Στην Λισαβόνα μαθητές λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου

στην-λισαβόνα-μαθητές-λυκείου-των-εκπ-1703775

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας ταξίδεψε ομάδα 2 καθηγητών και 5 μαθητών του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου κατά το χρονικό διάστημα 7/5 έως 13/5. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελευταίας κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Αcting Νow for the Future». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες από πέντε χώρες, την Εσθονία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. 

 Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν  η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων για περιβαλλοντικά ζητήματα, προκειμένου αυτοί να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες που θα καταστούν ικανοί να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα και να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις , να ερευνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις , να καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα μέσα από τη βιωματική και συνεργατική μάθηση.

 Οι δράσεις της τελευταίας  αυτής κινητικότητας του προγράμματος βασίστηκαν και εστίασαν  στη διενέργεια της συνεδρίασης της ολομέλειας βάσει του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών (MUN), προκειμένου από αυτήν  να προκύψουν τα τελικά πορίσματα ολόκληρου του προγράμματος. Τα συνέδρια αυτά αποτελούν προσομοίωση των πραγματικών συνεδριάσεων τού Ο.Η.Ε..  Οι μαθητές σε ρόλο διπλωματών εκπροσωπούν μια χώρα , που δεν είναι  η δική τους  και  καλούνται  να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω του διαλέγεσθαι (debate), της διαπραγμάτευσης (negotiation), της αντιπαράθεσης (juxtaposition) και του συμβιβασμού (compromising).   Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν  αυστηρά πολυπολιτισμικές ομάδες, οι  οποίες  ασχολήθηκαν με άξονες  όπως  τη φυσική κληρονομιά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και γενικότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα μέλη κάθε ομάδας,  αφού κατέθεσαν προτάσεις, διατύπωσαν  ερωτήσεις   και εντέλει προέβησαν σε σχετικά ψηφίσματα αναφορικά  με τα θέματα που ασχολήθηκαν .

 Στη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και άλλες  επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις .  Ξεχωριστή υπήρξε  η επίσκεψη μας στο φυσικό καταφύγιο της εκβολής του Τάγου  «EVOA», όπου με ξεναγήσεις, πειράματα, ομαδικές εργασίες, παιχνίδια και παρουσιάσεις  τα παιδιά γνώρισαν ορισμένες από τις πτυχές της τοπικής χλωρίδας και της πανίδας. Ακολούθως, ο καθαρισμός της διάσημης παραλίας Praia da Torre  από μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσέδωσε εν προκειμένω και τον χαρακτήρα της άμεσης παρέμβασης με στόχο την ενεργό δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.  Παράλληλα,  επισκεφτήκαμε το νέο καινοτόμο Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας,  όπου ενημερωθήκαμε για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά τους θέματα προσανατολισμένα στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. 

Ας προστεθεί τέλος ότι στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος τα μέλη της ομάδας  Erasmus  είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Παλιά Πόλη ,να θαυμάσουν από κοντά τα αξιοθέατα της μαγευτικής Λισαβόνας  , να απολαύσουν γεύσεις   της  Πορτογαλικής  κουζίνας,  να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου, αλλά και την κουλτούρα μίας εκ των χωρών της Ιβηρικής. Οι κήποι του Γκιουλμπενκιάν, η Αλφάμα, η Μονή των Ιερωνυμιτών, η Μπάιρο Άλτο, ο Πύργος της Μπελέμ, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το Εθνικό Μουσείο Πλακακίων, το μνημείο Padrao dos Descobrimentos  υπήρξαν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που άφησαν έντονο το στίγμα τους στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες.

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων της  τελευταίας  κινητικότητας στη Λισαβόνα και τη συνεργασία των ομάδων  από διάφορες  χώρες,  όλοι οι μαθητές σίγουρα επέστρεψαν  στις πατρίδες τους πλουσιότεροι σε βιώματα  και  σε γνώσεις. Μέσα από την επαφή τους με διαφορετικούς πολιτισμούς αποκόμισαν σημαντικά οφέλη και εμπειρίες  , τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και δε προσωπικό επίπεδο. Το  σημαντικότερο είναι ότι  αντιλήφθηκαν πως  η οικολογική κρίση αποτελεί  διεθνές πρόβλημα, το οποίο  απειλεί την ποιότητα ζωής  τους . Αντίκρισαν ωστόσο  με πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον τους, αφού συνειδητοποίησαν  ότι ο περιορισμός και η  απαλοιφή περιβαλλοντικών  ζητημάτων δεν αποτελεί ουτοπία , όταν  υπάρχει συλλογική προσπάθεια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook