Στη Σακελλαροπούλου σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί – Τα επόμενα βήματα μέχρι τις 25 Ιουνίου

στη-σακελλαροπούλου-σήμερα-οι-πολιτι-1697957

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών καλεί σήμερα στις 11 το πρωί η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, σε μια τελευταία προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας προτού οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, προφανώς, καθώς και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, επέστρεψαν αυθημερόν την διερευνητική εντολή.

Συνεπώς, απομένει -και με τη βούλα του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών- να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και στη συνέχεια να αρχίσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες μιας και όπως όλα δείχνουν έχουν κλειδώσει οι εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα είναι ο ορισμός – κατά το Σύνταγμα – υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπουργικό συμβούλιο, καθώς και η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία πάντως θα διαλυθεί μέσα σε μερικές ώρες.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή την θέση θα πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός δηλαδή, είτε ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ή τέλος η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά, είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός και συνεπώς το πιθανότερο έιναι τη θέση να αναλάβει ο Ι. Σαρμάς.

Το αργότερο μέχρι την Σάββατο αναμένεται το πρωτοδικείο να έχει επικυρώσει την σταυροδοσία των βουλευτών (αφού θα έχουν εξεταστεί οι όποιες ενστάσεις και έχουν γίνει επανακαταμετρήσεις όπου απαιτείται) και ο φάκελος θα φτάσει στη Βουλή.

Σημειώνεται πως η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 21 Μαΐου θα γίνει στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής (28/5). Το πρωί της Δευτέρας (29/5)) θα ακολουθήσει η εκλογή προεδρείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Βουλή θα διαλυθεί, ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για να προκηρυχθούν και επίσημα οι δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αυτά των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009).

Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο (2000-2004).Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία από το 2010.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook