Στην υγειά σας με τα… κρασιά των Χριστουγέννων | Δείτε τι θα πιείτε τις γιορτές

στην-υγειά-σας-με-τα-κρασιά-των-χριστο-315086

Έφτασε αυτή η στιγμή της χρονιάς όπου πρέπει να βρείτε τα κατάλληλα κρασιά για να συνοδέψετε τη γαλοπούλα, τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα εδέσματα, καθώς  και τα γλυκά. Αν δεν έχετε ιδέα πώς να κινηθείτε, δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί από το krasiagr.com.

Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι ίσως το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς για πολλές οικογένειες, αλλά χωρίς προετοιμασία και προγραμματισμό μπορεί να σας γεμίσει άγχος και προβλήματα.sampania-xristougenna

Και επειδή σε ένα τέτοιο τραπέζι συνήθως συναντούμε διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους, σε μια τέτοια ειδική περίσταση η σαμπάνια είναι σχεδόν μια αναγκαιότητα, όμως το είδος της γαρνιτούρας η της σάλτσας καθώς και οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός μπορεί να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στην επιλογή του κρασιού.

krasi-xristougenna (2)Υπάρχουν βέβαια κάποιες γενικότερες οδηγίες για το συνδυασμό φαγητού-κρασιού,αν και σύμφωνα με τον Richard Siddle MW, η όλη ιδέα της αντιστοίχισης των τροφίμων και του κρασιού θα πρέπει να «εξαλειφθεί» δεδομένου ότι βασίστηκε σε ένα σύνολο από «αυταπάτες» νομίζοντας πως ο κόσμος είναι επίπεδος, με άλλα λόγια, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…αλλά παρ’ όλα αυτά ακολουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για τους καλεσμένους μας.

Το «βάρος» του φαγητού πρέπει να ταιριάζει με το βάρος του κρασιού. Πλούσια, σωματώδη κρασιά συμπληρώνουν βαριά, πλούσια φαγητά.

Ταιριάστε ή συμπληρώστε την οξύτητα στο κρασί και το φαγητό (τα ψηλής οξύτητας κρασιά συμπληρώνουν τα λιπαρά φαγητά κατά τον ίδιο τρόπο που το λεμόνι κόβει τη λιπαρότητα)

Αλάτι δεν βρίσκεται στο κρασί αλλά αποφύγετε τα αλμυρά φαγητά με έντονα τανικά κρασιά.

Να θυμάστε πάντα ότι το κρασί πρέπει να έχει μεγαλύτερη γλυκύτητα από το φαγητό.

galopoula-krasiΚαι για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Η γαλοπούλα που αποτελεί το κυρίως πιάτο και στην οποία υπάρχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια, είναι ένα πιάτο μεσαίου βάρους, χωρίς έντονη γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν επιλέγαμε λευκό κρασί θα πηγαίναμε σε ένα ¨σωματώδες¨ λευκό ενώ η επιλογή μας σε ερυθρό θα ήταν ένα μετρίου ή μέτριου(+) σώματος κρασί με χαμηλές τανίνες.

Αυτά βέβαια όσον αφορά την γαλοπούλα χωρίς γέμιση η συνοδευτικά. Τώρα ανάλογα με την γέμιση και τη σάλτσα προοδευτικά θα πηγαίναμε σε πιο σωματώδη λευκά η παλαιωμένα ερυθρά δίνοντας πάντα ιδιαίτερη προσοχή στην ένταση των τανινών.

Μία παραδοσιακή γαλοπούλα θα ταίριαζε αρμονικά με ένα ελαφρύ Αγιωργίτικο, ένα Λημνιό, και γιατί όχι με ένα Κοτσιφάλι η Λιάτικο. Ένα Pinot Noir -ακόμα και ένα Beaujolais- η ένα Chianti Classico, είναι οι προτάσεις από Γαλλία και Ιταλία και αν προτιμούσατε κάτι από Νέο Κόσμο μια πολύ καλή πρόταση θα ήταν ένα Νεοζηλανδέζικο Pinot Noir.

krasi-xristougenna (1)Στην περίπτωση που θα έπρεπε να διαλέξουμε ένα λευκό θα πηγαίναμε σε ένα Chardonnay περασμένο από βαρέλι. Γαλοπούλα Scaloppini θα ταίριαζε με ένα Sangiovese και η επιλογή μας σε λευκό θα ήταν ένα Chardonnay.

Καπνιστή γαλοπούλα θα συνδυαζόταν ωραιότατα με ένα Αγιωργίτικο περασμένο από βαρέλι, αλλά και με Malbec, Syrah, Zinfandel και Bourgogne Pinot Noir.

Αν η γέμιση είναι με κιμά θα μπορούσε να συνδυαστεί με Νεμέα περασμένη από βαρέλι, Αμερικάνικο Pinot Noir, Μerlot, Malbec, Rose, και για λευκό αξίζει να δοκιμάσετε με ένα Αλσατικό off-dry Gewurztraminer, ιδιαίτερα αν στη γέμιση περιέχει και σταφίδες.

Αν πηγαίναμε σε μοσχαρίσιο κρέας θα διαλέγαμε τον τύπο του ερυθρού κρασιού ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το φιλέτο, απαιτούν ώριμα παλαιωμένα κρασιά με χαμηλές τανίνες ενώ ένα rib eye η ένα strip loin δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από ένα τοπ Cabernet Sauvignon η με ένα κορυφαίας ποιότητας ξινόμαυρο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook