Στην Γερμανία με το Erasmus+ οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χανίων | Photos

στην-γερμανία-με-το-erasmus-οι-μαθητές-του-4ου-814495

Το 4ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ σε σύμπραξη με σχολεία από Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, για τα σχολικά έτη 2018-9 και 2019-20. Το πρόγραμμα έχει τίτλο “World War 2, our history and its cultural legacy’’ και πραγματεύεται τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον τρόπο που ο πόλεμος αυτός έχει επιδράσει στην πολιτιστική κληρονομιά των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα χωρών.

Η πρώτη διακρατική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Troisdorf, μία πόλη κοντά στην Κολωνία, με τη συμμετοχή οκτώ μαθητών μας από την Α’ και τη Β’ Γυμνασίου, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Αθηνά Παπαναγιώτου, Χρήστο Ξυνιδάκη και Ελένη Μαράκη.

Την Κυριακή, λοιπόν, 20 Ιανουαρίου ταξιδέψαμε από τα Χανιά για την Κολωνία, όπου μείναμε τις πρώτες δύο μέρες. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον καθεδρικό ναό, τη μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία της Ευρώπης με τους δεύτερους ψηλότερους πύργους στον κόσμο, αριστούργημα υψηλής γοτθικής αρχιτεκτονικής και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η εκκλησία κατάφερε να επιβιώσει από 14 βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η πόλη γκρεμιζόταν. Περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού Ρήνου, ενώ κάνοντας μια περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης είχαμε την ευκαιρία στην πλατεία Alter Markt να ανεβούμε στο αντίγραφο ενός ιστορικού τραμ και να πάμε μέσω γυαλιών VR σε μια εικονική περιήγηση στην παλιά πόλη της Κολωνίας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η πόλη βρισκόταν στη μεγάλη της ακμή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η πρώτη συνάντηση των εταίρων (εκπαιδευτικών και μαθητών) σε ένα εγκάρδιο κλίμα όπου, αφού κάθε χώρα παρουσίασε το σχολείο της, ακολούθησαν δραστηριότητες και παιχνίδια γνωριμίας ανάμεσα στους μαθητές από τις συμμετέχουσες χώρες για δημιουργία ζεστού κλίματος. Κατόπιν αποφασίστηκε με ψηφοφορία ποιο θα είναι το logo του προγράμματος και αποτέλεσε μεγάλη ευχαρίστηση για μας το γεγονός ότι άρεσε περισσότερο εκείνο που υπήρξε αποτέλεσμα έμπνευσης των Ελλήνων μαθητών.

Την Τρίτη το πρωί επισκεφτήκαμε το εθνικό πάρκο Eifel στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία όπου ξεναγηθήκαμε στο OrdensBurg Vogelsang, ένα κέντρο εκπαίδευσης των Ναζί. Πρόκειται για έναν πλήρως διατηρημένο χώρο που χρησιμοποιήθηκε από τους Εθνοσοσιαλιστές μεταξύ των χρόνων 1935 και 1939 ως σχολείο ιδεολογικής προπαγάνδας και εντατικής αθλητικής εκπαίδευσης, καθώς στόχος του ήταν να προετοιμάσει επιλεγμένους νέους ως μελλοντικούς ηγέτες των Ναζί, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως μέλη μιας κυριαρχούσας φυλής. Στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι νέοι αυτοί εστάλησαν στο μέτωπο ενώ το στρατόπεδο λειτούργησε ως ελίτ σχολείο των Ναζί για εφήβους, γνωστό ως σχολή “Αdolf Hitler”.

Το απόγευμα μεταφερθήκαμε στο γερμανικό σχολείο στην πόλη Troisdorf, εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις του, γευματίσαμε στο εστιατόριο του ενώ οι μαθητές μας παραλήφθηκαν από τις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν.

Της Τετάρτη επισκεφτήκαμε μια πολύ όμορφη συνοικία της Κολωνίας, το Ehrenfeld, γνωστό και για τα ωραία γκράφιτι, πραγματικά έργα τέχνης, ακούσαμε για ιστορίες ατόμων που αντιστάθηκαν στο ναζιστικό καθεστώς καθώς και Εβραίων που διώχθηκαν ανελέητα από τους Ναζί. Εκείνο όμως που διέγειρε την προσοχή μας ήταν η ενημέρωση πάνω σε μια ομάδα νέων Γερμανών που αρνήθηκαν να ενταχθούν στη νεολαία του Χίτλερ και πολλές φορές συμπλέκονταν με μέλη της Χιτλερικής νεολαίας. Βοηθούσαν Εβραίους, έγραφαν αντιστασιακά συνθήματα στους τοίχους και καθώς μερικοί απ αυτούς φορούσαν ένα έμβλημα με ένα λουλούδι εντελβάις έμειναν γνωστοί ως Εntelweiss Pirates.

Οι εμφανιζόμενοι ως ηγέτες αυτής της ομάδας απαγχονίστηκαν δημόσια το Νοέμβριο του 1944.

H διαδρομή μας ολοκληρώθηκε στο ’’NS Documentation centre’’, που κατά τη δεκαετία 1935-1945 αποτελούσε το αρχηγείο της Μυστικής Αστυνομίας (Γκεστάπο) της Κολωνίας. Το υπόγειο χρησιμοποιούνταν ως χώρος κράτησης και βασανιστηρίων των συλληφθέντων. Τα πρώην σωφρονιστικά κελιά έχουν παραμείνει στην αρχική τους κατάσταση και οι επιγραφές στους τοίχους χρησιμεύουν ως άμεση και ζοφερή υπενθύμιση του τρόμου που βίωσαν εκεί όσοι υπέστησαν τις φρικαλεότητες των Ναζί. Έπειτα απ’ αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία, οι μαθητές οδηγήθηκαν σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για εκπαιδευτικά προγράμματα και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, κατέγραψαν τα συναισθήματα τους πάνω σε μεμονωμένες ιστορίες κρατουμένων και ιδιαίτερα νέων που αντιστάθηκαν στο ναζιστικό καθεστώς.

Την Πέμπτη επισκεφτήκαμε τo μουσείο Ειρήνης στους πύργους της γέφυρας Remangen, από την οποία προέλασαν νικηφόρα οι Συμμαχικές Δυνάμεις το 1945 λίγο πριν την τελική συνθηκολόγηση και την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Σήμερα σώζονται τα απομεινάρια αυτής της μνημειώδους γέφυρας, ενώ οι δύο πύργοι που διασώζονται στην ανατολική όχθη του Ρήνου αποτελούν ιστορικό μνημείο.

Το μεσημέρι επιστρέψαμε στο σχολείο όπου έγινε αποχαιρετιστήρια γιορτή και επίσης τέθηκαν οι στόχοι για τη επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία το Μάιο αυτού του έτους.

Επιστρέψαμε ευχαριστημένοι με τη φιλοξενία και την οργανωτικότητα που επέδειξε η χώρα που μας φιλοξένησε, αλλά και από το γεγονός ότι οι μαθητές μας έδειξαν συνεργατικό πνεύμα και κέρδισαν την συμπάθεια όλων με την κοινωνικότητα τους.

Το ταξίδι αυτό έδωσε στους μαθητές μας την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με άλλους Ευρωπαίους μαθητές, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, να γνωρίσουν τη γερμανική φιλοξενία, να βελτιώσουν τη γνώση τους στη χρήση της αγγλικής γλώσσας αλλά και να απολαύσουν την οικειότητα και ενδιαφέρον των οικογενειών που τους φιλοξένησαν.

Τα παιδιά παρακάτω μας καταθέτουν τις εμπειρίες τους:

«Εκείνο που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν το κέντρο εκπαίδευσης των Ναζί και οι φυλακές της Γκεστάπο. Έμαθα πράγματα ανατριχιαστικά για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσον αφορά στη φιλοξενία, έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την οικογένεια που με φιλοξένησε» (Αλέξανδρος Πενταράκης, Α3)

«Ανατρίχιασα από τη θέα των υπόγειων φυλακών. Οι διάδρομοι στενοί και σκοτεινοί, οι θάλαμοι απομόνωσης, όσαν είχαν γράψει οι κρατούμενοι στους τοίχους, τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις των κρατουμένων» (Μάγδα Τσαμπαλά, Α4).

« Η εβδομάδα που πέρασα στη Γερμανία θα μου μείνει αξέχαστη!. Αυτό που θα με εντυπωσίασε είναι ο υπέροχος, πανύψηλος, με λεπτομερή σχεδιασμό Καθεδρικός Ναός. Θα μπορούσα να τον κοιτάζω για ώρες! Από τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε, περισσότερο μου άρεσε η ξενάγησή μας στην Κολωνία όπου μας μίλησαν για νέους που αντιστάθηκαν στους Ναζί, όπως ήταν οι «Πειρατές του Ελντελβάις» Από την οικογένεια που με φιλοξένησε, δεν έχω παράπονο. Έγινα φίλος με το συνομήλικο μου Γερμανό, κάναμε πολλά πράγματα μαζί, πέρασα μια βδομάδα υπέροχη. (Νίκος Κοπασάκης, Α3).

«Η οικογένεια που με φιλοξένησε ήταν πάρα πολύ φιλόξενοι και ευγενικοί. Ήθελαν να νιώθω άνετα! Και το κατάφεραν! Αν και στην αρχή αισθανόμουν λίγο άβολα και αμήχανα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ήμουν μια χαρά! Παρόλο που η οικογένειά της δεν μιλούσαν πολύ καλά αγγλικά, δεν τους εμπόδισε και προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί μου»! (Κατερίνα Πυροβολάκη, Α3)

«Όλο το ταξίδι ήταν υπέροχο καθώς και η γνωριμία μου με την οικογένεια του Severin. Ο Severin, έτσι λέγεται ο νέος φίλος μου από την Γερμανία, έχει τρία αδέρφια, έναν μεγαλύτερο αδερφό και δύο μικρότερες αδερφές. Με έκαναν όλοι τους να αισθανθώ άνετα από την πρώτη στιγμή. Στο σπίτι παίζαμε επιτραπέζια και πηγαίναμε όλοι μαζί βόλτες. Δεν θα ξεχάσω την βόλτα μας στο Hariboshop. Άλλος ένας φίλος από μια άλλη χώρα. Άλλο ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσω ποτέ». (Παναγιώτης Σκουλάκης, Β2)

«Εκείνο που μου άρεσε ήταν η ευγένεια και η οργάνωση που έχουν οι άνθρωποι στη Γερμανία. Το γερμανικό σχολείο ήταν εξαιρετικό, με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα ωραίο εστιατόριο» (Στέλιος Κοσμαδάκης, Β1).

«Μου άρεσε πολύ το ταξίδι στην Κολωνία των αρχών του 20ου αιώνα μέσω της εικονικής πραγματικότητας αλλά και το μουσείο Προπαγάνδας των Ναζί. Ήταν μια εμπειρία ανεπανάληπτη». (Παντελής Κορωνιωτάκης, Β1).

«Το ταξίδι μου στην Γερμανία ήταν η πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία στη ζωή μου. Η κοπέλα που με φιλοξένησε ήταν ζεστή, ευγενική και καλόκαρδη. Η επίσκεψή μας, επίσης, στις φυλακές της Γκεστάπο ήταν κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ». (Αλεξάνδρα Στανίνου, Β1).

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook