Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας: «Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της» | Video

στην-κρήτη-ο-αλέξης-τσίπρας-να-αναγκά-1297824

Στα χωριά του Ηρακλείου που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί, συναντήθηκε με τους κατοίκους που έχασαν τις περιουσίες τους μετά τα 5.8 Ρίχτερ και συζήτησε μαζί τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έκτοτε.

Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν, τα σπίτια έχουν καταρρεύσει. Όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, «είχα ακούσει και είχα διαβάσει για τις μεγάλες ζημιές, για τον καταστροφικό σεισμό, αλλά είναι άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το βλέπεις δια ζώσης»

Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι, όπου δήλωσε τα εξής:

«Χρήσιμο για την σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και να μην ερημώσουν. Αρκετές μέρες μετά τον σεισμό οι περισσότερες επιχειρήσεις εδώ στην περιοχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών είναι μη κατοικίσημες και δυστυχώς σε ότι αφορά τις απαραίτητες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις η γραφειοκρατία είναι ανίκητη ακόμη και αν είναι πλέον σε ψηφιοποιημένη μορφή» επεσήμανε.

«Είναι κρίσιμο να σκύψουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων.

Επέλεξα να μην έρθω τις πρώτες μέρες, που πράγματι πέρασαν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, διότι τις πρώτες μέρες είναι λίγα τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς.  Το κρίσιμο είναι τώρα, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της, να μην γίνει το ίδιο που συνέβη με το Δαμάσι όπου οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν πια δυνατότητα για εισόδημα. Αυτοί πως θα ζήσουν; Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για εισόδημα έκτακτης ανάγκης για αυτούς τους ανθρώπους έως ότου αποκατασταθεί η κανονικότητα» είπε.

Όπως τόνισε, θα έχει επαφή με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. «Πρέπει να γίνει ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, ενδεχομένως και νέας ρυμοτόμησης, στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου με την δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιών σε άλλους χώρους δίπλα στην περιοχή που έχει υποστεί αυτές τις ζημιές».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην συνάντησή του με τους μαθητές των σχολείων στο Αρκαλοχώρι, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Συνάντησα νέα παιδιά, μαθητές λυκείου γυμνασίου δημοτικού. Κυρίως τα παιδιά της Γ’ λυκείου με ένα εύλογο και αυτονόητο αίτημα: Να μην κάνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τηλεδιάσκεψη. Να μην τελειώσουν το γυμνάσιο το λύκειο χωρίς να μην έχουν κάνει μαθήματα δια ζώσης και ιδίως τα παιδιά της Γ’ λυκείου. Για αυτά θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε να ισχύσει ότι ίσχυσε και για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές σε σχέση με την μοριοδότησή τους για την είσοδο στα Πανεπιστήμια (…)

Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ανθρώπων και της καθημερινότητάς τους. Όχι ένα απλό πέρασμα, μία τσικουδιά και μετά να τους ξαναδεί μετά από ένα – ενάμιση χρόνο.

Το κύριο για την περιοχή, είναι να μην εγκαταλειφθεί, είναι να μην ερημώσει. Θα δώσουμε μαζί την μάχη ώστε να το καταφέρουμε» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφού αποχώρησε από το Αρκαλοχώρι, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις Μελέσες, όπου μαζί με τους κατοίκους, τον υποδέχθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης τόνισε την σημαντικότητα να επισπευθούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του χώρου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook