Στήριξη Μακρόν σε Ελλάδα και Κύπρο – Λάβρος κατά Τουρκίας μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

στήριξη-μακρόν-σε-ελλάδα-και-κύπρο-λ-990003

Την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Παρίσι.

Ο κ. Μακρόν επανέλαβε ότι η Γαλλία δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, πιστός στην ευρωπαϊκή επίσημη θέση για το θέμα.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Εμ. Μακρόν.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα και στο μεταναστευτικό, στέλνοντας στη χώρα 400 Γάλλους, που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Μακρόν υποστήριξε ότι θα υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι’αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook