Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας – Θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους μέτρα κατά της Τουρκίας

στις-βρυξέλλες-ο-αλέξης-τσίπρας-θα-ζη-879689

Θέμα Τουρκίας θέτουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης μετά τον τσαμπουκά και τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο.

Αν και το κυρίως θέμα στο Συμβούλιο είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, Ευρ. Συμβούλιο, Ευρ. Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρ. Κεντρική Τράπεζα), ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κύπριο Πρόεδρο θα θέσουν επίσης θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί η Άγκυρα μετά τις απόπειρες γεωτρήσεων για αναζήτηση φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο κείμενο συμπερασμάτων αναμένεται να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Τον Τίμεμαρς θα στηρίξει ο Τσίπρας

Σε σχέση με τις επιλογές για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, στόχος είναι οι βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και σε κάθε περίπτωση πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ε. Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Σε σχέση με την επιλογή του νέου Προέδρου της Ε. Επιτροπής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον Σοσιαλιστή υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαρς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ, αντί να τη διχάζει σε Βορρά -Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Κλιματική αλλαγή και πηγές ενέργειας στην ατζέντα

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει και «πράσινη» σελίδα στη συζήτηση, καθώς αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ ως το 2050.

Σε σχέση με εμβάθυνσης της ευρωζώνης η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει τη διάθεση επαρκών πόρων για το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη για να καταστεί εφικτός στόχος η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του Ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής αυτού του μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλάβει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας. Τέλος, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook