Στην ίδια τιμή με πέρυσι τα τέλη του Δήμου Χανίων για το 2020 | Δείτε τι θα πληρώνετε

στην-ίδια-τιμή-με-πέρυσι-τα-τέλη-του-δήμ-970170

Με κύρια χαρακτηριστικά τη δικαιοσύνη και την ισονομία, έγινε η εκτίμηση για τα δημοτικά τέλη του 2020, όπως αναφέρθηκε από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Οικονομική Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου, τοποθετήθηκε για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το νέο έτος, τα οποία είπε ότι παραμένουν στο ίδιο ύψος με την φετινή χρονιά.

«Τα τέλη του 2020 δεν διαφοροποιούνται από αυτά του 2019, γιατί είχαμε να διαχειριστούμε το κομμάτι του ΦΠΑ για τη ΔΕΔΙΣΑ κι έτσι δεν μπορούσαμε να είχαμε διαφορά στα έσοδα από τις δαπάνες, λόγω της ανταποδοτικότητας που ισχύει», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Ο Δήμος μας είναι πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα και τηρεί τις διατάξεις της δικαιοσύνης και της ισονομίας στους πολίτες που επωμίζονται τα τέλη αυτά. Διατηρούμε τις κατηγορίες των τελών για τα οικιακά τιμολόγια και τα επαγγελματικά, ενώ διαφέρουν οι χρεώσεις και ανάλογα με τη δημοτική ενότητα και τις περιοχές που πιστώνονται».

Επενδύσεις για τις ανάγκες των πολιτών με το πλεόνασμα ύψους 2.5 εκατ. ευρώ

«Το πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί από τη ρύθμιση των οφειλών ύψους πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στην καθαριότητα με ανταποδοτικό όφελος για τις ανάγκες των δημοτών μας», τόνισε ο κ. Αλόγλου, ως αποτέλεσμα που έφερε η λύση στο θέμα με τον ΦΠΑ στη ΔΕΔΙΣΑ.

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου θα συνεχιστεί και με την τρέχουσα δημοτική περίοδο, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τη νέα τιμολογιακή πολιτική σε ευπαθείς ομάδες.

Η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Δέσποινα Μπολανάκη, είπε ότι δεν έχει καθοριστεί το ύψος των επενδύσεων λόγω ότι αυτό έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, ενώ δήλωσε ότι μένει να γίνει γνωστό και το τι θα γίνει με το καταβληθέν ποσό που απέδωσε ο Δήμος Χανίων για το ΦΠΑ, που φτάνει σχεδόν το 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά τα δημοτικά τέλη για το 2020 ανάγονται ως εξής:

Ειδικές περιπτώσεις (για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα):

  1. Για στεγασμένους χώρους (γενικής χρήσης ) με εμβαδόν άνω των έξι χιλιάδων (6.000) τ.μ, ο συντελεστής του τέλους να οριστεί

α.  εν γένει σε σαράντα  επί τοις εκατό (40%) του ορισθέντος για στεγασμένους χώρους μέχρι χιλίων (1.000) τ.μ. ενώ

β. ο αντίστοιχος για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να οριστεί στο 15% του ορισθέντος για στεγασμένους χώρους μέχρι χιλίων (1.000) τ.μ

  1. Λαμβανομένων υπόψη των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητος και του πράγματι εξυπηρετούμενου από την υπηρεσία καθαριότητος χώρου σε ακίνητα με μεγάλη επιφάνεια :

α. Για τους Ιδιωτικούς χώρους  στάθμευσης και για τις βιοτεχνίες μετάλλου  που  διαθέτουν  στεγασμένους χώρους άνω των (2.500) τ.μ – να οριστεί   μειωμένο εμβαδόν κατά 50%  από τα 1.000 έως τα 6000 τ.μ  και  άνω των έξι χιλιάδων (6.000) τ.μ, ο συντελεστής του τέλους να οριστεί σε σαράντα  επί τοις εκατόν (40%) του ορισθέντος για στεγασμένους χώρους μέχρι χιλίων (1.000) τ.μ .

β. Για χώρους που στεγάζουν  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ –ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ  ΜΟΝΑΔΕΣ άνω των 1.000 τ.μ να οριστεί μειωμένο εμβαδόν κατά 80%.

Β. Την διάθεση έως και 50% των εισπραττόμενων τελών του άρθρου 24 του Β.Δ. της 24-9/20-10-1958 (τελών διαμονής παρεπιδημούντων) για την αντιμετώπιση των δαπανών της υπηρεσίας καθαριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 25/75. 

Γ. Κατά τα λοιπά ισχύει η με αρ. 823/2018 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί «Μείωσης  /απαλλαγή  από δημοτικά τέλη και φόρους σε ευπαθείς  ομάδες του πληθυσμού (ατόμων με αναπηρίες , πολυτέκνων  και τριτέκνων )»

zarpanews.gr

3 thoughts on “Στην ίδια τιμή με πέρυσι τα τέλη του Δήμου Χανίων για το 2020 | Δείτε τι θα πληρώνετε

  1. Με κύρια χαρακτηριστικά τη δικαιοσύνη και την ισονομία; Μα καλά ποιον δουλεύουνε; Στην παλιά πόλη το αίσχος του κυρίου Βάμβουκα συνεχίζετε. Τα μαγαζιά πληρώνουν δημοτικά τέλη για διπλάσια τετραγωνικά και καλά με τη δικαιολογία της αποκομιδής των σκουπιδιών. Έτσι ένα εμπορικό μαγαζάκι 40 τετραγωνικών μου βγάζει μια κούτα σκουπιδιών τη βδομάδα και που δε χρειάζεται το σκουπιδιάρικο να περνάει κάθε λίγο και λιγάκι πληρώνει τέλη για 80 τετραγωνικά. Την ίδια στιγμή μια ταβέρνα με στεγασμένο χώρο 30 τετραγωνικά και κοινόχρηστους χώρους 300 ( τα τραπεζοκαθίσματα δηλαδή) που κάθε μέρα βγάζει πολλά τσουβάλια σκουπιδιών λόγο του αντικειμένου της, πληρώνει δημοτικά τέλη για 60 τετραγωνικά. Για αυτό του κυρίου Βάμβουκα του ανήγαν σαμπάνιες οι διαπλεκόμενοι του λιμανιού, οι οποίοι μάλλον κινούν τα νήματα. Είδατε εσείς να εφαρμοστεί ο νόμος για τα σκιάδια; Και ο εμπορικός σύλλογος κάνει την πάπια, τα εμπορικά μαγαζιά στο λιμάνι πληρώνουν στην ουσία το αυξημένο κόστος συγκομιδής των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Περιμέναμε πολλοί από την καινούργια καινούργια δημοτική αρχή να διορθώσει αυτή την αδικία, δυστυχώς διαψευστήκαμε.

  2. Πες τα, έτσι είναι δυστυχώς. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα κάνουν τις πάπιες, ακόμα και ο εμπορικός σύλλογος. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μαζευτούμε όλα τα εμπορικά μαγαζιά τις παλιάς πόλης και να κάνουμε μαζικές αγωγές στο δήμο Χανίων. Σε κανένα δικαστήριο δε μπορεί να σταθεί νόμιμο το να γράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ τετραγωνικά 40 πληρώνεται για 80!

  3. Οχι Δημος «πρωτοπορος» παιδια, μην δουλευομαστε και μεταξυ μας. Δημος ΠΑΤΟΣ εισαστε. Κυριες και κυριοι του δημαρχειου για παρτε ενα τηλεφωνο τον Δημαρχο Αλιμου να σας κανει μερικα μαθηματα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook