Στεγαστικό επίδομα για φοιτητές: Νέα προθεσμία για αιτήσεις – Ποιοι λαμβάνουν 1.500 και ποιοι 2.000 ευρώ

στεγαστικό-επίδομα-για-φοιτητές-νέα-π-418627

Μια δεύτερη ευκαιρία να λάβουν το στεγαστικό επίδομα θα έχουν οι φοιτητές, που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να κάνουν τις αιτήσεις τους έως τον Αύγουστο του 2023. Οι αιτήσεις αυτές δεν αφορούν στους πρωτοετείς φοιτητές (αυτούς δηλαδή που εισήχθησαν τον Ιούλιο του 2023 στα πανεπιστήμια), αλλά μόνο τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους, που δεν υπέβαλαν αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας (30/6-03/8).

Όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος (https://stegastiko.minedu.gov.gr), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους έως τις 3 Οκτωβρίου 2023.

Η αίτηση για στεγαστικό επίδομα – Τα ποσά

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISNet. Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στη σχετική εγκύκλιο που αφορά στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν 1.500 ευρώ και στην περίπτωση συγκατοίκησης 2.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δικαιολογητικών θα ελέγχεται μέσω αυτόματης διασύνδεσης ηλεκτρονικής εφαρμογής με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων, οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας, δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2022 θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη), προκειμένου να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ε.Ε., να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος ΑΦΜ. Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού. Η αίτηση υποβάλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

Είναι ορφανός από τους δύο γονείς

Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού

Είναι πάνω από 25 ετών

Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167)

Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή
 • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του ιδίου
 • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του/της έτερου γονέα (το αντίστοιχο πεδίο παραμένει κενό σε περιπτώσεις διαζευγμένων, θανόντων ή άγαμων γονέων)
 • Τον Αριθμό Φορολικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας ή μόνο το ΑΦΜ του ιδίου και του/της συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής
 • Τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
 • Τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
 • Το πατρώνυμο
 • Το μητρώνυμο
 • Τη ΔΟΥ
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail)

Στην περίπτωση συγκατοίκησης, συμπληρώνονται και τα ακόλουθα:

 • Ο αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή
 • Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συγκατοικούντος φοιτητή
 • Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook