Στις κορυφαίες ερευνήτριες, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ

στις-κορυφαίες-ερευνήτριες-επιστήμο-1360857

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα στην ερευνητική περιοχή των δικτύων και τηλεπικοινωνιών, N2Women, επιλέγει κάθε χρόνο ερευνήτριες που έχουν διακριθεί στον τομέα αυτό και τις συμπεριλαμβάνει στην ετήσια λίστα «Stars in Computer Networking and Communications».

Στη φετινή λίστα των 13 ερευνητριών που ανακοινώθηκε πρόσφατα, βρίσκεται και η Δρ. Μαρία Παπαδοπούλη, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Η κα Παπαδοπούλη μελετά περίπλοκα δίκτυα, εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης, επεξεργασίας σήματος, θεωρίας γράφων, και θεωρίας πληροφορίας. Τα πρώτα χρόνια της πανεπιστημιακής της καριέρας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill ασχολήθηκε κυρίως με τα ασύρματα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες. Έκτοτε τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έχουν διευρυνθεί και συμπεριλαμβάνουν δίκτυα αισθητήρων (Internet of Things), τη βιο-πληροφορική και τις υπολογιστικές νευρο-επιστήμες.

Από το 2017, η έρευνα της επικεντρώνεται κυρίως στην κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος εκτελεί τους πολύπλοκους υπολογισμούς που μας επιτρέπουν να αλληλοεπιδράσουμε με το περιβάλλον, πώς επεξεργάζεται και μεταφέρει την πληροφορία από τη μια περιοχή στην άλλη κατά τη διαδικασία της μάθησης, και πώς αλλάζει η συνδεσιμότητα των δικτύων όταν υπάρχει κάποιο εγκεφαλικό τραύμα ή νόσος.

Το N2Women ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και στοχεύει στην ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ των γυναικών που εκπροσωπούνται σε αυτόν τον τομέα της πληροφορικής, και το έργο της υποστηρίζεται από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς όπως: National Science Foundation, ACM Sigmobile, Computing Research Association-Women (CRA-W), IEEE Communications Society, IEEE Computer Society, Microsoft Research, Google, Hewlett Packard Labs.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://n2women.comsoc.org/2021-stars-in-computer-networking-and-communications/

Πηγή:cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook