Στο Εθνικό Στάδιο Χανίων η Σοφία Σακοράφα: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ρεκόρ» – Τι είπε για τα φώτα, τις υποδομές και το δικαίωμα στην άθληση | Video+Photos

στο-εθνικό-στάδιο-χανίων-η-σοφία-σακορ-1684179

Στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, όπου το 1982 είχε πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η Σοφία Σακοράφα. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25, στεκόμενη σε απόσταση λίγων μέτρων από τη βαλβίδα που έκανε την ιστορική εκείνη βολή, έκανε μια αναδρομή στα όσα έζησε εκείνη τη μέρα, στην κάμερα του zarpanews.gr και τον Λεωνίδα Φιλικόζη.

«Θυμάμαι ένα γήπεδο κατάμεστο, ένα γήπεδο που με είχε σηκώσει ψηλά στον ουρανό και περίμενε να κάνω ρεκόρ. Εγώ αγαπούσα αυτή την περιοχή, είχα εδώ καλές επιδόσεις πάντα. Οι δοκιμαστικές βολές ήταν πολύ καλές. Η πρώτη βολή όμως χάλια, 65 μέτρα. Η δεύτερη, χειρότερη. Και είπα, στην τρίτη-τέταρτη θα κάνω οπωσδήποτε κάτι καλό. Και έφυγε το ακόντιο, δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς είχε σηκωθεί ο κόσμος κι εγώ αισθανόμουν ότι πετούσα. Και μετά, χαμός. Θα ήθελα να το ζήσω άλλη μια φορά, αν μπορούσα. Και μακάρι να μπορούσαν όλοι οι αθλητές να ζήσουν μια τέτοια στιγμή».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στάθηκε στις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές υποδομές και στο Εθνικό Στάδιο, με μια ματιά είδε τους… προβολείς που ακόμα να τοποθετηθούν:

«Κοιτάξτε τα φώτα. Θα έπρεπε να είχαν ήδη αλλαχθεί, είναι πολύ σημαντικό για ένα γήπεδο να έχει φώτα. Έχουν πει ότι υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά πόσο πια θα διαρκέσουν αυτές; Χρειάζονται αθλητικά όργανα, να έχουν βάρη για γυμναστική. Και να λειτουργεί το κλειστό γήπεδο για να μπορούν να γυμνάζονται τον χειμώνα. Και σήμερα και σε άλλες πόλεις, ακόμα και στην Αθήνα που έχει το ΟΑΚΑ, παρόμοιες διαδικασίες υπάρχουν παντού. Να φωτίσει ο θεός τον κάθε υπουργό να σκεφθεί τί χρειάζεται η νεολαία μας και τί χρειάζεται ώστε όλοι αυτοί οι χώροι να αναπλαστούν και να χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει.»

Ο Χανιώτης γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης, βρέθηκε επίσης στο στάδιο και αποκάλυψε ότι και ο ίδιος εκείνη την ημέρα συμμετείχε στους αγώνες που έμειναν στην ιστορία για το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό. Στάθηκε όμως στα προβλήματα εγκαταστάσεων που αντιμετωπίζει ο στίβος στα Χανιά:

«Το 1982 είχε γίνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Χανιά και ο κόσμος στο στάδιο πλησίαζε τις 10 χιλιάδες. Είχα τρέξει κι εγώ τότε, αλλά η Σοφία έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ. Δυστυχώς από τότε δεν ξαναέγινε πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Χανιά. Μόνο τα Βενιζέλεια στίβου που τώρα κάνουμε μαζί ο Γ.Σ. Ελ. Βενιζέλος και ο Κύδων. Και σήμερα τα προβλήματα του στίβου είναι τεράστια και δεν κάνω πολιτική τώρα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ρίψεις, γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες να γυμνάζονται οι αθλητές. Στο στάδιο πρέπει να λειτουργήσει ξανά η αίθουσα της γυμναστικής που έχει κλείσει 4 χρόνια τώρα. Τα βάρη οι αθλητές εδώ τα κάνουν έξω, δεν υπάρχει αίθουσα και δε μας τιμά αυτό. Οι σφυροβόλοι μας είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη και ξέρετε ότι μετά από χρόνια βρέθηκε ένας ιδιώτης να μας παραχωρήσει χώρο στην Αγιά για να προπονούνται. Είμαστε ευγνώμονες, αλλά δεν είναι λύση αυτο».

Η κα Σακοράφα, τέλος, χαρακτήρισε δικαίωμα του πολίτη την άθληση και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα:

«Λενε ότι πρέπει να πάρουμε μεγάλους αγώνες για να φτιάξουμε εγκαταστάσεις. Ναι, να πάρουμε. Αλλά που θα τα κάνουμε αυτά τα γήπεδα; Σε μια-δύο πόλεις. Όλη η υπόλοιπη χώρα τί θα κάνει; Η χώρα χρειάζεται σε κάθε περιοχή ένα ολοκληρωμένο γήπεδο για να μπορεί το κάθε παιδί να έχει δυνατότητα και δικαίωμα να αθληθεί, όπως και κάθε πολίτης, γιατί η άθληση είναι δικαίωμα όλων».

Η υποψήφια με το ΜέΡΑ25 συνάντησε στο Εθνικό Στάδιο Χανίων παράγοντες των σωματείων στίβου, προπονητές και αθλητές.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook