ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για τους άνω των 60

στε-συνταγματικός-ο-υποχρεωτικός-εμβ-1390991

Mε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ανωτάτου δικαστηρίου για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες των άνω των 60, με τους δικαστές να κρίνουν το μέτρο συνταγματικά ανεκτό.

Η διάσκεψη έγινε στις 27 Ιουνίου, με τους δικαστές να εξετάζουν 4 υποθέσεις, με εισηγήτρια την σύμβουλο κ. Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, μετά τις προσφυγές κατά συγκεκριμένων αποφάσεων και ειδικότερα των:

α) ΓΠ.οικ.81185/27.12.2021 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Επικρατείας, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 6324/30.12.2021) και β) ΓΠ.οικ.7586/7.2.2022 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός διαδικασίας προσδιορισμού των υπόχρεων προσώπων και επιβολής του διοικητικού προστίμου της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 608/12.2.2022).

Το Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.

Μεταξύ άλλων κρίθηκε ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.

Εύλογο κίνητρο το πρόστιμο των 100 ευρώ

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.

ethnos.gr

2 thoughts on “ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για τους άνω των 60

  1. Ο/Η Το ΣΤΕ είναι μια κλίκα ανθελληνικά σούργελα που γλύφουν το μητςοτακη ! Είναι παράνομη και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ απόφαση λέει:

    Ανοικτή επιστολή στο ΣΤΕ :
    Ειστε μια συμμορία ανθελλήνων απαταιώνων, ανθρωπάκια σούργελα πατερίτσες του επίσης ανθέλληνα καραγκιοζη που κυβερνά, έχετε τόσες νομικές γνώσεις οσες αστροφυσικές γνώσεις έχει ο μέσος Έλληνας, είστε προδότες και του Συντάγματος και του λαού και σε τελικοί ανάλυση είστε ανθρωπάκια ανίκανα που έχουν την θέση αυτή λόγω μακριάθε γλώσσας και εύκαμπτης μέσης : Μπορείτε να αναφέρετε γιατί στην Αμερική αυτό εκρίθη με ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ?? Οι Έλληνες δηλαδή τι διαφορετικό εχουν εκτός τη ατυχία να εχουν σούργελα και λαμόγια σαν εσάς και την κυβέρνηση ? Σε ποια άλλη δυτική δημοκρατική χώρα η στην ΕΕ. αυτό έχει κριθεί Συνταγματικό απαταίωνες ? Απαντήστε στον Ελληνικό λαό που σας πληρώνει λαμόγια !!! Ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα τι λέει για αυτό ? Παρακαλώ θερμά να δημοσιευθεί !

  2. Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τα κυβερνητικά φερέφωνα που ξεροσταλιάζουν για μια ανώτερη θέση στην δικαιοσύνη ή σε εκλόγιμη θέση ή ακόμα καλύτερα ΠτΔ. Αυτή είναι άλλη μια απόφαση τη σ «τυφλής» δικαιοσύνης που μάλλον και κουφή και ανάπηρη γενικά είναι, άξιος ο παχυλός μισθός σας (που τον αποφασίζετε μόνοι σας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook