Στην Κρήτη έπεσε το μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX

O Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) από τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει δυνατότητα να επιτηρεί από αέρος τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

Την ημέρα εκείνη το ένα και μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού και υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Το UAV τύπου Hermes 300 της ισραηλινής εταιρείας Elbit κατέπεσε ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης, πιθανόν λόγω απώλειας ισχύος του κινητήρα και ενδεχόμενου ανθρώπινου λάθους. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μισθωμένο από τη FRONTEX έστελνε πληροφορίες που αξιοποιούνταν από το Λιμενικό κυρίως για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου αλλά και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες ακόμη μέχρι να αντικατασταθεί το UAV ώστε η FRONTEX και το Λιμενικό αποκτήσουν και πάλι εικόνα από το Αιγαίο ώστε να επιτηρούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και να διαπιστώνουν πότε και από ποιες περιοχές στα τουρκικά παράλια αναχωρούν τα φορτωμένα με μετανάστες πλοιάρια με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου.

Στο μεταξύ, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές και η FRONTEX έχουν «τυφλωθεί» λόγω της αδυναμίας του UAV να πετάξει και δεν μπορούν καν να εντοπίσουν τους μετανάστες που ξεκινούν από την Τουρκία.

Πηγή: protothema.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ότι πρέπει για κοτέτσι, ας το δωσουν σε κάποιο ντοπιο να βάλει τσι όρθες του δεν θα σκουριάζει με τίποτα. Επίσης σιγά μην σηκωνόταν από το Tυμπακι να πάει να βρει τους μετανάστες στα παράλια της Τουρκίας, αυτό και αν είναι ανέκδοτο. Όσο για τον χείριστη που το “στουκαρε” ας το δωσουν σε κανένα κοπέλι του γυμνασίου που αυτά κατενε να το πετάνε λόγω του play station

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ