Στο επίκεντρο η εστίαση, τα μπαρ και η κινητικότητα: Πάμε για νέα μέτρα στην εστίαση τύπου Αυστρίας;

στο-επίκεντρο-η-εστίαση-τα-μπαρ-και-η-κ-1315522

Νέα μέτρα τύπου lockdown για τους ανεμβολίαστους από την Αυστρία φαίνεται να έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση. Πότε θα ενεργοποιηθούν αυτά; Όταν τα κρούσματα κινούνται πάνω από 10.000, οι νεκροί ανεβαίνουν κάθε μέρα στους 100 και οι διασωληνωμένοι πιάσουν τους 600.

Με λίγα λόγια όταν η κατάσταση θα φτάσει στο απόλυτο χάος και το σύστημα θα έχει καταρρεύσει πλήρως… Ο δισταγμός για νέα μέτρα είναι εμφανής, ενώ όπως είναι φυσικό οι επιχειρηματίες ζητούν μέτρα στήριξης, αφού αποκλείονται οι πελάτες τους…

Η δε κορύφωση του νέου αυτού κύματος έρχεται στις αρχές Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

«Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορονοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, τη στιγμή που «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρόλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο», πρόσθεσε.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες ισχύουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί σε αυτά να μπουν και άλλα μέτρα. Μέτρα τύπου Αυστρίας που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους ανεμβολίαστους.

«Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» περιέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης χθες, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα «αποκλεισμού» των ανεμβολίαστων πολιτών από την εστίαση ή ακόμα τη θέσπιση της υποχρέωσής τους σε περισσότερα τεστ σε σχέση με σήμερα.

Υπό αυτό το πρίσμα, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει τις τελευταίες ώρες η επικαιροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ ως προς τον αριθμό πελατών που θα δέχονται ταυτόχρονα κάθε φορά, έτσι ώστε η αναλογία πελατών/τετραγωνικών μέτρων να προϋποθέτει περισσότερα μέτρα (από τα 2τμ που προβλέπονται σήμερα). Στους περιορισμούς της εισόδου συζητείται και η επαναφορά της κάρτας για κάθε πελάτη που εισέρχεται σε σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογοι περιορισμοί να εφαρμοστούν και για την είσοδο στα μεγάλα, εμπορικά κέντρα.

Βέβαια αν περιμένει η κυβέρνηση, δεν είναι βέβαιο ότι και αυτά τα μέτρα θα είναι αρκετά… Εκεί στο τραπέζι πέφτουν τα νέα μέτρα τύπου Αυστρίας.

Τι κάνει η Αυστρία; Από τις 8 Νοεμβρίου ισχύουν τα κάτωθι μέτρα:

– Σε όλη την αυστριακή επικράτεια, εκεί όπου ίσχυε το σύστημα 3G, ισχύει πλέον το σύστημα 2G . Ειδικότερα, η είσοδος στα εστιατόρια, στα κομμωτήρια, στα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και σε εκδηλώσεις άνω των 25 ατόμων είναι δυνατή μόνο σε εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες, με την επίδειξη σχετικού πιστοποιητικού.

– Η χρήση μάσκας FFP2 καθίσταται υποχρεωτική για την είσοδο σε όλο το εμπόριο, καθώς και σε μουσεία και βιβλιοθήκες.

– Το Green Pass (Grüner Pass) παύει να ισχύει εννέα μήνες μετά την δεύτερη δόση εμβολίου κατά COVID-19 και για την παράτασή του θα είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης. Ειδικά για όσους έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ορίζεται ότι τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παύουν να ισχύουν από 3 Ιανουαρίου 2022, εφόσον δεν έχει υπάρξει αναμνηστική δόση έως τότε.

– Τα τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται πλέον δεκτά ως πιστοποιητικά G για είσοδο σε ανωτέρω χώρους.

Κατ’ εξαίρεση, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, θα μπορούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων να εισέρχονται στους ανωτέρω χώρους επιδεικνύοντας αρνητικό PCR, θα πρέπει όμως εντός του ίδιου διαστήματος εμβολιασθούν και με δεύτερη δόση.

Για τον εργασιακό χώρο, εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα 3G, ήτοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, προκειμένου προσέλθουν στον εργασιακό χώρο (ειδικά στη Βιέννη 2,5G, δήλ. μόνο με αρνητικό τεστ PCR).

Τέλος, ειδικά όσον αφορά τη Βιέννη, για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών ισχύει το σύστημα 3G για την είσοδό τους στους ανωτέρω χώρους, ενώ για τα παιδιά από 12 ετών και άνω ισχύει το σύστημα 2G, όπως και για τους ενήλικες.

Νέα μέτρα στο Βερολίνο

Ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να εφαρμοστούν στο Βερολίνο, με την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα (15/11) στο Βερολίνο δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, στα μπαρ, στα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση του κρατιδίου.

Βάσει των νέων κανόνων, μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου.

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους ανήλικους και τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο για αυτούς θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι και να περιορίσουν την παρουσία στα γραφεία στο 50% του προσωπικού.

Πλεύρης: Οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και την επόμενη εβδομάδα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για εφαρμογή νέων περαιτέρω μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, με στόχο την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν γενικά μέτρα ενώ είπε για ακόμη μια φορά «όχι» σε ενδεχόμενο lockdown.

Σημείωσε πως οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και την επόμενη εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των εμβολιασμένων.

«Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

Ερωτώμενος για το εάν έχουν πέσει στο «τραπέζι» ειδικά μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, εξήγησε πως η συζήτηση είναι πιο γενική, δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook