Στενάζει η Κρήτη από τις τιμές της βενζίνης – «Έχουμε ξεφύγει από τα όρια της λογικής», λένε οι βενζινοπώλες

στενάζει-η-κρήτη-από-τις-τιμές-της-βενζ-1032219

Ακόμα υψηλότερα και από τα ήδη αστρονομικά σημερινά επίπεδα, αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο zarpanews.gr οι πρόεδροι των ενώσεων βενζινοπωλών Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να φτάνουν τα 115 δολάρια ανά βαρέλι το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα οι τιμές στα πρατήρια να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2 ευρώ ανά λίτρο, όσον αφορά τη βενζίνη. Σε περιοχές της ενδοχώρας, το ψυχολογικό όριο αυτό έχει ξεπεραστεί προ πολλού.Στα Χανιά η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την Πέμπτη κυμαινόταν στα 1.99 ευρώ ανά λίτρο, αλλά εκτός πόλεως είχε ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης κυμαινόταν στα 1.72 ευρώ, ενώ το θέρμανσης 1.41.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κι άλλη άνοδος, μόλις έρθει νέα παρτίδα καυσίμων που θα έχει βασιστεί στις νέες τιμές», είπε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στα Χανιά, Γιάννης Δρακακάκης. «Θα ξεπεράσουμε αισθητά τα 2 ευρώ, ενώ το κίνησης θα πάει στα 1.76. Αν δεν μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, δεν πρόκειται να υπάρξει ελάφρυνση, ενώ οι διεθνείς τιμές τραβούν την ανηφόρα.»

Στο Ρέθυμνο οι τιμές της βενζίνης είναι ήδη στα 2 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο και στην ενδοχώρα υψηλότερες.  Το πετρέλαιο κίνησης στα 1.72 ευρώ και το θέρμανσης κυμαίνεται από 1.35 ως 1.38.

«Τα καύσιμα είναι χρηματιστηριακό είδος και η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια της λογικής«, ανέφερε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στο Ρέθυμνο, Ηρακλής Ξυδάκης. «Δυστυχώς, καμία κυβέρνηση δεν μείωσε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ, είναι μνημονιακή υποχρέωση από το 2010 ακόμα. Αλλά σήμερα οι κυβερνώντες έπρεπε να είχαν τουλάχιστον ζητήσει τη μείωσή του από την ΕΕ.»

Στο Ηράκλειο, η αμόλυβδη απέχει μόλις ένα λεπτό από το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά μέσο όρο κοστίζει 1.70 ευρώ, ενώ το θέρμανσης 1.39. Ο πρόεδρος των πρατηριούχων στο Ηράκλειο, Λυκούργος Σαμόλης, έδειξε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το άμεσο μέλλον:

«Έχουμε αλυσιδωτές αυξήσεις καθημερινά, 3 με 4 λεπτά. Και δεν φαίνεται ταβάνι πουθενά. Οι τιμές των πρατηρίων όμως καθορίζονται ουσιαστικά από τα διυλιστήρια, ο βενζινάς δουλεύει με λίγα λεπτά κέρδος. Ξαναλέμε ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, γιατί πλέον η αύξηση των τιμών επιφέρει περιορισμό της κατανάλωσης. Το κράτος έχει ήδη ένα πολύ μεγάλο όφελος από αυτή την αύξηση, πρέπει να αφήσει τον κόσμο να ανασάνει», είπε ο κ. Σαμόλης.

Εκείνο που θεωρείται δεδομένο, είναι ότι η χώρα μας δεν θα σταματήσει να τροφοδοτείται με πετρέλαιο, καθώς το εισάγει από το Ιράκ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο ερώτημα αποτελεί, ποιος θα μπορεί να αγοράζει καύσιμα σε αυτή τη χώρα, αν οι τιμές συνεχίσουν την ανηφόρα. Σε άτυπες εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα, η προοπτική το πετρέλαιο να φτάσει στα 130 δολάρια ανά βαρέλι θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook