Στη Βουλή τα προβλήματα του νοσοκομείου Χανίων από τον Βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη

στη-βουλή-τα-προβλήματα-του-νοσοκομεί-991432

Στη Βουλή φέρνει με ερώτηση του στον αρμόδιο Υπουργό, τα προβλήματα του νοσοκομείου των Χανίων ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης:

Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα του Γ. Νοσοκομείου Χανίων Κρήτης.

Σε μια περίοδο, που οι προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στα Νοσοκομεία όλης της χώρας αποτελούν επιτακτική ανάγκη και η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας όλων των βαθμίδων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των 170.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χανίων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, κρίσιμο ζήτημα είναι ότι τα τεράστια κενά σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό παραμένουν, ενώ μέρος τους μόνο καλύπτεται με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή με προσλήψεις ορισμένου χρόνου, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού από μονάδα σε μονάδα. Χαρακτηριστικά, με βάση τον οργανισμό, μόνο για ιατρικό προσωπικό παραμένουν 62 κενές θέσεις, 57 κενές θέσεις σε επίπεδο ειδικευόμενων, καθώς και πολλά κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στην  κατάσταση αυτή προστίθενται και τα προβλήματα καθαριότητας (1 μόλις καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια) και η φύλαξη της ψυχιατρικής. Επιπλέον, η επάρκεια οξυγόνου είναι οριακή, καθώς, ναι μεν η μονάδα παραγωγής οξυγόνου του Νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά, όμως η παραγωγή της δεν επαρκεί για τις ανάγκες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να κινδυνεύει να μην έχει τη δυνατότητα παροχής οξυγόνου όχι μόνο στους ασθενείς Covid-19, αλλά και στα υπόλοιπα παθολογικά περιστατικά. Εν τω μεταξύ οι ιδιώτες προμηθευτές απέσυραν τη δεξαμενή οξυγόνου που υπήρχε, επιβεβαιώνοντας τις συνέπειες όταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα εισβάλλουν στην Υγεία, αφού αποκλειστικό κριτήριο είναι το κέρδος. Ζήτημα υπάρχει και με την ολοκλήρωση της επέκτασης της ψυχιατρικής πτέρυγας στο νοσοκομείο Χανίων (κληροδότημα «Μαλινάκη»), προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Κλινική Λοιμωδών Νοσημάτων και AIDS, και συνολικά τα προβλήματα που αφορούν την κτιριακή υποδομή και τον τεχνικό εξοπλισμό του ΓΝΧ, ως επιπτώσεις της ελλιπούς ή και μηδαμινής συντήρησής του.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, όμως οξύνονται παραπέρα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας, και αφήνουν εκτεθειμένους τόσο τους εργαζόμενους, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και ασθενείς, καταδεικνύοντας με τραγικό τρόπο τις αναλήθειες της κυβέρνησης για το δήθεν θωρακισμένο σύστημα Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο Χανίων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να ανακληθούν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας του νησιού. Για την άμεση επίλυση των οξυμένων κτιριακών προβλημάτων, όπως και την επίλυση των προβλημάτων στην παραγωγή οξυγόνου, με την επίταξη της ιδιωτικής δεξαμενής.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook