Σταύρος Ρουμελιωτάκης: Ο Χανιώτης φυσικοθεραπευτής των πρωταθλητών

Με 83 αθλητές εκπροσωπείται η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ανάμεσά τους επτά Χανιώτες, εξαιρετικοί αθλητές με λαμπρό μέλλον ο καθένας στο άθλημά του, που έχουν αφιερώσει αμέτρητες ώρες προσπάθειας και σκληρού αγώνα για να φτάσουν στο σημείο που είναι σήμερα.

Στο πλευρό τους οι προπονητές τους αλλά και οι φυσικοθεραπευτές. Οι άνθρωποι που δουλεύουν.. στα όρια μαζί με τους αθλητές, που ζουν την προσπάθεια και κυρίως την αγωνία τους και τους βοηθάνε να ξεπεράσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα το όποιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζουν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ξεκουράζεται ο αθλητής αλλά κουράζεται – και σωματικά και πνευματικά – ο φυσικοθεραπευτής.

Το zarpanews.gr μίλησε με τον κ. Σταύρο Ρουμελιωτάκη, έναν από τους καλύτερους φυσικοθεραπευτές στον τομέα του, ο οποίος συνεργάζεται με τρεις Χανιώτες αθλητές που βρίσκονται στο Τόκιο και έρχονται με τη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα πορείας τους: Τον Απόστολο Παπαστάμο που αγωνίστηκε στην κολύμβηση, τον Χρήστο Φραντζεσκάκη που αγωνίζεται στην σφυροβολία και κάποιες φορές με τον ποδηλάτη Πολυχρόνη Τζωρτζάκη.

Πόσο σημαντική είναι η δουλειά για έναν αθλητή που είναι επαγγελματίας και μάλιστα σε επίπεδο που πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί έχουμε να κάνουμε συνέχεια με αθλητές που πιέζουν το σώμα τους στα όρια και ειδικά σε ατομικά αθλήματα όπως είναι αυτά που κάνουν τα παιδιά. Χρειάζεται πολλή και καθημερινή προσπάθεια. Αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός βοηθάμε να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μη χάσουν προπονήσεις ή κάποιον αγώνα που μπορεί να έχουν.

Έρχονται σε εμάς για να αποσυμφορήσουν το σώμα τους από την πίεση και την κούραση. Αυτή η αποφόρτιση είναι μία διαδικασία που γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ανάλογα το άθλημα και το είδος της κούρασης. Αν για παράδειγμα είναι μυϊκό, αν είναι οι αρθρώσεις τους, ανάλογα τι χρειάζεται σε κάθε περίπτωση. Κάθε φορά χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα, εξειδικευμένα πρωτόκολλα για αυτό

Πόσα χρόνια φροντίζετε τον Παπαστάμο και τον Φραντζεσκάκη; Είμαστε μαζί τα τελευταία 3-4 χρόνια, συνεργαζόμαστε δηλαδή πολύ πριν κάνουν τις επιδόσεις που τους οδήγησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Έχουμε περάσει μαζί και τις καλές και τις κακές στιγμές τους. Στηρίζω πολύ και τον Αποστόλη και τον Χρήστο, πιστεύω ότι είναι το μέλλον της Ελλάδας στα συγκεκριμένα αθλήματα.Ισχύει ότι, ανάλογα βέβαια και τον τραυματισμό, ένας καλός φυσικοθεραπευτής μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον αθλητή να το ξεπεράσει ακόμα πιο γρήγορα; Το μόνο σίγουρο είναι αυτό γιατί πολλές φορές όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό αναγκαζόμαστε και δουλεύουμε και εμείς, όπως οι αθλητές, στα όρια. Ακόμα και μία ώρα παραπάνω θεραπείας ή ξεκούρασης πριν τον αγώνα είναι σημαντική.

Θα λέγατε ότι είναι μία δύσκολη δουλειά; Είναι μία δουλειά που έχει πολλή πίεση, άγχος και στρες γιατί αυτό που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα και σωστά.

Πώς αντιμετωπίζετε παρόμοιες ανάγκες όσων αθλούνται ερασιτεχνικά ή στο μέτρο των δυνατοτήτων; Όλοι για μας είναι πρωταθλητές, όλοι έχουν την απόλυτη μεταχείριση. Μπορεί να μην πηγαίνουν για κάποιο μετάλλιο αλλά έχουν μία καθημερινότητα, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, οπότε τους βλέπουμε όλους σαν αθλητές υψηλού επιπέδου αλλά της ζωής. Είναι εξίσου σημαντικό για εμάς να τους κουράρουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να γυρίσουν γρήγορα στην καθημερινότητά τους. Οποιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς, ακόμα και κάποιος ο οποίος είναι εντελώς αγύμναστος και έχει ένα απλό τράβηγμα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να φύγει ο πόνος.

Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά; 20 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί με πάρα πολύ κόσμο και εντός και εκτός Χανίων απ’ όλα τα αθλήματα. Μας προτιμάει ο κόσμος, μας εμπιστεύονται ειδικά οι επαγγελματίες αθλητές και προσπαθούμε να κάνουμε κάθε φορά το μάξιμουμ για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροH ενημέρωση για την πανδημία
Επόμενο άρθροΘερμή υποδοχή για τον Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο | Photos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ