Στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ

στην-αθήνα-ο-υπουργός-άμυνας-του-ισραή-1567729

Επίσκεψη στην Ελλάδα για θέματα πολιτικής και ασφάλειας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή o υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επρόκειτο να έρθει τον Οκτώβριο στη χώρα, προκειμένου να εγκαινιάσει το διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης της Καλαμάτας, ωστόσο η επίσκεψή του ακυρώθηκε.

Εν συνεχεία, ο Μπένι Γκαντζ μετέβη στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Το γεγονός είχε προκαλέσει σεναριολογία σχετικά με το επίπεδο των ελληνο-ισραηλινών και των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Ο ίδιος είχε αναφέρει: «Αναγκάστηκα να ακυρώσω την επίσκεψή μου στην Ελλάδα για καθαρά τεχνικούς λόγους και λόγους ασφαλείας. Σίγουρα δεν αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μίλησα και με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και κατάλαβε πλήρως την κατάσταση».

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην προεδρία του Ισραήλ έχει ανατρέψει τέτοιου είδους δυσπιστία. Η επιβεβαίωση έρχεται απόψε, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μπένι Γκαντζ θα συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει, επίσης, κατάθεση στεφάνου σε επίσημη τελετή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα.

Κατά την επίσκεψή του, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ θα γίνει δεκτός με τιμητική φρουρά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και διευρυμένη με τους συνεργάτες τους. Θα ακολουθήσει κοινή δήλωση των δύο υπουργών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προστίθεται.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, όπως γνωστοποιείται, θα συνοδεύεται από αξιωματούχους του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς και τον στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα, συνταγματάρχη Ταλ Γουόλενμπεργκ.

Έρχονται οι πανίσχυροι πύραυλοι Spike NLOS

Υπενθυμίζεται ότι τα εμπόδια που κρατούσαν το πρόγραμμα στις καλένδες φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί και πλέον στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «τρέχουν» προκειμένου να ετοιμάσουν τους φακέλους για την απόκτηση των πανίσχυρων ισραηλινών πυραύλων Spike NLOS.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σχεδόν το σύνολο των εκκρεμοτήτων έχει διευθετηθεί και ότι, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων αφού πρόκειται για διακρατική συμφωνία, οι δύο πλευρές ενδέχεται να προχωρήσουν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ακόμη και πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να αποκτήσει 27 συστήματα Spike NLOS, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει το όχημα με τους εκτοξευτές, το όχημα Ελέγχου και Διεύθυνσης Πυρός, το ραντάρ αλλά και drone για επιτήρηση και στοχοποίηση. Το κόστος για την απόκτηση τους αναμένεται να φτάσει τα 370 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την εγκατάσταση, την υποστήριξη αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook