Στην τελική ευθεία η Συμφωνία των Πρεσπών με «κλειδωμένο» το 151 | Τα ξημερώματα η ψηφοφορία

στην-τελική-ευθεία-η-συμφωνία-των-πρεσ-802829

Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών με τη διαδικασία της ψήφισης να ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, δεδομένου του ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει τελικώς πρόταση μομφής, σε αντίθεση με το κλίμα που είχε καλλιεργήσει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στο παρασκήνιο και μέσω δημοσιευμάτων.

Από την κυβέρνηση είχαν σπεύσει να προκαταλάβουν τις εντυπώσεις καθώς σε διαρροή του Μαξίμου προχθές όταν άρχιζαν να φουντώνουν οι φήμες για την πρόταση μομφής, υποδέχτηκαν σε πανηγυρικό κλίμα το ενδεχόμενο, έτσι ώστε σε περίπτωση ματαίωσης να περάσει το μήνυμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβήθηκε την αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό και την ήττα – την 3η όπως λένε μέσα σε λίγες μέρες μαζί με την ψήφο εμπιστοσύνης και την κύρωση της Συμφωνίας- κι έκανε πίσω.

Ειδικότερα, σχόλιο συνεργάτη του πρωθυπουργού ανέφερε τα εξής: «Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δε μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε».

Στη σημερινή τελική μάχη που περιλαμβάνει τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση θα επιχειρηθεί αφενός να αναδειχθεί το οπλοστάσιο επιχειρημάτων – πολιτικών και τεχνικών – που έχει παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες προκειμένου να υποστηριχθεί η συμφωνία και αφετέρου θα επιχειρηθεί σφυροκόπημα στη ΝΔ με στόχο να καταδειχθεί η αλλαγή της επίσημης θέσης της για λόγους αντιπολιτευτικούς αλλά και διασφάλισης της κομματικής συνοχής.

Στο κόκκινο η κόντρα για τη σύνθετη ονομασία

Η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί γύρω και από το θέμα της σύνθετης ονομασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αμφισβητεί ότι η συμφωνία κινείται στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, την ώρα που η κυβέρνηση καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι για μικροπολιτικούς λόγους δεν ψηφίζει τη συμφωνία, η οποία κινείται ακριβώς επί της γραμμής του Βουκουρεστίου.

Χθες το Μαξίμου εξαπέλυσε νέα επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι τις προηγούμενες μέρες «χάιδευε» τα συλλαλητήρια υπέρ της «μίας και ελληνικής Μακεδονίας» αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, τώρα – ανέφερε το σχόλιο του Μαξίμου – «πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την ΠΓΔΜ».

Προκειμένου να καταρρίψουν αυτούς τους ισχυρισμούς παρέπεμψαν στις (δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς στο ΑΠΕ(χθες), όπου, μεταξύ άλλων προειδοποιήσεων για τις «βαθιές» και «επικίνδυνες» συνέπειες που θα υπάρξουν αν δεν περάσει η συμφωνία, ο ειδικός διαμεσολαβητής επισήμανε ότι τυχόν νέα διαπραγμάτευση θα πάρει χρόνια, καθώς και πως όλα τα ζητήματα – άρα και το erga omnes που «κέρδισε» η κυβέρνηση για πρώτη φορά – θα ξανασυζητηθούν από την αρχή.

Η τελική αριθμητική

Όσον αφορά την ψηφοφορία, τα πράγματα ουσιαστικά έχουν αποκρυσταλλωθεί και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει τον «μαγικό αριθμό» 151+ που επιζητεί.

Το τοπίο ουσιαστικά ξεκαθαρίζει από τη στιγμή που ο Σταύρος Θεοδωράκης (και ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς) μετά την ταλάντευση των τελευταίων ημερών εμφανίζονται να στηρίζουν τη συμφωνία, έστω και αν αυτό τους ωθεί, προκειμένου να διαχωριστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν και την πρόταση μομφής της Ν.Δ. με αιχμή τη συμφωνία που κατά τα λοιπά… υπερψηφίζουν.

Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Σπύρος Λυκούδης είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει λέγοντας ότι δεν θα κάνει ό,τι του πει το (διαλυμένο ούτως ή άλλως κοινοβουλευτικά) Ποτάμι.

Επομένως, τη συμφωνία αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Ταλαντευόμενη εμφανίζεται να είναι η συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπακώστα (βασικά λόγω του χώρου από τον οποίο προέρχεται και στον οποίο πολιτικά απευθύνεται), ωστόσο εκτιμάται ότι πιθανότατα θα είναι η 153η ψήφος.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook