Σταθάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις εκλογές του 2019

σταθάκης-ο-συριζα-θα-κερδίσει-και-τις-ε-779964

Αν υπάρχει σκάνδαλο σε σχέση με το χρέος στην ΔΕΠΑ αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την Νέα Δημοκρατία απαντά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη προαναγγέλλει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Βουλή.

Ο υπουργός στην συνέντευξη του στο Reader.gr δίνει απαντήσεις και για το θέμα της ΔΕΗ λέγοντας ότι η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε κατά 1,5 δις ευρώ ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Κατηγορεί την ΝΔ για ψευδείς ειδήσεις και εμφανίζεται πεπεισμένος για την νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2019.

Κύριε υπουργέ εδώ και δύο εβδομάδες έχετε αναρτήσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερο φιλόδοξο. Τι απαντάτε;

Ας υπενθυμίσω πρώτα περί τίνος πρόκειται: Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί έναν οδηγό για την ενεργειακή μετάβαση – ένα καθαρό μονοπάτι προς το «πράσινο» μέλλον. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διεθνή προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης των συνεπειών της. Πρόσφατα, σε επίπεδο ΕΕ, υιοθετήσαμε κοινούς στόχους για το 2030. Το ΕΣΕΚ περιγράφει τα μέσα και τους τρόπους επίτευξης των στόχων αυτών, κινούμενο σε τρεις βασικούς άξονες:

• αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (θα ξεπεράσουν το 55% στην ηλεκτροπαραγωγή), περιορισμό του ρόλου του λιγνίτη (στο 17%) και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο

• παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ετήσιος ρυθμός βελτίωσης τουλάχιστον 1,5%

• αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με ενίσχυση των ήδη ισχυρών πολιτικών που έχει προωθήσει η κυβέρνηση

Ναι, αλλά οι κατηγορίες παραμένουν κατηγορίες…

Ως προς τις κατηγορίες που μας απευθύνουν, αυτές διαφέρουν ανάλογα με το ποιος μιλάει: Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε καθόλου τον λιγνίτη, επειδή είναι εθνικό καύσιμο και άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τον εγκαταλείψουμε πλήρως. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από το αντίστοιχο ισπανικό σχέδιο, που έχει ως στόχο η διείσδυση των ΑΠΕ να φτάσει το 100% το 2050. Την ίδια στιγμή η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας προειδοποιεί ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει την εγκατάσταση υπερβολικά μεγάλου αριθμού μονάδων ΑΠΕ. Ενδεχομένως όλες αυτές οι απόψεις αλληλοαναιρούνται. Το σημαντικό δεν είναι να ανταλλάσουμε κατηγορίες αλλά να συνθέσουμε απόψεις για να φτιάξουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο.

Επιπλέον, σημαντικότερες από τους αριθμητικούς στόχους θεωρώ τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που περιγράφει το ΕΣΕΚ. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, η ενεργειακή μετάβαση να μην στηριχθεί αποκλειστικά στις μεγάλες μονάδες ΑΠΕ, είτε πρόκειται για φωτοβολταϊκά είτε για αιολικά πάρκα. Έχοντας αυτό κατά νου ψηφίσαμε στις αρχές του έτους τον νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες και διευκολύνουμε πρακτικές συμψηφισμού της παραγωγής με την κατανάλωση ενέργειας. Θέλουμε να ανοίξουμε το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης στις τοπικές κοινωνίες και να τους επιτρέψουμε να συμμετέχουν στις αποφάσεις. Παράλληλα εμπλουτίζουμε τα εργαλεία που μπορούν να επιλύσουν οικονομικούς ανταγωνισμούς για την αξιοποίηση του χώρου, π.χ. αναθεωρώντας το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Νομίζω το όλο εγχείρημα από τη φύση του είναι επαρκώς φιλόδοξο: Μιλάμε για τη ριζική αναδιάρθρωση μέσα σε 10-15 χρόνια του μείγματος ενέργειας που «καίει» η οικονομία μας. Το ίδιο το ΕΣΕΚ εκτιμά ότι οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ.

Στο νέο αυτό τοπίο ποια θα είναι η θέση της ΔΕΗ; Σε πρόσφατο άρθρο του ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιαννης Μανιάτης, υποστηρίζει ότι κοστίσατε στη ΔΕΗ 7 δισ. ευρώ. Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγόρησε στη Βουλή ότι οδηγείτε τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στην καταστροφή. Το νέο τοπίο της ενέργειας δεν περιλαμβάνει τη ΔΕΗ;

Τόσο ο κ. Μανιάτης όσο και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να μας συγχωρήσουν ότι τους ακυρώσαμε το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ». Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η ΔΕΗ θα έχανε το 30% όλου του παραγωγικού δυναμικού της – πρωτίστως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι και το πλέον προσοδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ. Περιελάμβανε, επίσης, λιγνίτες, μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και πελατολόγιο. Ήταν ένα καταστροφικό σχέδιο, για το οποίο ο κ. Μανιάτης πανηγυρίζει ότι θα λάμβανε 2 δισ. ευρώ. Προφανώς μπορεί να αναφέρει όποιο ποσό επιθυμεί, αφού ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ακόμα πιο αυθαίρετα, προσθέτει επιπλέον κόστος 2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής. Κάπως έτσι, κατασκευάζοντας σενάρια με δισεκατομμύρια και αθροίζοντάς τα, καταλήγει στα 7 δισ. ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τι σας καταλογίζει;

Ακόμα λιγότερο σοβαρές είναι οι αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας – κάτι που νομίζω έγινε σαφές και στη συζήτηση που είχαμε πρόσφατα στη Βουλή. Οι αγορητές της αντιπολίτευσης ουσιαστικά περιέγραψαν το πρόγραμμά τους: εξάρτηση από τον λιγνίτη για πάντα, 4.000 απολύσεις στη ΔΕΗ και αύξηση των τιμών του ρεύματος. Δηλαδή αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, διατήρηση της προσκόλλησης της στο ρυπογόνο παρελθόν και αύξηση των τιμών, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι ιδιώτες.

Απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις εμείς προωθήσαμε ένα συντεταγμένο σχέδιο για τη ΔΕΗ. Πρώτον, αποφύγαμε να χάσει το πλέον δυναμικό παραγωγικό δυναμικό της, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Δεύτερον, οργανώσαμε τη δημόσια συζήτηση και καταλήξαμε σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο που θα οδηγήσει, τη ΔΕΗ και συνολικά την οικονομία, σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, με λιγότερο λιγνίτη και περισσότερες ΑΠΕ.

Εντάξει, αλλά σας κατηγορούν ότι η ΔΕΗ είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει…

Επιτρέψτε μου να συνεχίσω: Τρίτον, ενισχύσαμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, εξοφλώντας οφειλές που είχε συσσωρεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνάπτοντας μακροχρόνια σύμβαση για τα κτίρια του δημοσίου, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό τίμημα για το μειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ που έλαβε η State Grid και, πρόσφατα, καταργώντας το τέλος προμηθευτή και το λιγνιτικό τέλος. Αυτό, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των χρεών (που συσσωρεύτηκαν πριν το 2015) κατά 1 δισ. ευρώ και την αναχρηματοδότηση των οφειλών που απομένουν (3,9 δισ. ευρώ) με μακροπρόθεσμο δανεισμό, επιτρέπουν στη ΔΕΗ να αποφύγει κάθε σκέψη αύξησης των τιμολογίων.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η τελική τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα κατέγραψε το α’ εξάμηνο του έτους μείωση 3,6% – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ. Υπενθυμίζω ότι είχε προηγηθεί υποχώρηση 6% κατά το β’ εξάμηνο του 2017. Με το δε σχέδιο για τις διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώ ότι οι χρεώσεις για ΥΚΩ στους λογαριασμούς σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών κατά περίπου 10%.

Εξίσου απόλυτος στην απάντησή σας εμφανίζεστε όταν σας κατηγορούν για την υπόθεση της ΔΕΠΑ…

Μα και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα τεράστιο χρέος που συσσωρεύτηκε πριν το 2015. Υπενθυμίζω ότι η εταιρεία ELFE περιήλθε στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς το 2009, χρωστώντας τότε στη ΔΕΠΑ λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2014 το χρέος αυτό είχε αυξηθεί στα 85 εκατ. ευρώ, επί των οποίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια προέκυψαν τόκοι 23 εκατ. ευρώ. Σήμερα το χρέος έχει φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ, καθώς και επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 12 εκατ. ευρώ. Πάντως, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, προφανώς αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ.

Μας κατηγορούν ότι πιέζαμε την τότε διοίκηση της ΔΕΠΑ να συνεχίσει να προσφέρει αέριο στην ELFE, ακόμα και χωρίς εγγυήσεις. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ήταν που προώθησε στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017) απόφαση αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με μετρητά τουλάχιστον κατά 50% και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους.

Στη συνέχεια, η ELFE κατάφερε να της επιδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα που υποχρεώνουν τη ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Αυτή η απόφαση της δικαιοσύνης διέπει σήμερα τη σχέση των δύο εταιρειών και προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Μας κατηγορούν για σχέδια συμψηφισμού των χρεών αυτών με ακίνητα της ELFE, που όμως ήταν δεσμευμένα.

Δηλαδή όλες οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης είναι ανυπόστατες;

Αφού παραλείπουν να πουν ότι τέτοια απόφαση ποτέ δεν υπήρξε. Προφανώς αν συντασσόμασταν με τα σχέδια αυτά, θα τα είχαμε προωθήσει. Η αξιωματική αντιπολίτευση για να βρει σκάνδαλο, κατασκευάζει γεγονότα, περίπου όπως έπραξε το καλοκαίρι, με επίκεντρο μια αγοροπωλησία βλημάτων που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μάλλον πρόκειται για ένα υβρίδιο σκανδαλοθηρίας και fake news.

Έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές κύριε Σταθάκη;

Φοβάμαι ότι όσο η αξιωματική αντιπολίτευση ξεμένει από αφήγημα, τόσο θα γίνεται περισσότερο ακραία στις κατασκευές της. Έχετε, ίσως, προσέξει τελευταία, πόσο συχνά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα διαψεύδονται μέσα σε λίγες ώρες, ακόμα και σε εφημερίδες με εντελώς διαφορετικό παρελθόν. Φοβάμαι ότι όσο η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει και στερεί επιχειρήματα από την αντιπολίτευση, τόσο θα γίνονται περισσότερο εξωφρενικές οι ιστορίες που θα κατασκευάζουν.

Επομένως;

Σε αυτό εμείς δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε με το έργο μας. Ήδη κατά τις πρώτες 100 ημέρες μετά την έξοδο από την πολυετή μνημονιακή επιτήρηση, δώσαμε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών μας. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους ασθενέστερους με τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιούργησε η διαχείριση των τελευταίων ετών.

Θα επιμείνουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, είτε πρόκειται για επιμέρους κλάδους, όπως η ενέργεια, η αγορά εργασίας, η παιδεία και η υγεία, είτε για συνολικότερες παρεμβάσεις, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η απόλυτη εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Επί αυτών των πράξεων θα μας κρίνουν οι πολίτες τον Οκτώβρη του 2019. Και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα μας εμπιστευτούν ακόμα περισσότεροι.

Μετά από όσα έχουν προηγηθεί;

Ακριβώς χάρη σε αυτά. Το 2015 υπήρχε η ελπίδα για κάτι διαφορετικό και καλύτερο. Σήμερα οι πολίτες έχουν την εμπειρία μιας τετραετίας, κατά την οποία θεωρώ ότι όχι μόνο δικαιώσαμε αλλά συχνά ξεπεράσαμε τις προσδοκίες. Αλήθεια, αν τον Σεπτέμβριο του 2015 σας έλεγα ότι μέχρι το 2019 η χώρα θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την περιπέτεια των Μνημονίων, η ανεργία θα έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 10 μονάδες και θα συζητάμε εκ νέου για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα με πιστεύατε;

Αν σας έλεγα την άνοιξη του 2016 ότι αντί να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος «κόφτης» λόγω απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, θα υπάρχει υπερπλεόνασμα που επιτρέπει να διανεμηθούν 2,7 δισ. ευρώ στους ασθενέστερους, θα με πιστεύατε; Αν σας έλεγα το καλοκαίρι του 2017 ότι και δεν θα κοπούν οι συντάξεις και θα εφαρμόσουμε τα αντίμετρα θα με πιστεύατε; Κι όμως η κυβέρνηση τα πέτυχε όλα αυτά. Και νομίζω οι πολίτες τα γνωρίζουν και θα μας τα αναγνωρίσουν με την ψήφο τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook