Στην Ιεράπετρα φοιτητές και καθηγητές από την Ολλανδία – Ήρθαν να καλλιεργήσουν τη γη σαν… Κρητικοί!

στην-ιεράπετρα-φοιτητές-και-καθηγητέ-1574819

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Wagenigen της Ολλανδίας έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και έχουν πάντα προορισμό την Κρήτη.

Μετά από τη διετή αναγκαστική αναστολή των εκπαιδευτικών ταξιδιών στην Κρήτη, τρεις καθηγητές και βοηθοί εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Wagenigen, με 25 δευτεροετείς φοιτητές του Τμήματος Διεθνούς Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Εδάφους, βρίσκονται στο νησί μας σε προγραμματισμένες επισκέψεις στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, αφού φυσικά θα συναντηθούν και με τις εκπαιδευτικές κοινότητες στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Χθες το πρωί, οι τρεις καθηγητές-συνοδοί και οι 25 φοιτητές τους φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν στην Ιεράπετρα, όπου ήθελαν να δουν και να μελετήσουν το μεγάλο αρδευτικό έργο του ταμιευτήρα του φράγματος των Μπραμιανών, που τους εντυπωσίασε, όπως και ο τρόπος διανομής και διαχείρισης του αρδευτικού νερού, καθώς και ο τρόπος καλλιέργειας των κηπευτικών στο χώμα και σε υδροπονία, κάνοντας συγκρίσεις και αναγωγές για τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Ολλανδία η “Γεωργία του μέλλοντος”.

Την ξενάγηση ανέλαβαν ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή” κ. Γιώργος Καραλάκης, η γραμματέας του ΤΟΕΒ κ. Δέσποινα Γενειατάκη και ο διευθυντής του Οργανισμού κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

«Πράγματι, εντελώς ξαφνικά σήμερα (σ.σ. χθες) δεχτήκαμε την επίσκεψη 25 φοιτητών και 3 καθηγητών-συνοδών από το Πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας, που είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης. Επισκέφτηκαν τα γραφεία μας στον ΤΟΕΒ, το φράγμα Μπραμιανών και δύο σύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην Ιεράπετρα. Τους φάνηκε περίεργο γιατί καλλιεργούμε στο χώμα και εντυπωσιάστηκαν από τις γεύσεις των κηπευτικών μας, στο πρόχειρο γεύμα που τους προσφέραμε με πιστοποιημένα ντόπια κηπευτικά, παξιμάδι και κρητικό τυρί στην Ομάδα Παραγωγών “Ανατολή”.

Μας ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι οι 25 φοιτητές και οι καθηγητές από την Ολλανδία έδειχναν τόσο εντυπωσιασμένοι και από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους υδάτινους μας πόρους και κυρίως το νερό της βροχής, αλλά και με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει πλέον οι παραγωγοί μας, οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους παραγωγούς μιας αγροτικά προηγμένης χώρας, όπως είναι η Ολλανδία», μας είπε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Μεταξύ των συνοδών στην εκπαιδευτική εκδρομή των 25 Ολλανδών φοιτητών είναι και ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής κ. Τζέρυ Μαρούλης, καθώς και η Ελληνίδα βοηθός εκπαίδευσης των φοιτητών κ. Μαρία Χριστοφορίδου. «Κάνουμε κάθε χρόνο αυτό το 15νθήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι με τους φοιτητές μας στην Κρήτη, αν εξαιρέσουμε τα δύο τελευταία χρόνια που δε μας το επέτρεψε ο κορονοϊός.

Στο πρόγραμμά μας έχουμε το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το φράγμα του Αποσελέμη, το Οροπέδιο Λασιθίου, το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα, τα Χανιά και τα Αστερούσια, όπου θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα της υπερβόσκησης στον ορεινό όγκο της περιοχής. Εδώ στην Ιεράπετρα οι φοιτητές μας εντυπωσιάστηκαν με όσα είδαν, στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών και στις σύγχρονες θερμοκηπιακές καλλιέργειες που επισκέφτηκαν, συγκρίνοντάς τις με εκείνες της Ολλανδίας. Τους άρεσαν επίσης πάρα πολύ οι γνήσιες γεύσεις των κηπευτικών που δοκίμασαν, ειδικά οι γεύσεις των αγγουριών και των ντοματινιών τύπου “βελανίδι”, τα οποία δεν τα βρίσκουν στην Ολλανδία. Πάνω από όλα ξετρελάθηκαν με την κρητική φιλοξενία και με την παραδοσιακή κρητική ρακή που τους κέρασαν οι οικοδεσπότες του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας», μας είπε η κ. Μαρία Χριστοφορίδου.

Ολλανδία και Βέλγιο πρωταγωνιστές στην παραγωγή οπωροκηπευτικών

Στην Ολλανδία και στο Βέλγιο καλλιεργούνται, κατά κύριο λόγο, κηπευτικά και, δευτερευόντως, φρούτα. Στην Ολλανδία παράγονται ετησίως 5 εκατ. τόνοι λαχανικών, εκ των οποίων το 30% κρεμμύδια, ενώ στο Βέλγιο παράγονται 1,7 εκατ. τόνοι λαχανικών. Όσο για την καλλιέργεια φρούτων, και στις δύο αυτές χώρες κυριαρχούν τα μήλα και τα αχλάδια, με ετήσια παραγωγή στη μεν Ολλανδία 760 τόνων, στο δε Βέλγιο 620.000 τόνων.

Παράλληλα, το διεθνές εμπόριο παραμένει υψίστης σημασίας, και ειδικά για τα λαχανικά κινητήριος δύναμη για την Ολλανδία, με το 75% της παραγωγής της να εξάγεται, έναντι επίσης μεγάλου ποσοστού, 50%, του Βελγίου. Ειδικά, δε, στο Βέλγιο, σημαντικό ρόλο έχει η βιομηχανία κατεψυγμένων λαχανικών, καθώς 1,2 εκατ. τόνοι λαχανικών ετησίως κατευθύνονται εκεί.

Για την κάλυψη των αναγκών της μεταποίησης πραγματοποιεί και εισαγωγές το Βέλγιο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την Ολλανδία. Ενδεικτικά, πέρυσι το Βέλγιο εξήγαγε τουλάχιστον 1,5 εκατ. τόνους κατεψυγμένων λαχανικών, έναντι μόλις 300 τόνων που εξήγαγε η Ολλανδία.

Για την Ολλανδία, από την άλλη μεριά, ζωτικής σημασίας είναι οι επανεξαγωγές. Πέρυσι, για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι η χώρα αποτέλεσε πύλη εισόδου 1,2 εκατ. τόνων φρέσκων λαχανικών για την Ευρώπη, έναντι μόλις 100 τόνων που εισήλθαν μέσω Βελγίου. Επίσης, από τους 1,7 εκατ. τόνους φρούτων που επισήμως εξήγαγε το Βέλγιο, το 70% ήταν επανεξαγωγές, ενώ από τα 4,2 εκατ. τόνους φρέσκων φρούτων που εξάγει η Ολλανδία ούτε καν το 10% είναι παραγόμενο στη χώρα.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook