Στην κόψη του ξυραφιού η τουριστική σεζόν στα Χανιά – Φόβοι για «ξαφνικό θάνατο»

στην-κόψη-του-ξυραφιού-η-τουριστική-σε-1087732

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ημέρες που διανύουμε για τον κλάδο του τουρισμού στα Χανιά, καθώς η σεζόν, η οποία ήταν εξαρχής κουτσουρεμένη, κινδυνεύει να τελειώσει ακόμα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ήδη στις 25 Αυγούστου έκλεισε οριστικά για φέτος μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες στον Πλατανιά, με τους εργαζόμενους να μπαίνουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα εάν προκύψουν απαγορεύσεις ταξιδιών προς την Ελλάδα – ή, ενδεχομένως, συγκεκριμένα τα Χανιά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων Μανώλης Μπαμιάκης ανέφερε στο zarpanews.gr, ότι η τουριστική αγορά το τελευταίο διάστημα συντηρείται από τις αφίξεις από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η πληρότητα παρουσιάζει μεγάλη μεταβολή από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, καθώς υπάρχουν πολλές μονάδες που κινούνται στο 20%-25%, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η πληρότητα φτάνει στο 55%-60%. Όμως, άπαντες ζουν με τον φόβο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας – απαγόρευσης ταξιδιών προς τη χώρα μας από χώρες όπως η Μ. Βρετανία ή η Γερμανία, πράγμα που, αν συμβεί, θα επιφέρει το τελειωτικό πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Στα παραπάνω προστίθεται η ανησυχία λόγω των έκτακτων μέτρων στην Π.Ε. Χανίων, τα οποία προφανώς δεν βοηθούν στην προσέλκυση επισκεπτών. Τα ξενοδοχεία περιμένουν εναγωνίως την επόμενη εβδομάδα για να δουν εάν θα προκύψουν συστάσεις από τις υγειονομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών συγκεκριμένα για την περιοχή μας. Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιάκη πάντως, υπάρχουν ήδη περιπτώσεις ακυρώσεων κρατήσεων για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εξαιτίας των μέτρων για το κορονοϊό, αφορούν όμως περισσότερο βίλες και πολυτελή διαμερίσματα που ενοικιάζονται εντός πόλης, και όχι ξενοδοχεία.

Η εικόνα στα ξενοδοχεία αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Την περασμένη Τρίτη, σε συνάντηση του προεδρείου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την Γ.Γ. του Υπουργείου Άννα Στρατινάκη, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζήτησαν να υπάρξει διευκόλυνση για τη φετινή σεζόν, ώστε να δικαιούνται την ένταξη στο ταμείο ανεργίας όσοι συμπληρώσουν 50 ημέρες εργασίας το καλοκαίρι και όχι 100, όπως ισχύει τώρα.

Η ηγεσία του υπουργείου έδειξε θετική να δρομολογήσει μια τέτοια διάταξη και υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα. Αυτό για το οποίο υπήρξε δέσμευση, ήταν πως την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των οφειλών σε όσους τελούν σε αναστολή εργασίας από τον Ιούλιο, αλλά και στο πρόγραμμα «Συνεργασία».

Επίσης εκφράστηκε το αίτημα, να οργανωθούν φέτος στα Χανιά σχολές μετεκπαίδευσης για επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού, πράγμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάρτιση όσων συμμετέχουν, αλλά και να ενισχύσει το εισόδημά τους. Παλαιότερα αντίστοιχη μετεκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα μπορούν να τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ως τις 30 Σεπτεμβρίου, διάστημα για το οποίο θα λαμβάνουν ένσημα σαν να εργάζονταν, συν το ποσό των 534 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εργοδότης τους να μην τους απολύσει, αλλά να αναστείλει τη σύμβασή τους.

zarpanews.gr

One thought on “Στην κόψη του ξυραφιού η τουριστική σεζόν στα Χανιά – Φόβοι για «ξαφνικό θάνατο»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook