Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας

στην-τελευταία-του-κατοικία-οδηγήθηκ-882887

Η μοιρασμένη κυπριακή γη δέχθηκε τον εκτοπισθέντα, έκτο Πρόεδρο του κράτους της Δημήτρη Χριστόφια στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Έγκωμης.

Όπως είπε ο γιος του Χρίστος αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Χριστόφια, ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή με τον καημό της γενέτειρας του, Δίκωμο. Το φέρετρο με τη σορό του τέως Προέδρου μετέφεραν στον τάφο οι άνδρες της φρουράς του. Kατά την άφιξη της πομπής, η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πέθνιμα, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να κατευοδώσει τον Δημήτρη Χριστόφια, ξέσπασε σε χειροκρότημα.

Πριν τον ενταφιασμό τελέσθηκε τρισάγιο.

Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα, φώναζαν οι παρευρισκόμενοι, ενόσω διαρκούσε ο ενταφιασμός. Μια φωνή ραγισμένη έσπασε το βουβό κλάμα που ακολούθησε κραυγάζοντας με λυγμό: «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογάται». Μετά τον ενταφιασμό ρίφθηκαν τρεις αποχαιρετιστήριες βολές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.

Ανθρώπινο και ζεστό το τελευταίο αντίο

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτειακών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αντιπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και 6ου στη σειρά, Δημήτρη Χριστόφια. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία Τ/κ ηγετών που παρέστησαν στην κηδεία αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον Δημήτρη Χριστόφια. Η κηδεία του τέως Προέδρου τελέσθηκε στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο περίβολο της εκκλησίας είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και πολλοί Τ/Κ που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετίσουν τον σύντροφο, τον αδελφό, συναγωνιστή, τον συνοδοιπόρο, την ευσυγκίνητη μεγάλη καρδιά που χωρούσε τους πάντες και σίγησε για πάντα. Η σορός του τέως Προέδρου έφθασε στην εκκλησία γύρω στις 16.00 εν πομπή τοποθετημένη σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την κυπριακή σημαία. Κατά τη μεταφορά της σορού άγημα απέδιδε τιμές και μέλη του ΑΚΕΛ αναφωνούσαν το όνομα του κόμματος τους.

Η οικογένεια του εκλιπόντος δέχθηκε τα συλλυπητήρια των αξιωματούχων και των ξένων αντιπροσώπων πριν την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας εντός του ναού.

Κατά τη διάρκεια των συλλυπητηρίων και της εξοδίου ακολουθίας μέλη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ παράστεκαν τον νεκρό.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Στον επικήδειο λόγο του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επικαλούμενος τα ίδια τα λόγια του Δημήτρη Χριστόφια, είπε πως το πιο σπουδαίο που έπραξε ο Χριστόφιας ήταν που πόνεσε και ονειρεύτηκε με τον λαό. Αποχαιρετώντας τον πατέρα του, εκ μέρους της οικογένειας, είπε «εγκαταλείπεις τα εγκόσμια με το μέτωπο ψηλά καθώς σαν κομμουνιστής και σαν άνθρωπος έκαμες το καθήκον σου. Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος».

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των επικηδείων λόγων ο ναός κατά διαστήματα εδονείτο από το χειροκρότημα του κόσμου που συνωστίσθηκε εντός της εκκλησίας και στον περίβολο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά το λαϊκό προσκύνημα στην ΠΕΟ, για το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη πέρασαν πέραν των 8.500 ανθρώπων . Επιπλέον τη σορό παραστάθηκαν 288 στελέχη του λαϊκού κινήματος.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια ο κόσμος που συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί της Τρίτης στο οίκημα της ΠΕΟ για το ύστατο χαίρε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ. Τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια, που εκτέθηκε για λαϊκό προσκύνημα μέχρι και τις 3.00μμ, συνόδευσε η οικογένεια του εκλιπόντος και παρέλαβε λίγο μετά τις 8.30πμ στο οίκημα της ΠΕΟ η Κεντρική Γραμματεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού.

Κόσμος είχε μαζευτεί στο οίκημα της ΠΕΟ αναμένοντας τη σορό και κατά την άφιξή της ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Μεταξύ αυτών, πλήθος κόσμου από τη Λευκωσία και άλλες πόλεις της Κύπρου που έφτασαν με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, στελέχη του ΑΚΕΛ και φίλοι του κόμματος, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και αρκετοί Τουρκοκύπριοι.

Γύρω από τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια είχε τοποθετηθεί τιμητική φρουρά από στελέχη του ΑΚΕΛ, η οποία εναλλάσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επάνω στο φέρετρο, που είναι καλυμμένο με τη σημαία της Κύπρου και του ΑΚΕΛ, έχουν τοποθετηθεί μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις που είχε λάβει ο ηγέτης της Αριστεράς, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: politis.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook