Στην Κατερίνη το ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή | Photos

στην-κατερίνη-το-ίδρυμα-ελευθέριος-β-1567206

Μια ακόμη ωραία εκδήλωση χάρηκαν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 οι φίλοι της Σχολής Γονέων Κατερίνης με θέμα: «Ελευθέριος Βενιζέλος: “Στρατηγικές Επιλογές στο Μικρασιατικό Ζήτημα”. 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί» και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο Κρητών κ. Κωνσταντίνο Μανιουδάκη.

Ο ομιλητής κ. Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής εξέφρασε την χαρά του και τις ευχαριστίες του που βρίσκεται στην Κατερίνη και για τους δεσμούς φιλίας που έχει με τους προέδρους της Σχολής Γονέων και του Συλλόγου Κρητών. Με απλά λόγια και σαφήνεια γοήτευσε το ακροατήριο λέγοντας, μεταξύ άλλων:

«Με την σημερινή ομιλία θα παρουσιάσω μια πτυχή της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου και συγκεκριμένα τα σχετιζόμενα με την Μικρά Ασία. Πως και γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στη Μικρά Ασία και οι εξελίξεις μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου; Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την καταστροφή πολλά βιβλία, αφιερώματα κυκλοφορούν. Δεν είναι όλα επιτυχή. Γιατί ενεπλάκη η Ελλάδα εις την Μ. Ασία; Μήπως για λόγους ιμπεριαλιστικούς, ή διεκδίκησης εδαφών, ή για την απελευθέρωση των Ελλήνων; Η Ελλάδα πήγε στην Σμύρνη ως απελευθερωτής. Δεν πήγε ως κατακτητής.

Μετά τον παγκόσμιο πόλεμο και τους Βαλκανικούς πολέμους η ηττημένη Τουρκία δεν αναγνώριζε την διαμορφωθείσα κατάσταση και εξαπέλυσε προγκρόμ κατά των Ελλήνων της Μ. Ασίας και η Βουλγαρία διεκδικούσε ελληνικά εδάφη. Αντιμετωπίζαμε διπλή απειλή. Ο Βενιζέλος αναζήτησε συμμάχους για την διεκδίκηση και υπεράσπιση της χώρας. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι ηγέτες ήταν εκείνοι που υπεράσπιζαν τα ελληνικά δίκαια. Ο Βενιζέλος ήταν υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδος εις τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υπέρ της ουδετερότητας, ο κόσμος διχάζεται. Ο Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του ’15. Κερδίζει τις εκλογές τον Μάιο του ’15 αλλά, επειδή διαφωνεί με τον βασιλιά για το γνωστό θέμα παραιτείται πάλι. Το 1916 επαναστατεί η Κρήτη έχουμε επαναστατική κυβέρνηση που μεταφέρει την έδρα της εις την Θεσσαλονίκη και έχουμε δυο κράτη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το 1918 , το τέλος του πολέμου βρίσκει δικαιωμένο τον Βενιζέλο. Η Ελλάδα βρίσκεται με τους νικητές, με την σωστή πλευρά της Ιστορίας και αντιμετωπίζει το δίλλημα αν θα προστατέψει τα 2 εκατομμύρια Ελλήνων της Θράκης και Μ. Ασίας!

Οι Τσέτες αρχίζουν νέο γύρο διωγμών εναντίον Αρμενίων, Ελλήνων, Θρακών, Χριστιανών και γενικώς όλων που δεν είναι Τούρκοι και Μουσουλμάνοι. Τον Μάιο του 1919 τα Ελληνικά στρατεύματα στέλνονται εις την Μικρά Ασία ως ειρηνευτική δύναμη με απόφαση της συνόδου των νικητών. Πήγαν να προστατεύσουν και όχι να κατακτήσουν.

Ο Βενιζέλος προκηρύσσει εκλογές την 1-11-1920 τις οποίες χάνει και με δημοψήφισμα επανέρχεται ο Κωνσταντίνος και οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, όπως είχαν προειδοποιήσει, μετά την επάνοδο του βασιλιά. Χωρίς συμμάχους μένει η Ελλάδα και χωρίς στρατιωτική βοήθεια και ήταν λάθος επιλογή η συνέχιση της εκστρατείας και η εκστρατεία εις την Άγκυρα. Έχουμε πλέον τη γνωστή μικρασιατική καταστροφή που οδήγησε 1.300.000 εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες εις την πατρίδα μας».

Ο κ. Παπαδάκης έκλεισε η ομιλία με το σύνθημα «Ποτέ μόνοι! Με συμμάχους η Ελλάδα κέρδισε πολέμους. Χωρίς συμμάχους είχε ήττες».

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών από τον κ. Κωνσταντίνο Μανιουδάκη, από την πρώην Βουλευτή κ. Μαρία Μίχου και από τον κ. Κωνσταντίνο Κορομπίλη αλλά και το δώρο της Αντιπεριφεριάρχη κ. Σοφίας Μαυρίδου με το λεύκωμα «Ο Όλυμπος».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook