Στη ΝΔ βλέπουν την αυτοδυναμία να αχνοφαίνεται

στη-νδ-βλέπουν-την-αυτοδυναμία-να-αχνο-1501648

Οι γαλάζιες ελπίδες για τη δεύτερη κάλπη και ποιος θα είναι ο πήχης στις πρώτες εκλογές του 2023

“Οστόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη είναι απολύτως εφικτός”, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και με την ελπίδα αυτή προχωρά η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023.

Το Μαξίμου ως γνωστόν έχει κόψει επισήμως μαχαίρι τις συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες, ειδικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς η σχετική σεναριολογία ενισχύει τη “χαλαρή ψήφο”, ενώ το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ούτως ή άλλως έχει πάψει να αποτελεί πρόθυμο εταίρο λόγω υποκλοπών Αντίθετα, η κυβέρνηση τα έχει ποντάρει όλα στο στόχο της αυτοδυναμίας και στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν όντως πιστέψει ότι στο δεύτερο γύρο μπορούν να τον πετύχουν.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η ΝΔ θα έχει μία καλή επίδοση και στις πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε το ποσοστό της να αποτελέσει το εφαλτήριο για τις δεύτερες κάλπες.

Γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η ΝΔ μπορεί, με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι τις κάλπες, να συγκεντρώσει 33% με 35% στην πρώτη κάλπη. Και άρα με τη συσπείρωση και τα διλήμματα κυβερνησιμότητας να αγγίξει το αναγκαίο 37% για αυτοδυναμία με το μπόνους της δεύτερης κάλπης.

Αντιστρόφως βέβαια, εάν η ΝΔ περάσει κάτω από τον πήχη των εντυπώσεων, θα πάει στις δεύτερες κάλπες σε βαρύ κλίμα.

Καθοριστική για τις εντυπώσεις θα είναι όμως και η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί στη ΝΔ όμως δε συμμερίζονται τη βεβαιότητα ορισμένων κυβερνητικών στελεχων ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε μπορεί να “σηκώσει κεφάλι”, αλλά θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγγίξει το 30%, καθώς για μερίδα των αναποφάσιστων αποτελεί την πιθανότερη επιλογή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΝΔ σε κάθε ευκαιρία θυμίζει εμφατικά τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα, τόσο για να αναθερμαίνει – στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό – το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όσο και για να αποθαρρύνει δυσαρεστημένους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή: ποιοι μπορούν να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων. Και επειδή έχουμε πια τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας και συγκρίνονται με τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί αυτός είναι ο βασικός μας διεκδικητής- και υπάρχουν και δύο πρόσωπα, ένας τέως πρωθυπουργός κι ένας νυν πρωθυπουργός, η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη”, δήλωσε χαρακτηριστικά με αυτοπεποίθηση ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά το αρχικό μούδιασμα που έφεραν οι λίστες παρακολουθήσεων, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειωτέον ότι αισιοδοξούν και πάλι ότι οι υποκλοπές δεν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές. Γνωρίζουν όμως ότι σίγουρα η οικονομία θα είναι. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση θέλει να δείξει τώρα ότι έρχεται σε σύγκρουση με τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια. Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με την Προεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θέλησε να δείξει ενόχληση και σκληρή στάση, διαμηνύοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να βάλουν τα λεφτά για τη στήριξη των δανειοληπτών, καθώς ουκ αν λάβοις παρά του προϋπολογισμού μη έχοντος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν επίσης ότι το νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά ξηλώνεται το ΕΣΥ, δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην πράξη άλλωστε οι συνέπειες του νέου νόμου δε θα φανούν άμεσα έτσι κι αλλιώς.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook