Στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές το νέο πακέτο Τσίπρα

στη-βουλή-πριν-από-τις-ευρωεκλογές-το-ν-848206

Στο τραπέζι µείωση φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ και 13η σύνταξη

Nέα δέσμη θετικών µέτρων για τη στήριξη της µεσαίας τάξης και των πιο αδύναµων ψηφίζει η κυβέρνηση µέσα στον Μάιο. Η απόφαση είναι πολιτικά ειληµµένη και αποµένει η κυβέρνηση να καταλήξει αµέσως µετά το Πάσχα στη µορφή που θα έχουν τα νέα µέτρα ελάφρυνσης. Ολα βεβαίως θα εξαρτηθούν από τον δηµοσιονοµικό χώρο που θα έχει τη δυνατότητα το Μέγαρο Μαξίµου να αξιοποιήσει. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του ισχύουν, επισηµαίνοντας ότι µόλις επιστρέψει από το Πεκίνο θα συζητήσει διεξοδικά µε το οικονοµικό επιτελείο τις δυνατότητες που υπάρχουν για να γίνουν περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Εκτιµάται ότι το ύψος του δηµοσιονοµικού περιθωρίου µπορεί να κυµαίνεται µεταξύ 500 εκατοµµυρίων ευρώ και 800 εκατοµµυρίων ευρώ, αναλόγως των δηµοσιονοµικών στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή της εκείνη τη χρονική στιγµή η κυβέρνηση.

Αυτό που αποφεύγουν να διασαφηνίσουν κυβερνητικές πηγές είναι το εάν τα µέτρα θα είναι άµεσα εκτελεστά ή εάν θα προψηφιστούν εντός του Μαΐου και οπωσδήποτε πριν από τις ευρωεκλογές για να εφαρµοστούν από το 2020. Πάντως οι πληροφορίες συγκλίνουν προς το πρώτο, δηλαδή ότι η εφαρµογή του νέου πακέτου θετικών µέτρων θα είναι άµεση. Η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί έως τώρα κάποια µέτρα, ακριβώς διότι δεν έχει την απόλυτη εικόνα του δηµοσιονοµικού περιθωρίου. Οµως κατεύθυνση υπάρχει και όπως αναφέρουν αρµόδιες πηγές τα µέτρα θα είναι παραµετρικά. Κατά τις πληροφορίες, Μαξίµου και οικονοµικό επιτελείο εκτιµούν ότι οι παρεµβάσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαµβάνουν φοροελαφρύνσεις, αναγνωρίζοντας πως οι πολίτες καταβάλλουν φόρους που είναι δυσανάλογοι µε το ύψος των εισοδηµάτων τους. Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις οµιλίες του τις τελευταίες ηµέρες στο πλαίσιο των περιοδειών του επαναλαµβάνει πως η έξοδος από τα µνηµόνια δεν είναι αποκλειστικά επίτευγµα της κυβέρνησής του, αλλά πρώτιστα των πολιτών που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της κρίσης.

Ένα από τα µέτρα που θα µπουν στο τραπέζι της συζήτησης είναι η οριζόντια µείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Πρόκειται για ένα µέτρο που αφορά όλους τους φορολογούµενους πολίτες, εποµένως θα µπορούσε να εξεταστεί ως µια σοβαρή πιθανότητα η µείωσή του από το 24% στο 23%. Παράλληλα, υπό σκέψη βρίσκεται και το θέµα της µείωσης των φορολογικών συντελεστών. Επίσης, σταθερά υπάρχει στο µυαλό της κυβέρνησης η πιθανότητα καθιέρωσης ως µόνιµου µέτρου και µια µορφή 13ης σύνταξης, θέµα που ούτως ή άλλως έχει απασχολήσει το οικονοµικό επιτελείο από το 2018.

Δύο κόσμοι

Η επιλογή «στηρίζω τους πολλούς» είναι στρατηγική για το Μέγαρο Μαξίµου, που θεωρεί ότι στην πορεία για τις ευρωεκλογές τώρα και τις εθνικές εκλογές αργότερα θα πρέπει να θέσει ενώπιον διληµµάτων τους πολίτες, φωτίζοντας τους δύο διαφορετικούς κόσµους που εκπροσωπούν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία και η Νέα ∆ηµοκρατία. Για την κυβέρνηση, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν είτε το πρόγραµµα της κυβέρνησης είτε το πρόγραµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας και να αποφασίσουν εάν προτιµούν: Απολύσεις ή στελέχωση του κοινωνικού κράτους, φοροασυλία του πλούτου ή ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς,

Ασφαλιστικό Πινοσέτ ή ένα βιώσιµο ασφαλιστικό σύστηµα, κατάρρευση µισθών και εργασιακή απορρύθµιση ή αύξηση των µισθών και προστασία της εργασίας, και «δώρα» στην ολιγαρχία ή ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό µοντέλο για τη χώρα. Επί της ουσίας, το µότο του Αλέξη Τσίπρα στις δηµόσιες παρεµβάσεις του εν όψει των εκλογών θα είναι «θέλετε µια Ελλάδα των ελίτ ή µια Ελλάδα των πολλών;».

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook