Σταύρος Αρναουτάκης: «Ξεκινά δεκαετία ανάπτυξης για την Κρήτη και τα Χανιά»

σταύρος-αρναουτάκης-ξεκινά-δεκαετί-1356232

«Η δεκαετία που διανύουμε θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας και κοινωνικής συνοχής για την Κρήτη», ανέφερε από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές οι οποίες έρχονται από το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης αλλά και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθώς και από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών για τους δήμους, θα μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε, να υλοποιούμε τον προγραμματισμό που έχουμε και να διεκδικούμε σημαντικούς πόρους για έργα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής που έγινε στα Χανιά για την αποκατάσταση και ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης με 15 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση και την χαρά του που το νέο έτος ξεκινά με σημαντικά έργα για τα Χανιά και την Κρήτη ενώ υπογράμμισε πως θα ακολουθήσουν για τον Δήμο Χανίων σειρά έργων και υποδομών με την χρηματοδότηση και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

«Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και χαιρόμαστε που ξεκινά αυτή η περίοδος από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια με πολλά έργα, όπως τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που για τα Χανιά θα ξεπεράσουν τα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και άλλα έργα που αφορούν τις αναπλάσεις της ευρύτερης περιοχής των Χανίων. Από το παλιό λιμάνι, τα Νεώρια, τις μελέτες που κάνουμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης και μια σειρά έργων ανάδειξης και ανάπλασης, που θα δώσουν μια νέα εικόνα για τους πολίτες και τους επισκέπτες, στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης είχε συνάντηση στο Δημαρχείο Χανίων με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη καθώς και θεσμικούς παράγοντες.

Υπογράφηκε το έργο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Υπογράφηκε σήμερα Πέμπτη, μεταξύ του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ», Γεώργιου Κωτούλα, η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης με 15 εκ. ευρώ, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, θεσμικών εκπροσώπων, καταστηματαρχών της αγοράς και πολιτών.

«Η Δημοτική Αγορά των Χανίων, ένα μεγάλο εμβληματικό έργο υπογράφεται σήμερα. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή όχι μόνο για τα Χανιά αλλά για όλη την Κρήτη. Το εμβληματικό έργο αυτό ξεκινά με μια γενναία χρηματοδότηση αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κρήτης», δήλωσε ο ΠεριφερειάρχηςΚρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Η χρηματοδότηση του έργου

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, το έργο δεν μπορούσε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και έτσι η Περιφέρεια Κρήτης ανταποκρινόμενη στο αίτημα τόσο του πρώην Υπουργού Γιώργου Σταθάκη όσο και του πρώην Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα χρηματοδότησε αρχικά το έργο με 5 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια με όλες τις διορθώσεις που έγιναν, το έργο χρηματοδοτήθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στον περιφερειακό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Θέλω να συγχαρώ όλες τις δημοτικές αρχές, όλους τους βουλευτές μας και όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γιατί χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινούν οι εργασίες με την υπογραφή της σύμβασης του έργου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και τόνισε: «Ένας οραματισμός για την δημοτική αγορά των Χανίων γίνεται πράξη μέσα από αυτή τη συνεργασία και χαίρομαι ιδιαίτερα που ως Περιφέρεια Κρήτης σταθήκαμε κοντά για να μπορούμε να βρούμε τους πόρους να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο. Γιατί δεν είναι ένα έργο μόνο για τα Χανιά είναι ένα έργο για την Κρήτη. Ένα εμβληματικό έργο που το έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία όλα τα επόμενα χρόνια. Θέλω να ευχηθώ καλή αρχή και το 2023 να μπορούν να μπουν οι επαγγελματίες στην αγορά, γιατί η αγορά των Χανίων θα είναι και ένα σημείο αναφοράς και διαφήμισης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων για όλη την Κρήτη».

Ιστορικό και διατηρητέο μνημείο

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι το πιο σημαντικό από τα δημόσια έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας. Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1911-1913, σε νεοκλασικό ύφος, με σταυροειδή κάτοψη και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και τα τελευταία χρόνια, στην τουριστική ζωή της πόλης των Χανίων. Το 1980 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook