερα θα αντιστοιχούσε στο ποσό των 332.000 λιρών.

Το εν λόγω ποσό δώρισε ο Βρετανός ποιητής και μεγάλος φιλέλληνας, λόρδος Βύρων, προς τον Τζιοβάνι Ορλάντο, ο οποίος, θορυβημένος από την πορεία του πολέμου, τον είχε προσεγγίσει ζητώντας του χρήματα.

Δείτε την επιταγή:

επιταγη

Σκοπός αυτών των χρημάτων ήταν η κάλυψη των έκτακτων αναγκών των ελληνικών δυνάμεων – κυρίως για τη χρηματοδότηση του στόλου που υπερασπιζόταν το Μεσολόγγι από την αλβανική πολιορκία.

Ο Ορλάντο είχε υποσχεθεί στον Λόρδο Βύρωνα ότι θα έπαιρνε δάνειο από το Λονδίνο, με σκοπό να αποπληρώσει τις 4.000. Ο Λόρδος Βύρων συμφώνησε στο δάνειο στην Κεφαλονιά.

Η επιταγή που φέρει την υπογραφή του, και την ημερομηνία 12 Νοεμβρίου του 1923, στη συνέχεια εξαργυρώθηκε στη Μάλτα, με τη μορφή ασημένιων ισπανικών δολαρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν σε μπαούλα στο Μεσολόγγι.

Παρότι, εξαιτίας της φήμης του, η υπογραφή του πλαστογραφούνταν συχνά, η συγκεκριμένη θεωρείται αυθεντική. «Ο γραφικός χαρακτήρας του Βύρωνα ήταν όπως η προσωπικότητά του, γρήγορη και ελεύθερη», λέει η δρ. Κριστίν Κένιον, ερευνήτρια των γραπτών του.

Οι ιστορικοί, μάλιστα, επισημαίνουν πως η προθυμία του μεγάλου φιλέλληνα να αποχωριστεί ένα τόσο μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου.

«Κανένας ιστορικός του πολέμου δεν έδωσε πραγματική σημασία στο γεγονός αυτό, αλλά οι δυνάμεις των Αλβανών που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι ξαφνικά εξαφανίστηκαν, μόλις μαθεύτηκε ότι ο Λόρδος Βύρων είχε δανείσει αυτά τα χρήματα και ο στόλος έπλεε από την Ύδρα και τις Σπέτσες», λέει ο Ρόντερικ Μπίτον, καθηγητής μοντέρνων ελληνικών σπουδών στο King’s College London.

Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου του 1824, ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής υπέκυψε στον υψηλό πυρετό, χωρίς να έχει σταματήσει ούτε στιγμή να σκέφτεται το τελευταίο μεγάλο του πάθος: την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Μια μέρα πριν από το θάνατό του, παραδομένος στο παραλήρημα, ο λόρδος Βύρωνας έχει καταγραφεί να λέει στον κρεβάτι του πόνου, σε μια από τις τελευταίες του στιγμές διαύγειας:

«Της έδωσα (σ.σ. στην Ελλάδα) το χρόνο μου, τις δυνάμεις μου, την υγεία μου», έχει καταγραφεί να λέει σε μια στιγμή διαύγειας. «Και τώρα της δίνω τη ζωή μου! Τι παραπάνω θα μπορούσα να κάνω;».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook