Στην παραλία με τον σκύλο – Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Το καλοκαιράκι συνεχίζεται και αγαπημένος προορισμός είναι τα παραθαλάσσια μέρη.

Η θάλασσα μας ξεκουράζει, μας ηρεμεί, μας γυμνάζει.

«Εάν πάμε για μπάνιο σε κάποια παραλία, μπορούμε, φυσικά, να πάρουμε μαζί μας και τον σκύλο μας, έτσι ώστε να δροσιστεί κι εκείνος στη θάλασσα.

Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε και κάποια πράγματα», επισημαίνει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Μπούζη, δεν ξεχνάμε ότι ο σκύλος ζεσταίνεται πολύ περισσότερο από ό,τι εμείς, και θα πρέπει να πηγαίνουμε στην παραλία τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος. Επίσης, κουράζεται περισσότερο όταν περπατά/τρέχει στην άμμο.

«Όσο καθόμαστε στην παραλία, φροντίζουμε πάντα να είναι στη σκιά και να υπάρχει δροσερό νερό στη διάθεσή του.

Ελέγχουμε πάντα τη θερμοκρασία της άμμου και κοιτάμε τις πατούσες του σκύλου μας για τυχόν εγκαύματα.

Προσέχουμε να μη φάει φύκια, άμμο, ή νεκρά ψάρια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία του», ενημερώνει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων.

Επίσης, τονίζει ότι θα πρέπει να φροντίζουμε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την ανάγκη του, για την οποία θα πρέπει να τον πηγαίνουμε σε κατάλληλο χώρο.

Και αναφέρει ότι οι σκύλοι, από φυσικού τους, δεν ουρούν μέσα στο νερό.

Αν διαπιστώσουμε, την ώρα που πηγαίνουμε να κολυμπήσουμε, ότι ο σκύλος μας δεν θέλει να μπει στην θάλασσα, ο κ. Μπούζης τονίζει ότι δεν τον πιέζουμε και δεν τον βάζουμε με το ζόρι. «Μόνο εάν το θέλει, και αυτό με προσοχή, για να μην αποκτήσει αρνητική εμπειρία με τη θάλασσα. Ειδικά εάν είναι η πρώτη του φορά. Διότι μπορεί να κουραστεί πολύ εύκολα, και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και πνιγμού. Στην περίπτωση που κολυμπήσει, προσέχουμε να μην απομακρυνθεί, και έχουμε πάντα τον έλεγχο», αναφέρει ο κ. Μπούζης.

Όσο βρισκόμαστε στην παραλία, παρακολουθούμε, επίσης, να μην πιεί θαλασσινό νερό, λέει ο κ. Μπούζης, διότι το αλάτι δεν μπορεί να το επεξεργαστεί ο οργανισμός του, και μπορεί να πάθει δηλητηρίαση, με δυσάρεστες συνέπειες.

«Αφού γυρίσουμε από τη θάλασσα, ξεπλένουμε πολύ καλά τον σκύλο μας με γλυκό νερό, ώστε να αποφύγουμε τυχόν δερματοπάθειες, ή άλλους ερεθισμούς. Επιπλέον, ελέγχουμε και καθαρίζουμε τα αυτιά του, ειδικά εάν ο σκύλος έχει κρεμασμένα τα πτερύγια των αυτιών, όπως, για παράδειγμα, τα Λαμπραντόρ», τονίζει ο κ. Μπούζης.

Πότε δεν παίρνουμε μαζί τον σκύλο μας

Εάν έχουμε σκοπό να πάμε σε οργανωμένη παραλία με μεγάλη παρέα, και υπάρχει beach bar, ο κ. Μπούζης λέει ότι δεν είναι καλή ιδέα να πάρουμε μαζί μας τον σκύλο μας.

«Δεν θα το ευχαριστηθεί, εάν βρεθεί περιορισμένος ανάμεσα σε ξαπλώστρες και υπό τον ήχο δυνατής μουσικής.

Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες, κάποιοι από τους λουόμενους να αντιδράσουν αρνητικά στην παρουσία του.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να πάμε στην παραλία για να χαλαρώσουμε στην ξαπλώστρα και να κολυμπάμε μόνο για λίγα λεπτά, καλύτερα να μην πάρουμε τον σκύλο μας μαζί. Διότι, κατά πάσα πιθανότητα, κανένας από τους δύο μας δεν θα το απολαύσει», συμβουλεύει ο κ. Μπούζης και προσθέτει: «Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεχνάμε ποτέ να ρωτήσουμε τον γιατρό μας για την προστασία του σκύλου μας από τα τσιμπούρια, τις σκνίπες, τα κουνούπια και από άλλα έντομα, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του, ή από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα».

ygeiamou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ