Στην αναμονή για τις αποζημιώσεις ενοικίου Αυγούστου – Πότε θα εξοφληθεί ο Ιούλιος

Αν και η λίστα με τους δικαιούχους απαλλαγής ενοικίου έχει περιοριστεί στα… απολύτως απαραίτητα, εντούτοις υπήρξαν επιχειρήσεις που διεκδίκησαν και πέτυχαν να μην πληρώσουν το μίσθωμα που τους αναλογούσε για τον μήνα Αύγουστο: Κάτι όμως που συνέβη χωρίς την επίσημη «βούλα» του κράτους, αφού ως τώρα δεν έχουν καθοριστεί οι ΚΑΔ.

Κάτι που είχε επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απόφαση για τους ΚΑΔ του μηνός Αυγούστου 2021, πράγμα που δημιουργεί συναλλακτική αβεβαιότητα αλλά και προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών που αρνούνται προκαταβολικά να καταβάλουν τα μισθώματα, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν και για αυτούς ισχύει μείωση του ενοικίου του Αυγούστου».

Πότε εξοφλούνται οι αποζημιώσεις Ιουλίου

Από την άλλη πλευρά, στα μέσα του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμη μία καταβολή αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες οι οποίοι, είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο τον Ιούλιο, είτε αυτό ήταν μειωμένο. Παράλληλα, άρχισαν ξανά οι συμψηφισμοί των αποζημιώσεων για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 με τον φόρο εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για το 2021.

Για τους ιδιοκτήτες που είτε προχώρησαν σε διορθώσεις στις δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, είτε υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις για την ίδια χρονική περίοδο, καθώς και στις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων, πιθανόν θα χρειαστεί … υπομονή, καθώς θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των τροποποιήσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να γίνει στη συνέχεια η επεξεργασία των δηλώσεων από την ΑΑΔΕ.

Προθεσμίες για τη δήλωση covid

Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου.

Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί. Οι ιδιοκτήτες, δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν τον Ιούλιο, έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τη δήλωση Covid.

Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον Ιούλιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (δήλωση Covid) έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στην περίπτωση που έχει λάβει την αποζημίωση, αλλά δεν υποβάλει δήλωση Covid εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση.

enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ